znam nikogo, kto nie lubiłby ciasta francuskiego. Są więc to uniwersalne dania/przekąski na każdą okazję – w zależności czy mamy ochotę na słone czy słodkie. Zapraszam po inspiracje Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą Parówki w cieście francuskim Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec - ile potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże
W Mojej Kuchni LubięBiedronki) 10 - 15 dag boczku wędzonego pół cebuli pół szklanki mrożonego groszku mały kubek śmietanki 12 lub 30 % (u nas 12%) 2 ząbki czosnku papryka słodka wędzona majeranek sól pieprz tarty ser do posypania na wierzch, najlepiej twardy - opcjonalnie (u nas ser piwny) Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy się zarumieni dodajemy posiekaną cebulę
Kuchnia od dwojgawielkości kotletów. 5 jajek na twardo 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia kotletów Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na dobrze rozgrzany
Bullioidealne na spotkanie przy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem. Mniam... Składniki; 1 średnia cukinia 3 ziemniaki ok pół szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, chili lub słodka papryka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej) 3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy(...)dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki
Radość kipiąca uśmiechem.tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone 300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso
Di gotujełyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu , w osolonej
Viola cooks with passionsprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe
Wędrówki po kuchniłyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka słodka ok. 100-150 g tartego sera Cheddar natka kolendry lub pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać
Pociąg Do Kuchniłyżek kakao 4 łyżki śmietany 18% 30 dag cukru pudru BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli DODATKOWO słoiczek ulubionej, niezbyt słodkiej konfitury, najlepiej domowej:) bułka tarta do posypania formy 2 łyżeczki masła do wysmarowania formy Wszystkie składniki na ciasto, szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 minut w lodówce
WYSPA SZCZĘSLIWAchętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę
O kuchni z uczuciemokazji nadchodzących świąt Wielkanocnych powoli przygotowuje menu śniadaniowe. W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco smak chrzanu. Ostry przełamany słodkim... MNIAM! Składniki: 2 szklanki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) ¼ szklanki octu 1 szklanka pokruszonych pierników sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Chrzan wymieszać z octem, szczyptą soli i cukrem do smaku. Dodać pokruszone pierniki, wymieszać i przełożyć
Tradycyjna Kuchniacytryny * 3 łyżeczki sezamu * 0,5 łyżeczki kurkumy * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka natki pietruszki * Pół ząbka czosnku * 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu * 1 łyżka tartego sera żółtego * 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku * ½ łyżeczki cukru * Sól, pieprz Opcjonalne dodatki: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe. WYKONANIE: KULKI Z KASZY JAGLANEJ: | ½ szklanki kaszy jaglanej, ½ łyżeczki kurkumy, 2 liście laurowe, 1 łyżka
MohiellaKarmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój
Słodka Kraina Wypieków