wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku pieprz sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy. FARSZ DO KURCZAKA Tartą bułkę zalewamy gorącym mlekiem, masło topimy. Umyte i osuszone wątróbki przekrawamy na pół i wraz z żółtkami, przecieramy
Kierunekuchniaokoło 4 porcje): 500 g twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem(...)podsypana mąką, formujemy wałki o średnicy 2 cm i kroimy je ukośnie na kawałki. Gotujemy partiami w osolonej wodzie, 3 min od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. OKASA Bułkę tartą rumienimy na maśle. Pierogi leniwe podajemy polane zrumienioną okrasą, posypane cukrem zmieszanym z cynamonem. Artykuł Pierogi leniwe z cynamonową okrasą pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
KierunekuchniaKotlety schabowe grubsze ok. 2 cm. 5 Sztuk * Pieczarki 250 g * ser 150 g * garść natki pietruszki * sól * pieprz * słodka mielona papryka * olej do smażenia * łyżka masła * bułka tarta * jajko Przygotowanie: Kotlety nacinamy nożem do połowy tak aby powstała kieszonka do faszerowania. Nakłuwamy je widelcem a następnie przyprawiamy solom, pieprzem oraz słodka papryką. Odstawiamy na minimum(...)sól i pieprz. Gdy farsz ostygnie dodajemy starty lub drobno pokrojony ser oraz posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanymi farszem nadziewamy nasze kieszonki. Każdą zamykam wykałaczką. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złocisty kolor. Smacznego! Zapraszam do oglądania materiału z przygotowań oraz subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodySkładniki: * 2 filety z dorsza * 2 marchewki * cebula * ząbek czosnku * bułka kajzerka * garść natki pietruszki * sól * pieprz * olej do smażenia * bułka tarta * dwa jajka Przygotowanie: Bułkę namaczamy w wodzie. Dorsza kroimy w drobną kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki(...)startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka. Na koniec doprawiamy solą i pierzem. Całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety w obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na niezbyt dużym ogniu na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowań oraz subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodySkładniki: * 2 filety z piersi kurczaka ok 400 g * cukinia * 2 marchewki * 1 mała cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około(...)marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem
Kulinarne przygodypieczarek * 250 g mięsa mielonego * 50 g ugotowanego ryżu * cebula * jajko * 2 łyżeczki ostrej musztardy * 2 łyżki kaszy manny * łyżeczka majeranku * natka pietruszki * sól * pieprz * bułka tarta do obtaczania * łyżka masła * olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce na drugich oczkach i smażymy(...)ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ! Zapraszam na film z przygotowań
Kulinarne przygodySkładniki: * 6 rozbitych cienko kotletów ze schabu * 300 g pieczarek * 6 kawałków suszonych pomidorów * garść natki pietruszki świeżej * cebula * sól * pieprz * olej do smażenia *jajko * bułka tarta Przygotowanie: Kotlety doprawić solą pieprzem z oby dwu stron i odstawić na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni a następnie(...)każdego kotleta nakładamy łyżką farsz zostawiając wolne brzegi ( tak jak na filmie) aby farsz nie wypadał. Kotlety z farszem rolujemy i sczepiamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej następnie smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Smacznego ! zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania kanał
Kulinarne przygodytalarki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Czerwoną cebulę również kroimy i podsmażamy. Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż lekko zmięknie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wyścielamy nim formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy. W misce umieszczamy jajka, serek topiony, parmezan i jogurt. Mieszamy(...)kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę serrano. Pieczemy 35 minut w 200 C. Możemy przykryć tartę folią, jeśli będzie się nam przypiekać. Smacznego! :) Uwielbiam robić kwiaty cukrowe
DominikaDolciczosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej z cytryny łyżeczka musztardy dijon łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gruboziarnisty pieprz i sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sos: 150 ml jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy dijon pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy […] Artykuł Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogLekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety(...)kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami. Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy
R'n'G Kitchenporcji) Składniki: 1 duża główka kalafiora, podzielonego na różyczki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 100 ml wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: W większym rondelku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kalafiora i obgotuj przez około 10 minut, po czym odcedź. Ewentualnie ugotuj je na parze przez(...)około 15 minut, będą jeszcze smaczniejsze. W większej misce zmiksuj mleko, jajka, wodę, mąkę, cukier i olej aż do powstania jednolitego ciasta. Obtocz różyczki w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż partiami w głębokim tłuszczu do zarumienienia. Podawaj natychmiast jeszcze chrupiące i gorące. Smacznego! English version Battered cauliflower (6 servings) Ingredients: 1 large head of cauliflower, broken into
karmelowydodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w zielonych liściach. Składniki: 1kg fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 130g sera feta 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem(...)pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę. 4. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Szalona Kuchnia Ewelinymarchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 szczypta soli i pieprzu oliwa do smażenia panierka: 1 jajko mąka bułka tarta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ugotowane różyczki kalafiora Hortex pokrojone na mniejsze kawałki, startą ugotowaną marchewkę, starty ser,szczypior, koper, jajko, mąkę oraz sól(...)minut. Po tym czasie za pomocą obręczy cukierniczej z masy wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie. Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym
Bon appetit mon amieRybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony). Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach
VioletoweKucharzenieszybkie do zrobienia. Do tego bardzo sycące, polecam . Składniki: 150 g ryżu 2 bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia bułka tarta zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany pokroić w plastry, każdy posolić. Odłożyć na 15 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej(...)kostkę, zeszklić. Do ryżu dodać bakłażan, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Całość doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi