tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:467/562)

KUCHENNA APTEKA #26 - IMBIR 133

Imbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 251

Chyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej(...)trakcie przygotowywania składników być może się zawahacie, czując intensywny zapach fasoli. Nie bójcie się jednak, gotowe ciasto będzie naprawdę smaczne, a fasola nie będzie w nim wyczuwalna. Po trzecie: jest zaskakujący. Koniecznie podajcie to ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia

Proste-przepisy.pl
Jak przygotować wigilijną kolację 116

angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru –  karp. Ponadto na stole musi się znaleźć coś słodkiego – w moim domu obowiązkowo  sernik z pomarańczami i białą czekoladą oraz kutia z bakaliami. Aby tradycja została zachowana, a jednocześnie wigilijny stół nie był nudny, zachęcam do eksperymentowania(...)nasza kuchnia nabrała nowoczesnego kunsztu, możemy bawić się strukturą składników. Suszone grzyby można zmielić na puder i w ten sposób wzbogacić walory smakowe kapusty z grochem lub śledzi. Po trzecie na rynku pojawiło się wiele nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin

Cztery Fajery
Pączki z pistacjami 216

wydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się jeden z nich, a są to - między innymi - francuska tarta cytrynowa, creme brulee, panna cotta, tort szwardzwaldzki, Othello, Georgina i parę innych niezłych kwiatków ). Objadłam się za wszystkie czasy, ale naprawdę niemożliwością jest oprzeć się takim wspaniałościom. Tymczasem(...)pączki, posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Tak sobie myślę, że chociaż nie zjadłam ani jednego pączka, to i tak szczęście będzie mi sprzyjać. W końcu tyle słodkiego, które w siebie dzisiaj wcisnęłam, nie może przejść bez echa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24862

często zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką tartą lub smażone z ziołami, spróbujcie tych- pieczonych w paprykowych chipsach.   Kurczak jest łatwo dostępny i tani. Szybko się go robi. Gorzej niż z dostępnością tego mięsa jest tylko z jego jakością(...)wlewamy oliwę, cały czas dynamicznie mieszając. Sałatę polewamy sosem i mieszamy. Już szybciej się nie da. Mnie wystarczy na obiad jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie TopChips z Bieronki) papryka

Karo in the Kitchen
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 147

Wypieki , a poleciła mi go Koleżanka zachwycona tymi małymi cudeńkami. Ponieważ chciałam, aby było trochę bardziej zdrowo, wprowadziłam do przepisu własne modyfikacje. Wyszło pysznie-bułeczki są puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie(...)odstawiamy do wystygnięcia. Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru trzcinowego garść kawałków ekologicznego imbiru kandyzowanego Symbio 2 szczypty cynamonu Rababar myjemy i kroimy w drobne kawałki, imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Przeładamy na rozgrzaną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon. "Gotujemy" na średnim ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć

Zawsze głodna!
Kajmakowy sernik gotowany z orzechami 1066

Kajmakowy sernik gotowany na kruchym, dwukolorowym cieście, w którym znalazł się kajmak i orzechy. Smaczne ciasto kajmakowe składające się z kilku pysznych warstw. Idealny sernik na

https:KKuchniaMniam
Pieczone warzywa z sosem curry 235

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto balowe 341

Ciasto balowe to pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3 bit .  Ciasto 3 bit jest bez pieczenia natomiast tutaj mamy

Monia miesza i gotuje
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 188

prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanili ą i cytryną . Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej(...)użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było to zamierzone, działanie bo zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka

Grunt to przepis!
Krem z cukinii i pomidorów 174

Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą. 189

Tak to już ze mną jest, podobno mam to w genach, że nie jestem w stanie usiedzieć na miejscu. Dla mnie dzień wolny musi być wypełniony

BaRepas
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 155

minut – to chyba nasz rekord. Po drugie, niemal wszystkie składniki upiekliśmy w piecu, a więc bez niepotrzebnego, niespecjalnie zdrowego smażenia – nawet stir fry zrobiliśmy prawie bez smażenia:) Po trzecie, udało nam się zrobić kilka naprawdę super przepisów, stosując nowe a niezawodne techniki. I po czwarte wreszcie, obiady na pięć dni powstały metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych(...)jedzenia, świetnie sprawdza się z samym tylko spaghetti. Tajemnica smakowitości bierze się z długiego, powolnego gotowania, w której pomidorowa pulpa karmelizuje się oddając całą swoją słodycz. Krem jest niebywale słodki, choć nie w nim szczypty cukru. (Przepisy na poszczególne dania wrzucamy na bloga codziennie rano) Jak gotowaliśmy Gotowanie, jak wspomnieliśmy, zajęło nam raptem 1.45 godziny. 1. Najpierw nagrzewaliśmy w piekarniku

Niedzielny kucharz
PIECZONE PĄCZKI 208

zapachem i promocjami, z internetów wylewa się lukier, a zdjęcia pączków czyhają na nas wszędzie. Trudno jest pozostać niewzruszonym i oprzeć się tej słodkiej pokusie. Chorując na cukrzycę, słodki paczek oprócz miłego wspomnienia może poskutkować hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) trudną do opanowania. O ile dla osób stosujących aktywną insulinoterapię to nie jest duży problem (po prostu mogą podać(...)Jeśli szukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie dla serwisu Apteline przygotowałam taki oto przepis: KLIK W tym przepisie ograniczyłam ilość tłuszczu (masła), a zamiast dżemu użyłam tartego jabłka, no i tradycyjnie już zamiast smażyć, je upiekłam. Polecam

Dietolog