tarta - 42848 przepisów (strona:935/2857)

PYSZNE KOTLETY MIELONE 202

zwłaszcza z ziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko(...)oraz bułkę (odciśnięta) i cebulę. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do mięsa, wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Rozgrzewamy tłuszcz, z mięsa formujemy kotleciki, spłaszczamy i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy najpierw na dużym ogniu do mocnego zrumienienia, później mięso obracamy, zmniejszamy płomień i powoli dosmażamy kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Z tej porcji

Pani na deser
KOTLECIKI MIELONE Z INDYKA 184

filety)  1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy(...)małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso, jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażymy pod przykryciem

Pani na deser
KROKIETY Z SEREM I PARÓWKAMI 209

KROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru  ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko  olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz cukier i sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy(...)naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki, a następnie zwijamy. Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :) MAŁA RADA : Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone

Pani na deser
LEKKI TORT ORZECHOWY 218

rewelacyjny :)  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone 400 g gęstego jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny po 1 wafelku  Lusette  o smaku cappucino i czekoladowym(...)ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę.  Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę

Pani na deser
Tarta z jabłkami i masą krówkową. 211

Dodajemy całe jajko i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię - wkładamy do lodówki na 40 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy trochę większej od średnicy foremki do tarty (24 cm). Przekładamy do foremki, dociskając do dna i brzegów. Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni. Ciasto w foremce dziurawimy widelcem (na bokach też) wykładamy(...)pieczemy jeszcze około 5/10 minut do zrumienienia środka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia.  Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i układamy okrężnie na tarcie. Masę krówkową mieszamy z orzeszkami ziemnymi (można je posiekać jeśli nie lubimy w całości) i wykładamy delikatnie na nasze jabłka. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach - do miękkości jabłek

Moje-pitraszenie
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 176

mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów czerwony pieprz Przygotowanie: Farsz: Rydze oczyścić, odciąć(...)dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby, posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, mieszając. Następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i wodę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut

Oryginalny smak
Z cyklu: Dla dzieci - Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno) 184

tuńczyka w oleju 200 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 jajko natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek bu ł ka tarta Sos do  kotlecików 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 cytryna koperek kapary s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (12 pezzi) 500 g di patate(...)pepe. Mescolate bene il tutto. Infine aggiungete il tonno sgocciolato e sbriciolato. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bu ł ce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowan ą  olejem. Kotleciki pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie pieczenia kotleciki odwracamy na drug

La grande e la piccola cuoca
Gruszki nadziewane wątróbką drobiową 154

Trwa również sezon na gruszki. Nasza propozycja na danie z ich udziałem. Składniki 250 g wątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól     Przygotowanie   Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem(...)patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie wymieszałem. Podgrzałem chwilę na małym ogniu. Białka ubiłem na sztywno, dodałem do wątróbek, wsypałem bułkę tartą, wymieszałem. Obrałem czosnek, posiekałem, roztarłem ze szczypta soli. Gruszki umyłem, odciąłem górną część, usunąłem gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Wnętrze gruszek natarłem czosnkiem. Wydrążony miąższ drobno

R'n'G Kitchen
Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką 213

szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną.    KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ    Składniki: klopsiki:   500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki  oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl  wody(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni

Bon appetit mon amie
Kasza z tofu i szpinakiem 233

Przepis na kaszę z tofu i szpinakiem Kasza z tofu i szpinakiem, składniki: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego garść świeżego szpinaku tofu 1 łyżka tartej marchewki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur, sól i pieprz do smaku Jak zrobić kaszę z tofu i szpinakiem: Na grillowej patelni podsmażamy tofu pokrojony w kostkę. Na patelni(...)bulgur: 1 część kaszy i 1,5 części wody Kaszę wsypujemy na gęste sito, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Kaszę przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, solimy do smaku, dodajemy tartą marchewkę. Gotujemy ok. 5 min bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu, wyłączamy i zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 5 min. Gdy kasza napęcznieje rozbijamy kaszę za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops w cieście francuskim z serowym środkiem 191

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy  z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym

VioletoweKucharzenie
Makaron z oliwkami i pesto z rukoli 222

czarnych oliwek tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) do posypania Pesto z rukoli: 2 garści rukoli 5 dużych listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera) 3-4 łyżki pestek słonecznika około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie

PatiGotuje
Zapiekany kalafior z sosem serowym 402

Składniki: 600 g wody 1 łyżeczka soli mały kalafior 30 g masła 30 g mąki pszennej lub orkiszowej 300 g mleka 100 g sera gorgonzola dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy Thermomix przepisy. Kalafior zapiekany z sosem serowym. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy sól. Zakładamy pokrywę a na nią dolną część nakładki Varoma(...)ponownie podduszamy czas 3 min/100 stopni . Dolewamy mleko i ser gorgonzola. Gotujemy czas 6 min/90 stopni/obr.3. Do naczynia żaroodpornego dajemy różyczki kalafiora, zalewamy kalafiora sosem. W misce mieszamy bułkę tartą i oliwę. Powstałą kruszonką posypujemy kalafiora. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 190 stopni. Poniżej film: Zapiekany kalafior z sosem serowym. The post Zapiekany kalafior

Themo przepisy
Pulpety w sosie pomidorowym. 202

Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie(...)Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać listki świeżej

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania