tarta - 42848 przepisów (strona:635/2857)

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku 153

osób 3 - 4 płaty karpia, oczyszczone i pozbawione ości 1 duże (500g) opakowanie masła klarowanego 100 g świeżego masła 2 cebule pokrojone w krążki mąką pszenna 1 szklanka bułki tartej sok z 1-2 cytryn sól i pieprz do smaku 2-3 jajka Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około(...)złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni. W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w  roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron. Usmażone kawałki karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy podsmażoną cebulą i wiórkami masła (zwykłego, nie klarowanego), przykrywamy naczynie pokrywką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu na tydzień: Dania dla św. Mikołaja 172

ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem i znowu

Niedzielny kucharz
CYNAMONOWIEC Z JABŁKAMI 113

papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.   Rada: nie ma potrzeby obtaczania rodzynek i jabłek mąką jabłka

Ciastka - domowe słodkości
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 716

mąka pszenna – 750 g * cukier – 1,5 szkl * żółtko – 4 szt * cynamon – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,. Pianę

Ostra na Słodko
ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI 178

pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu,  a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone  (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki) - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki(...)około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌  jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌  do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌  z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego

RITA food channel
Babka piernikowa z orzechami. 209

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka cynamonu mielonego pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo potrzebujemy: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę(...)Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. 2. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem

Izabelawkuchni
Kostka budyniowa bez pieczenia 415

pieczenia. 30 dkg herbatników maślano-kakaowych 400 ml mleka 40 gr budyniu czekoladowego 15 dkg cukru pudru słoiczek dżemu porzeczkowo-aroniowego (22 dkg) 25 dkg masła bez soli tarta czekolada do posypania Jak przygotować budyniową kostkę bez pieczenia . Do garnka wlać 350 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W międzyczasie w pozostałych 50 ml mleka rozpuścić budyń. Kiedy(...)budyniowej. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, na nią pozostałą część dżemu a na dżem drugą cześć masy. Na masę wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Po wierzchu można całość posypać tartą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kostka budyniowa bez pieczenia Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto budyniowe bez pieczenia. Kostka budyniowa bez pieczenia

mecooks
Makaron z klopsikami w sosie szpinakowo – serowym 183

zdrowia , a ser ..smaku Zło i dobro w jednym garze Składniki : 1 opakowanie makaronu penne klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczka(...)mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżki wody sól , pieprz do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia klopsików dodatkowo : 5-6 pieczarek 1 cebula garść świeżego szpinaku 3 czubate ,łyżki tartego parmezanu 4 łyżki tartego żółtego sera cheddar lub innego 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru

Ogrodnik w podróży
PLACUSZKI CUKINIOWO-MARCHWIOWO-SEROWE 165

smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cukinię, marchewkę obieramy. Czosnek obieramy. Przeciskamy przez sokowirówkę (oczywiście możemy trzeć na tarce o grubych oczkach a następnie solimy odstawiamy na kilka minut i odcedzamy z soku).  Sok wylewamy. Zostaje nam suchy miąższ. Przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy,ser żółty tarty oraz mąkę. Dokładnie łącze za pomocą rózgi kuchennej. Na patelni rozgrzewamy olej

Gotowanie Patki
ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI 192

pulpeciki z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu,  a efekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone  (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki) - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki(...)około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌  jedną dużą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌  do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌  z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego

RITA food channel
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 185

mrożona 1 łyżka koncentratu pomidorowego Garść posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Pure 1 mała główka kalafiora 3 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła ½ szklanki tartego parmezanu ¼ szklanki mleka Sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj(...)rybę z patelni i podziel na małe kawałki. Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Całość posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekaj 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tarta malinowa 143

Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie:) Składniki Krem malinowy 3 szklanki malin(...)szklanki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 3 ziemniaczanej szczypta soli łyżka … Czytaj dalej Tarta malinowa

gotuj ze mną
Kofeinowa SŁONA WODA 193

zainteresować i z promocji festiwalowej skorzystać. Na menu festiwalowe składały się: tarta dyniowo-orzechowa oraz do wyboru autorska kawa "Słona Woda" , lub rozgrzewająca herbata zimowa . Przyznaję, że tarta dyniowo-orzechowa spełniła moje najśmielsze oczekiwania! Z doświadczenia i własnych eksperymentów kulinarnych wiem, iż dynia jest niekoniecznie wdzięcznym warzywem przy pieczeniu słodkości. Musi być w odpowiedniej oprawie zapodana

Grunt to przepis!
Placuszki Cukiniowo-marchewkowo-serowe 148

smażenia Przygotowanie: Cukinię, marchewkę obieramy. Czosnek obieramy. Przeciskamy przez sokowirówkę (oczywiście możemy trzeć na tarce o grubych oczkach a następnie solimy odstawiamy na kilka minut i odcedzamy z soku).  Sok wylewamy. Zostaje nam suchy miąższ. Przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy,ser żółty tarty oraz mąkę. Dokładnie łącze za pomocą rózgi kuchennej.  Na patelni rozgrzewamy olej

Gotowanie Patki
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 123

opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam cukier waniliowy z kardamonem), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, 100 g zmielonych orzechów włoskich, masło i bułka tarta(...)wysmarowania formy, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 7 – 8 połówek brzoskwiń z puszki, cukier puder do posypania. Formę do pieczenia, o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać byłką tartą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Masło ubić na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian po trochę cukru i po jednym jajku, oraz sól

królestwo garów