Number Cake - zjawiskowy tort, banalnie proste wykonanie... Internet oszalał na jego punkcie, ja też przymierzałam się do niego od dawna. Kiedy zaś zobaczyłam jakiś czas temu jego wykonanie u Dorotki z Moich Wypieków oniemiałam z zachwytu! To był najpiękniejszy number cake, jaki do tej pory widziałam! Mój jest małą kopią tortu Dorotki, nawet nie próbowałam silić się na własną inwencję(...)poprawiać ideał?! 😉 Number cake możecie oczywiście udekorować według własnego uznania - owocami, żelkami, czekoladkami, ciasteczkami... ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia! W każdym razie wreszcie nadarzyła się idealna okazja do upieczenia tortu... 45 urodziny mojego Męża ❤💖🎂🍰 Dla mnie number cake jest takim symbolicznym, typowo okazjonalnym tortem, dlatego wybierając go chciałam podkreślić wyjątkowość 45 urodzin Małżonka... Moja Córka zachwyciła się tortem, kiedy zobaczyła
Słodko-Słony Świat IlonyTort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową 2018-05-18 23:03:39 Porcje 12 Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko(...)przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 5 jajek
Wędrówki po kuchniJakiś czas temu brałam udział w warsztatach cukierniczych w Gdyni. Tematem był tort w stylu angielskim. Mieszkając ponad dziesięć lat w UK, bardzo często spotykam się z tym rodzajem tortu, jadam, a nawet sama je piekę. Trudność zawsze stwarzała mi masa cukrowa. Tym razem postanowiłam ją oswoić i po warsztatach wzięłam się ostro do ćwiczeń. Tort jest(...)Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie. Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna straciatella. Nie nasączamy tortu, bo Victoria sponge cake jest samo w sobie wilgotne i słodkie. Macie ochotę na tort angielski? Koniecznie wypróbujcie! A teraz jeszcze trochę prywaty... Polecam Wam warsztaty u Marty
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś przychodzę do Was z pomysłem na przepyszny tort chałwowy. Zrobiłam go na imieniny teścia, i powiem Wam, że smakował ekstra. Nie wyszedł za słodki, jak niektóre ciasta i torty, po prostu idealny. Jako dekoracji użyłam roztopionej czekolady do przygotowania boków tortu, a na wierzch posypka z pokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu(...)prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego na 500ml mleka) 150 g chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokruszonej chałwy PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody (nie ciepłej) sok wyciśnięty z 1 większej połowy
Gotuj z MąkąWspaniały, wyrazisty w smaku tort, który może być Waszym świątecznym tortem ;). To wilgotne blaty makowego ciasta ( bez dodatku mąki ), przełożone przepysznym kremem ajerkoniakowym ( tym z przepisu na RAFAELLO Z ADWOKATEM ). Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, natomiast do kremu mandarynki z puszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków(...)Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i myślę, że mało pracochłonny, zwłaszcza jeśli ciasto upieczemy dzień wcześniej. By zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, wieczór wcześniej możemy również ugotować budyń do kremu i wystudzony schować do lodówki. Należy tylko pamiętać, aby następnego dnia ogrzać go do temperatury pokojowej, nim przystąpimy do przyrządzania kremu. Tort jest nieduży, ale każdy kawałek dość sycący. Polecam
Opowieści z piekarnikaLubie robić torty dla dzieci, bo ich szczerość wzbogaca i uszczęśliwia mnie zawsze. Czasem krytyka może boleć, ale dziecko prawdę ci powie. Tort dla Dużej Matyldy, która wcale aż taka duża nie jest, ale że wśród dzieci są aż dwie Matyldy, więc siłą rzeczy jest mała (moja) Matylda i duża. Duża Matylda jest niezwykle uroczą dziewczynką, o pięknych(...)jasnych, kręconych włosach. Ćwiczy judo i BJJ, więc lepiej jej w drogę nie wchodzić. Matyldo moja ulubiona Happy Birthday ! Tort zagadka, kto zgadnie gdzie jest błąd? Biszkopt pieczony w tortownicy-20 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukUwielbiam torty, w szczególności te, które przełożone są kremem na bazie bitej śmietany , a jeszcze jak taki tort jest bezglutenowy, to po prostu cud-miód. To jest pierwszy tort na moim blogu - ulubiony mojego synka - bezglutenowy tort wuzetkowy. Jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia, także nie może się nie udać. Dla dopełnienia całości powinien być przyozdobiony pięknymi kleksami(...)bitej śmietany, ale niestety, do tego potrzebna jest odpowiednia szpryca, a takiej na razie nie posiadam, dlatego tort przyozdobiłam czekoladowymi drobinkami. Serdecznie zapraszam do pieczenia bezglutenowego tortu wuzetkowego razem ze mną :-) * * * Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy ok. 24 cm): 8 jajek (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 110 g mąki kukurydzianej 140 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki
Kawa z mlekiemTort upiekłam dla mojej córki na jej siedemnaste urodziny, które są właśnie dzisiaj. Ach jak ten czas leci. Pamiętam jak robiłam pierwszy tort na roczek, a tu już kolejny siedemnasty. Długo myślałam na pomysłem na tort, bo jaki tort upiec nastolatce, która tak naprawdę już sama potrafi upiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich(...)tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru
