które spróbowały, piszą, że warto! Klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz do smaku do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej do smażenia: olej(...)masło (pół na pół) Przygotowanie: Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, cebulę startą na drobnej tarce, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i przyprawy. Formujemy kulki o wielkości piłeczki do ping ponga i każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju
bistro mamaniedzielny obiad, jak i na przyjęcie w większym gronie. Sznycle z indyka z ananasem na pewno znacie i lubicie. U mnie tym razem wersja nieco lżejsza, gdyż zamiast bułki tartej do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej chłonie tłuszcz i tak szybko się nie przypala podczas smażenia. Do indyka z ananasem dodatkowo dodałam suszonej żurawiny, która przyjemnie przełamała(...)indyka 1 puszka ananasa (10 plastrów) 1/2 szklanki żurawiny suszonej 300 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy długodojrzewający) kolendra mielona pieprz świeżo mielony sól 4 jajka mąka pszenna bułka tarta lub mąka pszenna pełnoziarnista olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Jak zrobić sznycle z indyka z ananasem? Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry
Kuchcik gotujemożna podać dodatkowo z ziemniakami czy ulubioną surówką. Potrzebujemy: Na pulpeciki: 55 dag filetów z mintaja ( u mnie mrożone ) 1 jajko 1 pszenna bułka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania papryka słodka mielona według uznania lubczyk suszony według uznania Na sos pieczarkowy: 50 dag pieczarek(...)łyżki masła 330 g śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania Dodatkowo: szczypiorek według uznania 1 łyżka oleju 2 łyżki bułki tartej Wykonanie pysznych pulpecików z sosem: 1. Pulpeciki: Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy
Izabelawkuchniżółtko, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, farsz : 750 g pieczarek, 1 duża cebula, 1 pełna łyżka masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 100 g ostrego tartego sera, Ciasto : do miseczki z drożdżami wlać mleko i wodę, dodać szczyptę cukru i odstawić na około 3 minuty. Wymieszać mąkę(...)Wyłożyć nim formę do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 20x 28 cm, może być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej tłuszczem, tworząc podwyższone brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Na bułce ułożyć farsz. Jajka wymieszać z tartym serem, mieszaniną polać pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut
królestwo garówskładniki na około 8-10 sztuk 3 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 1 czerwona cebula 4-5 średnich pieczarek 1-2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części na następnie dość(...)tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przekładamy posiekanego kurczka, następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz jajko, na końcu dodajemy oraz 3-4 łyżki bułki tartej, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni
Smakowite Daniapietruszki. Pycha! Kotlety jajeczne - składniki: (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula mała 1 bułka + mleko do namoczenia 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Kotlety jajeczne - przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju. Jajka(...)dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć z nadmiaru
Di gotujeDekadencka TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM to klasyczny francuski deser. Słodka, gładka i intensywnie cytrynowa masa na kruchym spodzie zrobi niezapomniane wrażenie przy wielkanocnym stole! Artykuł TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMacie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Wam się piec? Oto szybka i prosta tarta bez pieczenia, którą zrobicie w 20 minut. Składniki oraz sposób przygotowania Spód: 20 ciasteczek oreo 70 g rozpuszczonego masła W blenderze miksujemy ciasteczka, po czym dodajemy masło. Wgniatamy w formę do tarty. Krem: 13-15 ciasteczek oreo 1/3 szklanki śmietanki(...)śmietankę. Ponownie miksujemy i wykładamy na spód ciasta. Bita śmietana: śmietana 36% cukier puder Całość ubijamy mikserem i kładziemy na wierzch ciasta. Posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Autor przepisu: Kinga Artykuł Tarta Oreo bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisytradycja i już nie bardzo wyobrażam sobie święta bez niego. Lekko kwaśne, nie za słodkie i do tego bardzo delikatne. Po prostu ideał. 7. Dla poszukujących nowych smaków – Tarta z pieczonym jogurtem Tarta z pieczonym jogurtem – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Na wielkanocnym stole królują serniki, ale doskonałą alternatywą dla nich będzie tarta z pieczonym jogurtem. Taki oszukany sernik jest leciutki i bardzo puszysty, a w ostatecznym rozrachunku ciasto wychodzi zdecydowanie tańsze. Proponuję wam wersję z figami, chociaż możecie zrobić to ciasto także z innymi owocami. 8. Coś pysznego dla każdego – Ciasto marchewkowe z mandarynkami Ciasto marchewkowe – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Robiąc świąteczne plany i kompletując ciasta
okolicepalnika.plrozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (ja użyłam silikonowych form, więc nie musiałam niczym smarować). Ostawić do wyrośnięcia., ma wystawać ponad keksówkę. Kruszonka: 100 gr mąki pszennej razowej 50 gr rozpuszczonego masła
moj przepis nasmug, dodać pozostałą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę delikatnie przełożyć na mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki na klika godzin, masa powinna być ścięta. Ciasto można udekorować tartą gorzką czekoladą. Ciasto kroić cienkim nożem zanurzonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha. Ciasto można zrobić nawet 2-3 dni przed podaniem, przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte
moj przepis nafirmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć
moj przepis napokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem
moj przepis na