Imbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej
Kuchnia MagdaLenyWilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą. Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta. Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto(...)wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową. Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLenyosoby : 3 duże podudzia , pałki drobiowe 6 pieczarek 1 cebula 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku tarty żółty ser , około 1 dużej łyżki 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku Pieczarki i cebule drobniutko siekamy . Doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku Smażymy na małej ilości tłuszczu , aż zmiękną i się zezłocą . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel truskawkowy 1/2 szklanki maku Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki Polewa czekoladowa *** Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści *** *** Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy(...)drugiej części dodajemy kakao, mieszamy *** *** Do trzeciej części ciasta dodajemy kisiel *** *** Do ostatniej części dodajemy suchy mak *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą *** *** Do foremki wlewamy po kolei kolorowe ciast – kolejność bez znaczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-45 minut
Blog z Apetytemwieprzowa sól i pieprz olej Dodatkowo: 1 op. mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku 2-4 łyżki twarożku śmietankowego sól, pieprz olej/masło 4-6 łyżek tartego sera Cheddar Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła. Dodajemy cebulę, a po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy(...)lekko rozbijamy dłonią, doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę. Na każdym kawałku rozprowadzamy warstwę szpinaku. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 15-25 minut. Źródło
Smaki Na Talerzuprosty i niedrogi sposób na smaczny obiad. Świetnie pasuje do nich surówka, sałatka obiadowa lub sos Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 1 świeże jajo 2-3 łyżki bułki tartej(...)obtoczenia szczypiorek sól i pieprz olej do smażenia Obłupione jajka wrzuć do miski i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, posiekany szczypiorek, 2-3 łyżki bułki tartej oraz pieprz i sól (dobrze dopraw, by nie były mdłe) . Całość wymieszaj na jednolitą masę. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju
Kulinarne S.O.S.proszek do pieczenia 4 łyżeczki, śmietana 3 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie, masa jabłkowa: jabłka 1,5 kg, galaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte(...)plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała
kulinarne odsłony patijajek 150 g mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego Cukier puder do posypania Bułka tarta Masło do wysmarowania formy Wykonanie: Dno formy ( okrągła ) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wsypujemy do formy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy
Smaki Ewymascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać z imbirem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi(...)być chłodne!). Następnie dodać pulpę mango oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 40 – 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić
królestwo garówSkładniki: woda na wywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło(...)łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól - do smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego. Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram, żurawina świeża 200 gram, rosół 2-3 szklanki Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu, orzechy włoskie (zostawić(...)tłuszczem z patelni, mielone mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka, żurawinę blenderem zmiksować dokładnie. Do masy wsypać bułkę tartą, kasze manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze. Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami
W Mojej Kuchni Lubięowocami i listkami mięty, wykańczam cukrem pudrem. Na śnieżnej słodkości dobrze kontrastują i prezentują się ciemne, koloru cynobru owoce, do tego kilka listków świeżej mięty (nawet melisy), może tarta czekolada lub wiórki kokosowe?!:) W każdym razie jest słodko i miło! Dla zakochanych w bezie jak ja polecam sprawdzone przepisy na czekoladowy tort bezowy oraz mini bezy z polewą(...)borówki, świetnie będą pasowały także porzeczki, jeżyny, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, przekrojone na pół figi, w półksiężyce lub plasterki kiwi, agrest dodatkowo można tort oprószyć cukrem pudrem lub tartą na większych oczkach gorzką czekoladą, dodać listki świeżej mięty lub melisy Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus
Zasmakuj KuchniOczyść sałatę i umieść ją w kawałkach w dużej misce. Przygotuj sos do sałatki Cezar . Połącz majonez, sos sojowy, musztardę, miód, sok z cytryny, a następnie dodaj 2 łyżki tartego parmezanu. Dokładnie wymieszaj składniki, aby nie było grudek. Upieczonego kurczaka pokrój w paski lub większe kostki. Kiedy ostygnie, dodaj go do miski ze składnikami. Dodaj sos i wymieszaj całość(...)misce. Posyp całą sałatkę resztą tartego parmezanu oraz jego kwadratowymi kawałkami. Kromki chleba tostowego lekko zwilż oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i czosnku. Umieść je w piekarniku w 180 stopniach i piecz przez 3-4 minuty, aż chleb będzie chrupiący. Pokrój kromki chleba w paski i udekoruj nimi sałatkę Cezar . Gotowe! Artykuł Sałatka Cezar – prosty przepis pochodzi
RozdomowionaWysmaruj żaroodporne naczynie olejem (lub masłem), na dnie rozprowadź kilka łyżek sosu pomidorowego. Krok 6 Nastaw piekarnik na 180 stopni Deskę do krojenia lub blat kuchenny podsyp niewielką ilością tartego parmezanu. Połóż na nim podgotowany płat makaronu, a na nim solidną łyżeczkę nadzienia i zwiń w rulon. Nadzienie nie musi zmieścić się w pierwszym „zwoju”, w tym sensie(...)naleśnik z nadzieniem rozsmarowanym po całym placku. Układaj cannelloni w naczyniu żaroodpornym. Po zawinięciu wszystkich rulonów, zalej całość sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż porwaną na kawałki mozzarellę, posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 25-30 minut. Artykuł Piątek: Zawijane cannelloni pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz