tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:75/562)

British Apple Pie 113

Parę dni temu zakończył się na moim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest(...)czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem i mąką i dokładnie mieszamy. Owoce przerzucamy na lekko ostudzona tartę i przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta.  Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Biszkoptowa tarta żurawinowa 166

Na koniec miesiąca i z początkiem okresu przedświątecznego zapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia

Słodkie Przyjemności
Kotleciki z piersi kurczaka z papryką 433

też Wam zasmakuje. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 2 średnie papryki różnokolorowe  (ja użyłam dziś głównie czerwonej) średnia cebula 3 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Paprykę i cebulę pokroić w jak drobną kostkę(...)połączyć z mięsem.  Dodać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać.  Wyjdzie z tego dość luźna i lejąca masa, więc stopniowo dodawać suchą bułkę tartą. Zwiąże ona nam wszystko do pożądanej konsystencji.  Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej.  Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lody morelowe z lekkim twistem 149

lodów co pół godziny zajmuje nieco czasu. Jednak warto, efekt bowiem jest fantastyczny! Te lody są mocno owocowe, same w sobie może nawet troszkę za mało słodkie. My jedliśmy je z tartą rabarbarową, którą wspaniale ożywiały. Delikatna nuta rozmarynu gdzieś w tle nadaje lodom ciekawego, oryginalnego charakteru. Jeśli boicie się się spróbować tych, gdzie rozmaryn gra pierwsze skrzypce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PALUCHY Z INDYKA Z PIECZARKAMI 208

wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki :))  Polecam gorąco! Składniki: 5 00g mięsa z indyka (ja miałam pierś) 1 jajko 150g pieczarek 2 cebule sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z 1 cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę

Walijskie Pichcenie
Limonkowe tartaletki z bezą 133

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru

wyzwania kuchenne
Makaron z sosem cytrynowym 703

Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
Tarta jogurtowa na cieście francuskim 127

Szybka do zrobienia, smaczna tarta jogurtowa. Powstała trochę na zasadzie: mam ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka(...)ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 1/2  szklanki cukru  lub ksylitolu Przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c.  Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, nadmiar obciąć. obciążyć (  Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą

Stare Gary
Pieczona kaczka z brukselką 125

Kaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę(...)podsmażyć z marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej. Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego

MarciochaKucharzy
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 234

młodych ziemniaków -2 cebule -1 jajko -5 dkg kaszy bulgur -1/2 l bulionu warzywnego -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -2 dkg masła -bułka tarta    W bulionie warzywnym przez 15 minut gotujemy kaszę bulgur. Odcedzamy  i studzimy.    Z pieczarek wyłamujemy korzonki. Korzonki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę(...)oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i  mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną

Maminek kulinarny
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 273

soczyste.   Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym

Bajeczna Kuchnia
Chrupiące panierowane cukinie – idealna letnia przekąska 572

prostu małe niebo na talerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem Składniki: 1 mała cukinia 2 większe jajka słodka czerwona papryka czarny świeżo mielony pieprz sól (u mnie himalajska) bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą(...)głębokiego talerza wbijamy jajka, mieszamy widelcem. Następnie dodajemy przyprawy – sól, pieprz i słodka czerwona papryka. To one są podstawą smaku. Ich ilość zależy jednak od indywidualnych upodobań – ja dodałam większą szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy szybko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii maczamy najpierw w jajku, potem w bułce i znów w jajku

Słodkie okruszki
Tartaletki z gruszkami i orzechami. 137

nowym hasłem, krążyły wokół rzeczy słodkich. No cóż, taka już ze mnie słodka dziewczyna ;) Zatem, żeby potwierdzić tę tezę, przygotowałam gruszkową tartę z orzechami włoskimi w wersji mini. Przy okazji wykorzystałam zapas kruchego ciasta, czekający na swój moment  w zamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę, ale w sam raz na deser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie(...)gruszek i orzechów włoskich sprawdza się zawsze. Idealnie do nich pasuje także ser pleśniowy. Ale wtedy nie byłoby już na słodko ;) Składniki: Ciasto:   (najlepiej wykorzystać zapas mrożonego ciasta, przepis poniżej uwzględnia proporcje dla pełnowymiarowego naczynia na tartę) 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Wykonanie: Składniki

zadanie-gotowanie
Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym 9012

szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki bułki tartej mąka pszenna to otoczenia klopsików 200 g makaronu rurki 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g) 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki(...)push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać słodką paprykę, czosnek granulowany, jajko, musztardę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Wymiesza. Uformować 17 małych klopsików, a następnie każdy otoczyć w mące. Na patelni, na której smażyła się cebula

Kulinarne Przeboje
Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli 163

mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry(...)bułki pszenno-żytnie 2-3 łyżki oleju (do smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do mielonego mięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą

Poezja smaku