równie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia żółty barwnik spożywczy mała szczypta soli Krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady(...)połowę malin. Przykryć drugim blatem biszkoptu i lekko docisnąć. Posmarować kolejną porcją kremu i rozłożyć resztę malin. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i ponownie lekko docisnąć. Pozostałym kremem obsmarować cały tort. Boki tortu obsypać odłożonym pokruszonym biszkoptem, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Schłodzony tort udekorować figurkami z masy cukrowej. Smacznego
Oryginalny smakTort bezowy czekoladowo-śmietanowy z owocami Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 4-5 h Przygotowanie i składniki: Blaty bezowe: · 6 białek z dużych jaj (zimnych) · 300g(...)przebić. Cały czas delikatnie ubijając dodajemy stopniowo rozpuszczoną zimną już zupełnie żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości gorącej wody. Składanie tortu: · blaty bezowe · krem czekoladowy · krem śmietanowy
Bazując na smakutort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem 250 g serka mascarpone 350 śmietany kremówki(...)cytryny, aby nie pociemniały. 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego
W kuchennej krainiePrzedstawiam Wam roczkowy tort mojego dziecka. tort #zdrowytort#zdroweslodycze Biszkopt: -10 jajek - 10 łyżek mąki tortowej Białka ubiC z szczypta soli na sztywna pianę, żółtka,osobno ubite, dodać stopniowo, mieszając drewniana łyżka , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesiewajac przez sitko. Piec około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie -mleko(...)zblendowac i tak z 20 minut prazyc na malutkim gazie. Zostawić do ostudzenia. Mleko zostawić dobę w lodówce. Ubić tylko twarda biała cześć. 2/3 kremu ubijamy z rozgniecionymi widelcem bananami,malinami, połowa daktyli. Włożyć do lodówki. Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem
Szkrab Je SamZapraszam na ekspresowy torcik przygotowany na waflach ryżowych, przełożony pysznym kremem czekoladowo-ciasteczkowym. Jeśli macie ochotę na duży kawałek słodkiego tortu mam dla Was ratunek! Zjedzcie POŁOWĘ tego deseru! Tak, połowę! Najlepiej na śniadanie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy :) Składniki: 3 wafle ryżowe 250 g twarożku półtłustego 2 łyżki kakao 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub innym(...)Twarożek, jogurt, kakao i odżywkę zmiksować na gładką masę. Jeden z wafli ułożyć na talerzu, rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim waflem. Powtórzyć czynność. Niewielką ilość kremu zachować na dekorację tortu z wierzchu. Poukładać maliny. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Bloglalki wyciągnęłam. Całość cienko przesmarowałam pozostałością masy z przełożenia. Dekorację wykonałam następnego dnia, kiedy masa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych(...)gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość szybko, żeby wzorek się nie rozmył. Druga wada wiąże się z użyciem barwników. Masy na bazie bitej śmietany, które są barwione sztucznymi barwnikami
Trzeci talerzpodgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy ok. 1 godziny. Warstwa truskawkowa Blendujemy truskawki na gładki mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym(...)podgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i musem truskawkowym. Przygotowany krem truskawkowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-7 godzin. Dekoracja Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wierzch torciku smarujemy 2-3 łyżkami bitej śmietany, dekorujemy truskawkami i resztą
La grande e la piccola cuocadietetycznych nie należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego(...)same w sobie dość wilgotne, więc nie potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry. Post Tort marchewkowy z kremem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupopularnych pralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki(...)ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się nam do palców. Jeśli nie lubimy słodkich kremów możemy dodać trochę gorzkiej czekolady, ok 15 g. Tartaletki Rocher przechowujemy w lodówce. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi
Słodki PomysłNietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów. Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy(...)przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów. Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie
Kuchnia w czekoladzieBlueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno odkryłam krem z chałwą – rewelacja! Bardzo smaczny, delikatny krem. Świetny dodatek do tortów, babeczek, muffinów i innych ciast. … Przeczytaj cały artykuł Post Krem z chałwą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerNajbardziej cieszą mnie torty, które robię dla najbliższych. Pomimo, że nie są jeszcze perfekcyjne (bo wciąż się uczę), to wywołują wiele radości i uśmiechu na ich twarzach. Ten tort miałam przyjemność przygotować na urodziny syna, który ma przed sobą już ostatni rok beztroskiego dzieciństwa. Jest wielkim pasjonatem motoryzacji i obecnie właśnie zdaje na prawo jazdy, więc tematyka jak najbardziej zrozumiała(...)Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę wiśniową. Tak postępujemy z każdym blatem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnipoza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces. Tort piłka czekoladowy Składniki: (na miskę o pojemności 3 l) 65 g surowego marcepanu 65 g cukru pudru 85 g miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej(...)przez noc w lodówce. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać ekstrakt i sól, połączyć. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Kremem maślanym obłożyć tort. Jeśli miska nie była idealnie okrągła, skorygować kształt tortu. Obłożyć białym marcepanem. Część pozostałego marcepanu zafarbować na czarno. wyciąć z niego pięciokąty, ułożyć na torcie tak, aby uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopt, poznasz moje sposoby na idealny biszkopt. Mój biszkopt jest puszysty, mało słodki, nie opada, nie zawiera tłuszczu czy proszku do pieczenia, zawsze wychodzi. Możesz przełożyć go kremem i powstanie tort, możesz też użyć go do rolady biszkoptowej, a jak masz ochotę, możesz nawet zjeść go tak jak stoi. Inspiracja Moje Wypieki. posprzątaj blat, na którym będziesz robić biszkopt, usuń
moj przepis na