obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Sałatka z serem pleśniowym i awokado(...)sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy z zalewy, ananasy i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki po kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora
My Chcemy JeśćJeden z zaległych przepisów, który musiał czekać na swoją kolej. Wspaniała puszysta dwukolorowa babka. Bardzo prosta w wykonaniu i po u pieczeniu szybko znika. Polecam. Przepis
Na słodko lub wytrawnieDrożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około
Walijskie PichcenieKopytka to dla mnie zdecydowanie smak dzieciństwa. Bardzo często gotowała je moja mama: czasami w wersji klasycznej, czasami w formie racuchów na słodko i obie te wersje uwielbiam do dziś. Jeżeli musiałbym się zdecydować na jeden z nich to po ogromnym namyśle wybrałbym klasyczne kopytka, podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych(...)gotowaniu. Kopytka sprawdzą się na kolacje ale również jako dodatek do obiadu i zamiennik kasz, ryżu lub gotowanych ziemniaków. Do ciasta możemy dodać kawałki domowej wędliny, pietruszkę, tartą marchewkę i wiele innych. Zachęcam Cię do eksperymentowania
Gar Zdrowiawarzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe(...)dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego
Moja smaczna kuchniaszklanka mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4 szk. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach) Dno dużej, kwadratowej formy do pieczenia [ 22cm na 35cm ] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nie smarujemy boków! Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy(...)znacznie ułatwi to wam zadanie. Masę krówkową nakładamy tylko na środkowy biszkopt, co oznacza, że prawdopodobnie nie zużyjecie całej puszki- ale w przeciwnym razie tort mógłby być zbyt słodki nawet dla mega łasuchów!. DEKOROWANIE: Z czwartego blatu biszkoptowego wycinamy kształt serduszka- i umieszczamy go na środku tortu. Przekładamy 1/3 kremu do oddzielnego naczynia, a do pozostałej ilości, dodajemy czerwony barwnik
Domowe Tortydodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki: 2 białka, 150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier(...)zaś po stopieniu zapach unosił się po całym domu:) Myślałam, że będzie miał on konsystencję podobną do oleju rzepakowego czy oliwy, jednak ten olej konsystencją przypomina masło. Nie jest słodki, sam w sobie dla mnie jest nieco mdły, ale w cieście sprawdził się rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę
Z miłości do słodkościGrudzień to taki wyjątkowy czas… Czas, na który chyba wszyscy czekają. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i wszystko wkoło nabiera już takiego świątecznego, magicznego klimatu
Ostra na Słodkoniż zapiekanka czy nawet pizza, ma dodatkową duża zaletę- jest łatwo przenośnie, więc doskonale się nada na wynos do szkolnej lunchówki. Ciasto z tego przepisu można wykorzystać też do słodkich wersji bułeczek (cukier trzeba dodać do żółtek i zmiksować a resztę tak jak w przepisie) – można je nadziać jabłkami, powidłami czy białym serem. A jeżeli zostanie Wam nadzienie(...)zamknąć i uformować bułeczkę. Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem. Piec 25-30 minut
Cooking for EmilyNiedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie
U FiolkiJakże pysznie jest delektować się wspaniałościami późnego lata zanurzonymi w czekoladzie! Co tu dużo pisać. Maliny na wyciągnięcie ręki, chociaż nie wiadomo, jak długo będą jeszcze
Kuchnia w Słońcu SkąpanaT o dla mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać
coolinarnastrefa.blogspot.comsmakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka. Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły(...)lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą
Kulinarne przygody GatityJuż gdzieś wspominałam, że ze szparagami mam do czynienia od zaledwie kilku lat, góra trzech. W sumie to chyba gdzieś od momentu założenia bloga, kiedy stwierdziłam
Kuchnia w czekoladzieupiekłam też boskie ucierane kakaowe ciacho . Dziś zapraszam Was na pyszny sernik na zimno, robi się go bardzo łatwo, jest lekki - dodałam do niego jogurt naturalny - i niezbyt słodki. Na nasze upalne lato będzie w sam raz. Parę słów o czerwonej porzeczce Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia(...)nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy ------------------------------------------------------------- Sernik na zimno z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia Proporcje na tortownicę
Kulinarne przygody Gatity