tarta - 42848 przepisów (strona:258/2857)

Pomysł na tani obiad z dwóch dań 194

łyżki posiekanej natki pietruszki Ciasto naleśnikowe 150 g mąki 3 jajka 500 ml mleka sól do smaku kokosowy olej , masło lub ghee do smażenia Panierka 2 jajka 50 g tartej bułki   Zmiksuj składniki na cisto naleśnikowe i usmaż 12 cienkich naleśników na dużej patelni. Mięso z kurczaka obierz z kości i krótko zmiksuj w malakserze lub pokrój drobno(...)rozdziel w równych porcjach na naleśniki. Naleśniki złóż w kopertę. Przygotuj dwa talerze. Do głębokiego talerza w bij dwa jajka, lekko posól i roztrzep widelcem. Na płaski talerz wsyp tartą bułkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zanurzaj naleśniki w jajku, obtaczaj w bułce i smaż na złoty kolor. Krokiety można podać z sałatą lub z ketchupem. Resztki krokietów zapakuj

codojedzenia
Szwajcarska tarta czekoladowa 152

pyszna szwajcarska inspiracja - czekoladowa, ciemna  tarta z kremem z białej czekolady i do tego -oczywiście czekoladowa polewa :) Jeśliś wielbicielem lub wielbicielką czekolady zapraszam do mnie :) Szwajcarska tarta czekoladowa Ciasto: - 400 g mąki - 50 g kakao ( nie słodzonego) - 200 g masła - 2 jajka ( średnie) - 200g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 3 żółtka(...)rozwałkowujemy na szerokość formy i układamy na dnie , dokładnie dociskając, żeby nie było pęcherzyków powietrza. A tu taki trik , który może Wam się przydać jeśli nie macie formy do tarty ze zdejmowanymi rantami ( brzegami) Ja nie mam , więc radzę sobie tak : Dwa paski papieru ułożone po skosie umieszczam pod ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem dobrze i wsadzamy do piekarnika

Kuchnia Pełna Emocji
Kotlety mielone 164

niej panieruj mielone. Jeśli chcesz, aby mięso nie kleiło się do ręki, zwilż ją w miseczce z wodą. Formuj kotlety, następnie panieruj je dokładnie z każdej strony w bułce tartej. Jak smażyć kotlety mielone? Na patelni rozgrzej tłuszcz: 50 g smalcu, lub zamiennie możesz użyć 4 łyżki oleju słonecznikowego. Ułóż na rozgrzanym tłuszczy na patelni kotlety jeden obok drugiego(...)smażenia 25 minutes Całkowity czas 50 minutes Ilość porcji 8 porcji Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej 50 g smalcu lub 4 łyżki oleju słonecznikowego majeranek sól i pieprz do smaku Przepis krok po kroku Do miseczki wlej szklankę mleka i włóż czerstwą bułkę (wielkości dłoni

ugotuj-przepis.pl
Knedle z kaszy manny – kuchnia podkarpacka 163

Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 szklanki kaszy manny 2,5 szklanki mleka 4 jajka 250 g twarogu sól do smaku (około 1/2 łyżeczki) masło i bułka tarta Kaszę mannę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie ubijamy mikserem białka, a w osobnej misce ucieramy żółtka i twaróg. Do twarogu dodajemy(...)formujemy małe kulki (masa jest dość luźna) i wrzucamy je do wolno gotującej się wody. Od wypłynięcia na wierzch knedle gotujemy około 5 minut. Przed podaniem polewamy je bułką tartą podsmażoną na maśle. Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka Przepisy na inne dania podkarpackie znajdziesz w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs 132

czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil Sposób przygotowania(...)Preparation: Przygotowanie: 10 min, smażenie: ok. 15 min, ilość sztuk: 12 Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i rozdrabniam w blenderze (ewentualnie trzemy na tarce). Potem dodajemy parmezan, pokrojony szczypiorek (ilość według gustu), 2 surowe jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z powstałej masy formuję kotleciki, które obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej

Projekty ze smakiem
Truskawkowa tarta z mąki konopnej 168

będzie pierwsze z niej ciasto.   Jako jedyna mąka jest zdrowa, co prawda nie ma właściwości rosnących ani wiążących ale dodając odrobinę innej mąki mamy zdrowe ciasto. Tarta jest na kruchym spodzie a więc nie musi rosnąć ;) Składniki na foremkę 24cm: Spód: -150g mąki konopnej -  50g mąki orkiszowej lub innej dowolnej -  80g masła(...)mrożonych truskawek -1 budyń waniliowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki na spód wyrabiamy, zawijamy w woreczek i na pół godziny dajemy do lodówki. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wałkujemy schłodzone ciasto i układamy do foremki.  Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, wanilię

Wypieki Rene
Kotleciki po amerykańsku 140

łyżeczki pieprzu *** *** Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli masa będzie zbyt luźna możemy dodać łyżkę bułki tartej. Z masy formujemy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Po obtoczenie ponownie formujemy w dłoniach, wówczas kotleciki wyjdą zgrabniejsze *** *** W miseczce roztrzepujemy jajko, a na talerzyk wysypujemy bułkę tartą *** *** Kotleciki obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej

Blog z Apetytem
Kotlety jajeczne 172

pieprz kilka łyżek bułki tartej do obtaczania tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Jajka wkładamy do zimnej wody i od momentu wrzenia wody, gotujemy przez 8 minut. Możemy dodać trochę sody oczyszczonej, to ponoć ma wpływ na łatwiejsze obieranie jajek ze skorupek.  Ugotowane jajka studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.   Bułkę tartą moczymy(...)surowe jajko. Dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.  Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub ręką. Doprawiamy solą i pieprzem.  Formujemy kotleciki i obtaczamy je w sypkiej bułce tartej. Smażymy po kilka minut z obu stron po kilka minut.  Smacznego

bistro mama
Drożdżowe 174

rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (ja użyłam silikonowych form, więc nie musiałam niczym smarować). Ostawić do wyrośnięcia., ma wystawać ponad keksówkę. Kruszonka: 100 gr mąki pszennej razowej 50 gr rozpuszczonego masła

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 159

firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć

moj przepis na
Kanadyjskie z gruszkami 160

gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem

moj przepis na
Curd bananowo-cytrynowy 163

mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła, a nie zawiera ani grama masła, ani mleka. Nada się do przełożenia tortu, do tarty, kruchych babeczek czy do podjadania ze słoika z biszkopcikiem. Bezglutenowy i powiedziałabym, że całkiem zdrowy. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja z blogu Moje Wypieki . Składniki na około

moj przepis na