Składniki: Filet z kurczaka 3 Ser twardy 75 g ( u mnie parmezan) Bułka tarta 3/4 szklanki Śmietana łyżka Jajka 2 Mąka pszenna Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Filet przekroić na dwie lub trzy części w zależności od grubości fileta. U mnie kotlety o grubości do 1 cm. Z każdej strony doprawiamy solą oraz pieprzem. Wymieszać starty(...)parmezan z bułką tartą. Na talerz wsypać mąką do otaczania. W osobnej miseczce wymieszać jajka ze śmietaną. Kotlety obarczać w kolejności mąka, jajka, parmezan z bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodyPowoli zaczuna się sezon na rabarbar, który najczęściej jest wykorzystywany w ciastach drożdżowych. Jednak ja postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i lekko kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny, gdyż masa migdałowa równoważy nam tą lekko kwaskowość rabarbaru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrzebne składniki: 8 – 10 gałązek rabarbaru Spód(...)szczypta soli 235 g mąki Masa migdałowa: 70 g migdałów 45 g cukru pudru szczypta soli 50 g masła 1 żółtko 60 g śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z rabarbarem wykonanie: Rabarbar kroimy w 2 – 3 centymetrowe cząstki pod kątem, tak aby wyszły takie małe romby, myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Ucieramy cukier z masłem
Do Garów!zawsze wychodzi Składniki: 1,5 kg kwaskowatych jabłek 500 g mąki 250 g margaryny 4 żółtka 200 g cukru 1 łyżka śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni(...)mące na jak najmniejsze kawałki. Dzięki temu tłuszcz równo rozłoży się w cieście i łatwiej wam będzie je zagnieść. Blachę trzeba natłuścić, wyłożyć papierem lub i obsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wykładamy spód i boki blaszki. Metoda dowolna. Ja kiedyś wrzucałam cały kawałek ciasta na środek blaszki i rozprowadzałam ręką od środka do zewnątrz. Teraz wałkuję ciasto
Kulinarna Patilogiamasła 120g cukru pudru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 130ml kwaśnego mleka 20g naturalnego kakao masło do wysmarowania formy do pieczenia babki bułka tarta do posypania formy do pieczenia babki Wszystkie składniki na babkę powinny być ogrzane do temperatury pokojowej! Babka marmurkowa - przepis Krok 1. Oddzielić żółtka od białek. Przygotować formę(...)babkę : wysmarować ją miękkim masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać. Krok. 2 Masło utrzeć, dodawać kolejno po jednym żółtku, porcjami cukier puder, wanilię oraz mleko - starannie utrzeć na pulchną masę. Krok 3. Ubić pianę z białek i dodać do utartej masy, przesypać
Moja Książka Kucharskamięsa mielonego wieprzowego * 1 cukinia * 1 jajko * pół cebuli * 2 ząbki czosnku * pół łyżeczki soli cebulowej (użyłam Skworcu ) * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso(...)mielone, cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić całe jajko, wsypać 3 łyżki bułki tartej, sól cebulową oraz do smaku według uznania sól i pieprz czarny mielony. Mięso dobrze wymieszać rękoma. Formować nieduże kotlety, lekko je spłaszczyć. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron na średnio rozgrzanym palniku
Zrób to smaczniewiele osób, podobnie jak my przepada za tym pysznym warzywem. Każdy ma z pewnością ulubiony przepis z wykorzystaniem kalafiora i to nie tylko w klasycznej wersji z bułką tartą i masłem. Jeśli jesteś jedną z osób, która szuka nowych smaków, a kalafior zapiekany z kurczakiem nie jest Ci znany, to zachęcamy Cię gorąco do przygotowania tego pysznego dania(...)kurczaka: 600 g papryka słodka: 1 łyżeczka mleko: 125 ml śmietana 18 %: 120 g starty żółty ser: 1 szklanka suszone oregano: 1/2 łyżeczki suszona bazylia: 1/2 łyżeczki bułka tarta: 2 – 3 łyżki masło: 2 łyżki sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem Przygotowanie: Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy
Kuchnia Na Wypasienudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z makaronem orzo ze szpinakowym pesto i kozim serem. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Orzo 250 gram Młody szpinak 100-150 gram Bułka tarta 30-40 gram Czosnek 1-2 ząbki Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego 30-50 ml Parmigiano Reggiano 30 gram Kozi miękki ser Sól(...)smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Orzo ze szpinakowym pesto Po pierwsze bułkę tartą należy lekko podpiec na nieprzywierającej patelni, następnie odłożyć 1/3 i przejść do punku poniżej. Po drugie większą część bułki tartej, to będzie ❓❓❓ 2/3 ❓❓❓4/6… Qrwa…większą część 😂 wsyp do blendera, dodaj szpinak
RafalCookmargaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy JABŁKA -około 1,5 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 galaretka cytrynowa PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g bez cukru DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy(...)tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, można też je wyrobić robotem z hakiem. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę. Ciasto smarujemy powidłami. Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka i prażymy około 10 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieprznej”. Te pierogi są do ruskich nieco podobne, oczywiście za sprawą ziemniaków. Zamiennik innego sera przeniesie te pierogi jednak na inny wymiar. Do przygotowania tych pierogów możesz użyć tartego sera parmezan lub podobnego sera tego typu np sera pecorrino romano albo twardego dojrzewającego sera żółtego. Potrzebujesz go dość sporą ilość dlatego możesz też pomieszać rodzaje i użyć takich(...)około 30 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki: – cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk) – 400 g ugotowanych ziemniaków – 200 g tartego sera typu parmezan (możesz też użyć pecorino romano lub sera żółtego twardego dojrzewającego) – 1 jajko – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka suszonego oregano – sól i pieprz
nietylkopasta.plminut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło SKŁADNIKI SOS: – 5 łyżek masła – 3 łyżki mąki pszennej – 450-500 ml bulionu wołowego lub innego(...)namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej. Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz
nietylkopasta.plrównież uważać z dodatkiem przypraw, aby nie stracić całego smaku. Składniki (na 8 -10 kotlecików) 800g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka majeranku sucha bułka np. kajzerka 5 łyżek tartej suchej bułki pieprz sól 1 cebula 1 łyżeczka oregano tarta bułka do obtoczenia kotlecików olej do smażenia, najlepiej rzepakowy Kotleciki mielone z indyka – przepis Zaczynamy(...)wtedy odpowiednią temperaturę. Wkładamy mięso do miski, dodajemy jajka, odsączoną z wody bułkę, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy ręką. Jeśli mięso będzie bardzo lepiło się do rąk, dodajemy odrobinę tartej bułki. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety. I teraz są dwie szkoły – jedna mówi o tym, aby kotlety obtoczyć w bułce tartej, druga natomiast tego nie zaleca. Osobiście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1h pieczenia batata ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 6 jajek – 1 batat – 2 garści świeżych liści szpinaku – 100-150 g sera feta – pół szklanki tartego sera cheddar lub podobnego – sól, pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa – 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)plastikowych rączek i dodatków). Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Na 1 łyżce oliwy podsmaż czosnek z cebulą. Jak się zeszklą dorzuć szpinak, dopraw odrobiną soli, pieprzu i świeżo tartej gałki muszkatołowej. Smaż tylko do momentu kiedy szpinak zmięknie. Zdejmij z patelni. Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dodaj połowę pokruszonej drobno fety i połowę tartego
nietylkopasta.plsosie koperkowym. Pulpety w sosie koperkowym SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego z indyka lub piersi kurczaka 3-4 szklanki bulionu 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko łyżka bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por – jasna część pęczek koperku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk(...)ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do mięsnego farszu razem z przyprawami: solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką. Masę wyrabiam dokładnie rękoma, w razie potrzeby dodaję łyżkę bułki tartej, by masa ładnie się formowała. Kajzerkę namaczam w mleku. Wlewam tyle mleka, by dokładnie ją zakryła. Kajzerka ma być dokładnie namoczona, nie może być twarda w środku. Po kilku
Zasmakuj Kuchni