tarta - 42848 przepisów (strona:630/2857)

Babka migdałowa z białą czekoladą 119

mielonych migdałów 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy Polewa: 150 g białej czekolady 80 ml śmietanki 30% 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy Niedużą formę smarujemy masłem i posypujemy mąką (można również użyć kaszy manny, bułki tartej lub obsypać mielonymi migdałami). Czekoladę łamiemy na kostki, masło kroimy

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki drobiowe panierowane 216

pierś kurczaka - 1 szt mąka pszenna - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżki płatki kukurydziane zmielone - 2 łyżki jajko - 1 szt sól -szczypta pieprz cayenne - szczypta papryka słodka - 1/2 łyżeczki olej(...)umyta i oczyszczoną pierś dzielimy pod skosem na paski. przyprawiamy mieszanką z soli, pieprzu i papryki. na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wsypujemy mąkę, bułkę tartą i zmielone płatki kukurydziane, dobrze razem mieszamy, można dodać jeszcze szczyptę słodkiej papryki. na patelni rozgrzewamy olej kawałki piersi panierujemy w suchej panierce, w jajku i ponownie

Camilla w kuchni
Babka Piaskowa z polewą 156

czasami ułatwić- zwłaszcza przed Świętami, gdy liczy się każda minuta:)  Składniki: 1 opakowanie mieszanki Babka Piaskowa Polskie Młyny 3 jaja 145 g miękkiej margaryny + masło i bułka tarta do formy babkowej  (z kominkiem) Mieszankę wsypujemy(...)wysokiej miski, wbijamy jaja i dodajemy miękkie masło.     Całość miksujemy na wyższych obrotach ok 7-8 minut.    Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.         Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 175 stopni.         Studzimy na kratce.   Polewa: 3 łyżki cukru pudru

Domowe ciasta
pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety... 159

Składniki: jajka na twardo 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 50 dag, pieczarki 10 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek, jajka surowe 1 sztuka, tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, opłukać pod zimną wodą i obrać z łupinki, pokroić na kawałki(...)miski. Dodać ugotowane ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone na 6 łyżkach oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać. Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano - kotlety jarskie pieczarkowo- jajeczne ze szczypiorkiem są bardzo smaczne nie tylko na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
NALEŚNIKI Z SEREM POD PIERZYNKĄ BISZKOPTOWĄ 177

Lubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 154

Kefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i

Kuchnia MagdaLeny
PRALINY DAKTYLOWE A'LA FERRERO ROCHER 170

Pralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSY ROŚLINNE W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 235

Ekspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze

Kuchnia MagdaLeny
Babka piaskowa 118

cukru pudru ziarenka z pół laski wanilii 3 średnie jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: oliwa z oliwek bułka tarta Thermomix przepisy. Babka piaskowa. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Następnie dajemy miękkie masło, ziarenka wanilii i cukier puder. Ucieramy czas 3 min/obr.4. Nastawiamy ponownie Thermomix czas 3 min/obr.4(...)min/obr.3. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do naczynia Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.3. Formę na babkę smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez 40 min . Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem stan upieczenia babki. Jeżeli patyczek będzie mokry zwiększmy czas

Themo przepisy
CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI 176

Składane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 181

Sos pieczarkowy w wersji bezglutenowej, przygotowany na bulionie, z dodatkiem śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 269

Zupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 164

Ryż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi ruskie 173

jajka ugotowane na twardo, 600 g ugotowanego mięsa bez kości, 1 jajko, 2 cebule, 100 – 150 ml bulionu, sól, pieprz świeżo mielony, jajko do smarowania pierogów, bułka tarta do posypania pierogów, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło utrzeć na śmietanę(...)cieście układać porcję mięsa i trochę jajek siekanych. Zlepiać pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut

królestwo garów
Cytrynowa babka 148

150g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 180g cukru 200g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skóra i sok z 1 cytryny masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa cytrynowa: sok z 1/2 cytryny 5-6 łyżek cukru pudru Wykonanie: 1. Jajka ubić z cukrem(...)puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l. 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni

Szalona Kuchnia Eweliny