tłuszcz - 4436 przepisów (strona:176/296)

Pulpety w sosie borowikowym. 195

garnku zalewamy wodą, dodajemy groszek pieprzu, liść laurowy i gotujemy przez ok. 50 min, solimy wedle uznania.  Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy masło, mąkę, dokładnie mieszamy i dodajemy bulion, redukujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Po tym dodajemy śmietankę i odcedzone grzyby. Redukujemy jeszcze 5-7 min.  Do sosu

Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 448

jego granica jest widoczna gołym okiem, więc najlepiej jest najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy

Nerds Kitchen
Schab pieczony w kapuście kiszonej 189

kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut.  3. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie resztą kapusty. Całość polewamy powstałym tłuszczem z patelni i z talerzyka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :) Uwagi: Jeżeli kapusta zbyt szybko się przypieka, przykrywamy potrawę

My Culinary Art
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 142

przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu smażymy steki, ja lubię wysmażone po 3 minuty z każdej strony, nie odrywając wcześniej od patelni. Jeżeli nie wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć do wcześniejszych

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

przemianę materii nie obciąża trzustki nie zawiera cholesterolu idealny dla diabetyków  Pokusiłam się również na usmażenie zwykłych kotletów schabowych na oleju kokosowym. Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku. Podsumowując olej kokosowy sprawdził się w mojej kuchni

Z miłości do słodkości
Jabłecznik z kisielem 335

Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie . Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier  i suchy kisiel . Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach  drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut

Gorący kąsek
Kaczka zapiekana z morelą i jabłkami 140

łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE  Przyrządzamy  marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy pierś i udka  na gorącym tłuszczu, wkładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Na wierzch układamy morele oraz  pokrojone i ubrane ze skórki jabłka.  Pieczemy ok 2 godzin. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Gdy zlapie nas “zachciewajka” ...na troszke grubsza owocowa tarte 169

połowie ilości wody podanej na opakowaniu Ciasto: Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać). Wstawić ciasto na 1h do lodówki Okragla f ormę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec przez około 8 min w 180 st. C Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na 10 minut

Z Kuchni Do Kuchni
SZKŁO... z dużych liter pisane... u mnie testowane! 139

Konsumenci cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach. Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie produktów

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne w szkle 110

Konsumenci cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach. Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie produktów

Z Kuchni Do Kuchni
Tort czekoladowy 182

cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto imieninowe genialnie proste 286

mikserem  . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać  przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać  na niskich obrotach  i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić  na 3 blaty. Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego

Z Kuchni Do Kuchni
Proste ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym 161

oleju rzepakowego. Dlaczego oleju rzepakowego? Bo olej ten jest naturalnym zródlem kwasów omega 3, i dlatego warto wrócić do tradycji stosowania go. Jest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów, dla osób dbających o sylwetkę. Polecany osobom z chorobami serca, i układu krążenia. Stąd mój pomysł na ciasto które mogą zjeść wszyscy! 1 szklanka naturalnego jogurtu

Z Kuchni Do Kuchni
Placek ziemniaczany pieczony 135

Postanowiłam uczynić dziś placki ziemniaczane, ale jako , że fakt smażenia w głębokim tłuszczu napawa mnie dreszczami...i ta ogólna babranina, i to , że czasem lubią się przykleić do patelni...to wpadłam na pomysł , że ja sobie te placki mogę przecież...upiec w piekarniku. Czysto, zdrowo i bardziej podzielne. Oczywiście zmodyfikowałam przepisik na tradycyjne polacki ziemniaczane pomijając mąkę. Składniki -ziemniaki

Z Kuchni Do Kuchni
Ziarenkowa współpraca 173

starannie prażone z zachowaniem wszelkicj norm dotyczących produkcji zdrowej żywności. Proces prażenia przebiega wieloetapowo - każdy rodzaj ziaren prażony jest osobno, w odpowiedniej dla danego typu ziaren temperaturze, bez użycia tłuszczu, a następnie ziarna są starannie mieszane i pakowane w torebki, opatrzone stosownymi etykietami informmującymi o ich zastosowaniu oraz o wartościach odżywczych. Na torebkach znajduje się również kod kreskowy, dzięki czemu

Z Kuchni Do Kuchni