tłuszcz - 4436 przepisów (strona:179/296)

Pierniczki katarzynki 334

Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag  Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej

Kulinarne przygody Gatity
Bigos 217

wrzucamy do sporego garnka  z grubym dnem Na patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 480

Grzyby odcedzamy, zachowując wodę z gotowania, kroimy je drobno. Kapustę  dokładnie odciskamy i kroimy w drobne kawałki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się już zeszkli dodajemy kapustę i lekko ją przesmażamy, a na koniec dodajemy grzybki i wszystko zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 401

smażymy, na każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania. Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy do razu. insertCookd("e19e0b83c48243e1fe512cc6e8f875f5

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka 182

kubek cukru 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka  esencji waniliowej 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Płatki podsmażamy  na  tłuszczu  na małym ogniu na patelni. Kiedy są lekko brązowe zdejmujemy je z ognia, odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami 394

połowy cytryny 1/2 łyżeczki soli 30 g uprażonych płatków migdałowych olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odstawiamy, aby ostygły. Do miski wrzucamy pokrojone w plasterki łodyżki selera naciowego, przekrojone wzdłuż winogrona i pokrojone w kostkę ananasy.  Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, najwygodniej tnie się

Kulinarne przygody Gatity
Zupy polskie, czyli zalewajka 248

zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia. Wkładamy do zupy, solimy i pieprzymy. insertCookd("91b708d935d3f1b3adaac3295a3c368b

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańska sałatka z kurczakiem 446

łyżeczki   przyprawy meksykańskiej do chili con carne sól olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 236

plasterki jabłka, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 6-8 równych części. Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i układamy  w niej brioszki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi

Kulinarne przygody Gatity
Grochowa zupa - krem 207

będą miękkie. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki i później w paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, smażymy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy kiełbasę i smażymy jeszcze przez 10 minut. Zupę przelewamy do miseczek i podajemy razem z cebulą i kiełbasą. Grochówka gdy wystygnie

Kulinarne przygody Gatity
Warzywne chili 197

spożyciu insulina i glukoza wydzielają się zdecydowanie wolniej, co sprawia, że dłużej mamy poczucie sytości. Zawierają niewielką ilość tłuszczu, natomiast dużo błonnika. Są też źródłem wielu witamin, mi. in.z grupy B, i mikroelementów. I co ważne nie tracą ich podczas gotowania. Zachęcam do wypróbowania innych dań ze strączkami

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 441

posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao daktyle Wykonanie: Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją. Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ocet. Następnie ubijamy dalej dodając po łyżce cukru. Cukier

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 203

dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o  konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia.  Układamy jeden na drugim na talerzu, a następnie póki są jeszcze ciepłe smarujemy je konfiturą i składamy. Dekorujemy śmietaną i kakao

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 195

dużej ilości lekko posolonej wody, aż będzie miękki. Odcedzamy na sitku. makrele obieramy z ości i skóry, po czym ją rozdrabniamy widelcem. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 181

Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Ser kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu  i studzimy. Rozmaryn z grubsza siekamy. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki oprócz pate fermentee i dodatków. Mieszamy i dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez 10 minut, a na koniec dodajemy

Kulinarne przygody Gatity