IzabelawkuchniTort holenderski należy do wyjątkowo smacznych, wspaniałych tortów, wymagających trochę nakładu pracy. Kiedy robiłam go po raz pierwszy nastawiłam się na to, że łatwo nie będzie. Ale... okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Do wykonania tego tortu potrzeba po prostu trochę czasu, a efekt smakowy spełni Wasze oczekiwania. Składniki: ciasto francuskie mrożone (2 arkusze(...)zastąpić rumem lub koniakiem) Składniki na krem Chanitylly: 750 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 4 łyżeczki żelatyny 125 ml wody Składniki do przełożenia tortu: 2 słoiki (po 500 ml) wydrylowanych wiśni we własnym soku kawałek kory cynamonu (lub szczypta cynamonu w proszku) łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Piekarnik ustawiłam na 200 ° C (g/d). Tortownicę wyłożyłam
Kuchnia u KrysiPyszny, wilgotny, dość mocno alkoholowy tort, przełożony czekoladowym kremem z zanurzonymi w nim smakowitymi wisienkami , które wcześniej, przez kilkadziesiąt godzin moczyły się w alkoholu.. ;) W związku z tym, że był to tort - prezent, na urodziny, postanowiłam wyjątkowo go udekorować. Wykonałam w tym celu bardzo wdzięczny do tego typu zadań krem maślany na bezie szwajcarskiej. Robiłam go dopiero drugi(...)zaletą jest trwałość - dekoracja takim kremem wytrzyma długie dni, nie spłynie, nie straci kształtu. Jak dla mnie jest to najlepszy krem do dekorowania wypieków ever! :) A wracając do samego tortu - bardzo polecam na wszelkie uroczystości rodzinne. Można go z wierzchu polać polewą czekoladową a boki obsypać np. uprażonymi płatkami migdałów, i też będzie pięknie i pysznie :) Ale jeśli macie chęć
Opowieści z piekarnikaczeko lad owy torcik ( moim zdaniem czekolada , to nieodłączny element walentynkowego deseru ;) ) , ze znaczącym smakowo udziałem mlecznych wafelków Lusette , na bazie których wykonałam jeden z krem ów do przełożenia. Tort jest dość mocno c zekoladowy ( prawie trz y tabliczki czekolady w jednym wypiek u ;) ), dlatego wybór mlecznych wafelków był tu strzałem w dziesiątk ę - delikatny smak wafelkowego kremu łagodzi czekoladową(...)intensywność całego tortu . Aby kubkom smakowym było jeszcze przyjemniej, jeden z blatów posmarowałam kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Ten tort, to propozycja dla fanów czekolady :) Ale nie wyłącznie - myślę, że posmakuje każdemu :) I to nie tylko zakochanym...;) Polecam. Krem z wafelków należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Również dzień wcześniej można upiec biszkopt i przechowywać przykryty ściereczką na blacie kuchennym. Biszkopt kakaowy
Opowieści z piekarnikaTort powstał dla wielbiciela Jaffa cake (odpowiednika naszych polskich delicji). Mocno czekoladowy z pomarańczą. Ozdobiony raczej skromnie, ale to w końcu tort dla mężczyzny. Tort składałam w rancie cukierniczym. Możecie składać w tortownicy podnosząc boki papierem do pieczenia. Biszkopty z aromatem pomarańczowym i z pomarańczową skórką, pieczony w tortownicy o rozmiarze 20 cm Biszkopt 5 jajek (osobno(...)Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery blaty ( Biszkopt bardzo wam urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia.) Do przełożenia tortu będziecie potrzebować: 1/2 słoika dżemu pomarańczowego. 1 galaretkę pomarańczową 1 Pomarańczę (obrać na cząstki, następnie z każdej cząstki zdjąć cieniutką białą błonkę) Galaretkę rozpuścić według
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTort truskawkowy na 6 urodziny 1 biszkopt o średnicy 25 cm 1 litr 30% słodkiej śmietany 400 g mrożonych truskawek 2 galaretki (żółta i czerwona) 15 0 g cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze(...)kilka razy. Działa w 100%, jednak należy pamiętać o końcowym połączeniu mąki z masą za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowany biszkopt należy przeciąć na 3 części. Warstwy tortu: 1. Żelatyna, czyli czynnik wiążący Rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny w 0,5 kubka świeżo ugotowanej wody. Wymieszać do uzyskania całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna podczas pracy będzie tężała, ale można ją podgrzewać
Pij soki wyciskanePrzepis na dwa pyszne torty Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort równie pyszny dlatego poprosiłam ją o przepis i tak dzisiaj przedstawię wam dwie propozycję na pyszne torty. Zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki na tort numer 1 (tortownica(...)Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika. 6. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, i przekrajemy w na pół, jak to zrobić? Nożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. Gotowe. :) 7. Krem orzechowy i krem czekoladowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim
Mój pomysł naOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już w poniedziałek świętować będę 26 urodziny - niestety latka lecą - ale z rodziną świętowałam już dziś, w iście włoskim stylu, z pysznym tortem tiramisu. Przygotowuje się go w miarę szybko i jest bardzo smaczny(...)amaretto i przełamującym wszystko smakiem malin. Jeśli wolicie słodsze wypieki to pomińcie posypywanie każdej warstwy gorzkim kakao i dodajcie więcej cukru pudru do masy mascarpone, ale mniej słodkiego tortu więcej wejdzie, więc wybór należy do Was. :D Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki i płaski, więc idealnie nadaje się
Cooking Monster