tarta - 42848 przepisów (strona:943/2857)

kalafiorowo-pietruszkowe kotleciki... 129

Składniki: kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką(...)blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym

W Mojej Kuchni Lubię
Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym + recenzja patelni Ballarini 198

się idealnie. Zaraz Wam o niej opowiem! 700 g miruny patagońskiej Marynata: Przyprawa uniwersalna do potraw Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Kilka plastrów cytryny Panierka: 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Sos śmietanowo koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka koperku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz(...)kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut

VioletoweKucharzenie
Kotlety z wędzonej ryby 149

indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele lub inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane(...)ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mają być rumiane. kotlety z wędzonej ryby

O kuchni z uczuciem
Soczyste kotlety mielone 304

przykryciem z małą ilością wody stają się jeszcze bardziej soczyste. 0,5 kg mięsa mielonego bułka pszenna 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz bułka tarta (do obtoczenia) Bułkę zalewamy w miseczce wodą i namaczamy kilka minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy(...)mięso, jajko, cebulę, łyżeczkę soli, pieprz oraz bułkę odciśniętą z wody. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką aż nie powstanie jednolita masa. W rękach formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei kotlety. Dobrze jest je lekko docisnąć na patelni, tak by kotlety były spłaszczone. Obsmażamy kotlety z obu stron, a następnie przekładamy

Dieta bez mleka
Klopsiki w sosie curry 453

mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku wyciskamy. Mięso mielone łączymy ze wszystkimi składnikami: jajkiem, pokrojonymi szalotkami, sokiem z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku, utłuczoną w moździerzu kolendrą, bułką tartą oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Z masy, za pomocą dłoni, formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło

Poezja smaku
Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą paprykowo-curry 128

jajko 1 łyżka mąki (może być pszenna lub skrobia kukurydziana) 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: mąka i bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kaszę jaglaną ugotować (*) według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do kaszy(...)doprawić do smaku. (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.) Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) kotlety, które następnie należy obtoczyć kolejno w mące i bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Powinny być zarumienione.) (*) Ja użyłam kaszy w saszetkach, ale jeśli posiadacie sypką to należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć

Di gotuje
Roladki z cukinią, porem i papryką 286

zmienia swoje oblicze.    ROLADKI DROBIOWE NADZIEWANE WARZYWAMI Składniki: 1 filet z kurczaka (można także użyć schabu na 4 porcje) sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta do panierowania olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia farsz: 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filet kurczaka porcjujemy tak, aby otrzymać 4 kawałki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na kotlety, które zawijamy w roladkę, spinamy ją wykałaczką aby się nie rozpadła, a następnie moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju Wielkopolskim. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.   #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

Bon appetit mon amie
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 191

filety świeżej makreli sól, pieprz przyprawa do ryb farsz 3 czubate łyżki twarogu koziego (typu kanapkowego) 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 2 żółtka 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić(...)czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa. Do miseczki przełożyć twaróg kozi, podsmażone warzywa, posiekaną pietruszkę, żółtka, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz nie może być zbyt rzadki. Dwa filety z makreli ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Następnie

Ugotować
CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ 165

Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym

JejKuchnia
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 173

składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał(...)papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól. Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć

Moniki Smakołyki
Bezglutenowe placki z dyni z suszonymi pomidorami i wędzoną śmietaną 170

Chyba nie znam osoby, która nie lubi tradycyjnych placków ziemniaczanych, ja uwielbiam te chrupiące grubo tarta, ale w sezonie dyniowym postanowiłam zrobić placki z dyni. Myślę, że wszyscy pokochają je tak jak ja, dodałam do nich suszone pomidory, jajko, mąkę quinoa i mąkę z tapioki. Usmażyłam placuszki na zloty kolor na Oleju Wielkopolskim rzepakowym i podałam z wędzoną(...)nieduża cebula Olej Wielkopolski 100% rzepakowy do smażenia 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany  siano czarnuszka pieprz sól Wykonanie: Pomidory zalewamy gorąca wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę trzemy na tarce na małych oczkach, lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dynie trzemy na tarce na grubych oczkach, mieszamy z cebulą, solimy i odstawiamy na parę godzin, żeby puściła sok. Śmietanę przekładamy

Quinoa Raz!
Sos słodko-kwaśny z ryżem 153

zalewy, a plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 3) Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonki. 4) Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa

Fitsweet.me
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 228

minut, co jakiś czas sos mieszając.   Przekładamy zawartość patelni do formy do zapiekania, równomiernie rozkładamy na sosie podgotowane różyczki kalafiora. Lekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej(...)łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna łyżeczka bułki tartej 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu DO PODANIA posiekana natka pietruszki miękkie, podgrzane greckie chlebki pita

Karo in the Kitchen
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 177

muffiny dyniowe z malinami ,  jesienne ciasto dyniowe  i  placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru(...)wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli morskiem gruboziarnistej Przygotowanie: Spód-  Herbatniki i ciasteczka owsiane rozdrabniamy w malakserze na okruszki przypominające piasek, dodajemy bułkę tartą  i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi obręczy smarujemy masłem. Na dno tortownicy wsypujemy ciasteczkowo-maślane okruszki, które dociskamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania