Przywołując wspomnienia z kuchni mojego dzieciństwa w głowie mam przede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta
Kuchnia w czekoladzieKto wyjada dzieciom po nocach czekoladę? Kto zwala całą winę na łakomego Mikołaja? Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach? Nie ja
gutfutChłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący
Gospodyni Miejskazwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych(...)wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej. Koszt : około 10zł
Tradycyjna KuchniaUwielbiam dania mączne, dlatego kiedy poczytałam o konkursie #MasterTuńczyk wiedziałam, że przygotuję jakiś makaron, pierogi itp potrawy. Nie mogłam się tylko zdecydować, co dokładnie to będzie
Kuchnia w czekoladzieKońcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniestaje się ostatnio jednym z moich ulubionych trunków. Jest on coraz bardziej popularnym napitkiem na moim stole. Delektuję się nim głównie ze względu na jego świeżość i rześkość , unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku. [źródło: Cydr Grójecki ] Zasmakowałam zwłaszcza w Cydrze Grójeckim , bazującym na jabłkach grójeckich , z grójeckiej krainy cydrem płynącej - niekwestionowanego zagłębia sadowniczego(...)formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy silikonowej, nie wymagane tu było smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą . Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół
Grunt to przepis!Babka, niczym rasowa kobieta lubi strzelić focha! Przekonałam się o tym nie raz, próbując ją zrobić na maśle. Żadna z prób nie była dla mnie satysfakcjonująca
Kuchnia w czekoladzieOstatnio bardzo młody człowiek zadał mi bardzo dojrzałe pytanie. Jaki dzień w swoim życiu uważam do tej pory za ten najszczęśliwszy? Pytanie nie zaskoczyło mnie, ale
Raj dla PodniebieniaDostałam sporo mocno dojrzałych letnich śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem
Monia miesza i gotujeMoja psa ma depresję i syndrom Klusi . A ja nie jestem psim psychologiem, i nie mam pojęcia, jak ją pocieszyć. Pisałam ostatnio, że C. wrócił do
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału w lodówce nie jest przeszkodą w ich zrobieniu(...)sojowy · maka kukurydziana lub bułka tarta (wtedy już nie będzie bezglutenowo) do obtoczenia · sól i świeżo mielony pieprz
Qlinarnie i Qlinarniepieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie, aby stworzyć jak największą gamę smaku. Jedni lubią pasztet bardziej suchy a jedni taki co bardziej można rozsmarować ja jestem po środku(...)suchy podlewamy jeszcze wywarem - osobno ubijam białka na sztywną masę i dodajemy ją do pasztetu delikatnie mieszając - wkładamy pasztet do wcześniej wysmarowanych tłuszczem oraz posypaną bułką tartą foremek wyłożyłam na 3/4 wysokości mi wyszły dwie keksówki, ale to też zależy jaką lubimy wysokość pasztetu - nastawiamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut (trzeba
Basia w kuchniWrzesień. Niby wciąż bardzo ciepło, pogoda piękna ale słońce już innym ciepłem muska nasze ramiona i policzki, a zachody inny mają odcień złota. Ale ciągle pięknie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś mam chwilę oddechu, jestem po 3 tygodniu praktyk w biurze rachunkowy i wiem, że jeszcze nic nie wiem;p Mimo, że dziś mogłam się wyspać
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość