tarta - 42848 przepisów (strona:946/2857)

kotlety schabowe- polska klasyka 200

plastrów schabu  jajko bułka tarta do obtoczenia smalec do smażenia sól Plastry schabu posolić i rozbić. Następnie zanurzać w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) 211

oliva aneto fresco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku oraz wyciśnięt ą  bułkę  tart ą . Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy.  **** PREPARAZIONE Per preparare

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka z pianką i malinami 247

szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, Dodatkowo: 400g malin, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę(...)rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cm x 35cm. Drugą połowę ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam do zamrażalnika na godzinę. 2. Ciasto na blaszce posypuję bułką tartą. Na cieście układam maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na maliny. Wyrównuję. 3. Na wierzch

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką 359

łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 700-750g obranego agrestu 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce(...)200C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika. 3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą. 4. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta. 5. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta

Mała Cukierenka
Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 200

śmietany 30 % • 1 szklanka mleka  • 2/3 szklanki wody  • 2 serki topione  • 100 g sera żółtego  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej  • 2 jajka  • olej • tarta bułka nie koniecznie  • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania przepisu: 1.  • Kalarepkę i marchew zetrzeć na grubej tarce  wrzucić do wrzątku parzyć ok 2-3 minut(...)odcedzić na sicie 2.  • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę  przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko  razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3.  • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą  zagotować i odcedzić wodę  • Do liści wlać

W królestwie smaków Beaty
Pulpety w sosie warzywnym 198

SKŁADNIKI Pół kg mięsa mielonego z indyka 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie z siemieniem lnianym) 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 jajko 1 łyżka bulki tartej Mleko (do namoczenia płatków, ilość taka-by przykryła płatki) Sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego (niekoniecznie, ale jak kto lubi), majeranek, i wszystko to-czym lubicie przyprawiac mielone(...)miesa dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę,odciśnięte płatki, jajko, bułkę i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją razem z kostką, tartą  marchewką i pietruszką, pokrojonym w cienkie krążki porem, drobno posiekaną papryką. Gotujemy całość około 10 min.  Z masy mięsnej formujemy małe pulpety i wrzucamy

Mamuśka wraca do formy
Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 226

soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy: 1,5 szklanki wody 3 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą(...)zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.  Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte.  Formujemy okrągłe gołąbki. Z główki kapusty delikatnie odrywamy kolejno liście. Na każdym układamy

VioletoweKucharzenie
Krokiety z pieczarkami i fetą 244

łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła  sól, pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Składniki na naleśniki przekładamy do miski - miksujemy. Ciasto uzyskujemy konsystencji śmietany. Z uzyskanego ciasta smażmy cienkie naleśniki (wychodzi około 10 szt). Farsz(...)czosnkiem. Do zimnych pieczarek dodajemy pokrojony ser, mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumieniania z dwóch stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kalafior i pierś z kurczaka w chrupiącej panierce 344

Pyszne jedzonko w chrupiącej panierce, upieczone w piekarniku.     Składniki: -kalafior -filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -płatki kukurydziane -bułka tarta -sól i przyprawy od prawej do lewej :), czyli to, co kto lubi (masala, harissa(...)tagine, itp ) Kalafiora dzielimy na części, posypujemy przyprawami. Kurczaka kroimy na paski. Przyprawiamy. Płatki kukurydziane zgniatamy. Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy. Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, jeszcze raz moczymy w jajku, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze

Maminek kulinarny
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 167

michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Burger pikantny z piersi kurczaka 154

cebule 3 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżeczki sosu worcester pół łyżeczki tabasco sól (1/4 łyżeczki) jajko 4 bułki liście sałaty 1 łyżka oliwy Sos : 1 mały kubeczek gęstego jogurtu 3 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz     Przygotowanie   Zmielone mięso wymieszałem w misce z posiekaną czerwoną cebulą, tartą bułką, sosem Worcester

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese 247

świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Do podania: świeżo mielony pieprz tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około szklanka wody w której się gotował(...)nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby doprawiamy solą. Spaghetti bolognese podajemy obficie obsypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Spaghetti bolognese pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
smaczne kotlety mielone... 208

przyprawa do steku gruboziarnista Prymat 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba można kupić zmielone mięso z łopatki(...)łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety z obu stron

W Mojej Kuchni Lubię
Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp 211

selera (korzeń) 2 jaja 5 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu dodatkowo: ser żółty, pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki, utrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie wyrobić masę warzywną ręką. Formować kulki

mecooks
Szpinakowa z pierożkami tortellini 173

minut. Po podsmażeniu wlewamy wodę, dodajemy koncentrat bulionu oraz tortellini, zmieniamy ustawienia na następujące: prędkość 3, temperatura 95⁰C i czas 35 minut. 5 minut przed końcem pracy dodajemy tarty parmezan oraz śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku (choć dla mnie nie było to już konieczne). Sposób przygotowania tradycyjny: Mrożony szpinak wyjmujemy odpowiednio wcześniej, ewentualnie kruszymy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania