tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:463/562)

Tarta z kremem matcha i figami 180

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 235

bób, gotujemy na mocnym ogniu bez przykrycia, przez 4-5 minut. Odcedzamy i przekładamy fasolki do lodowatej wody. Studzimy i obieramy ze skórki – zostaną perfekcyjnie zielone, chrupkie i lekko słodkie. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenia(...)ryżu Arborio 350-400g bobu 80g bekonu w cienkich plastrach 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku 1,5l bulionu lub rosołu 50g sera z niebieska pleśnią ½ szklanki tartego sera Corregio 50g masła podzielone na 3 części 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Domowe klopsiki w sosie pomidorowym 151

wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie bułki tartej sprawia, że klopsiki stają się twardsze i bardziej suche, a nie o to przecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom(...)pieprzem, gałka muszkatołową i cukrem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia często mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić sokiem pomidorowym. Doprawienie sosu zależy od upodobań – jedni wolą bardziej słodki, inni pikantny. Do gotowego sosu wkładamy klopsiki i gotujemy razem kilka minut

Trzeci talerz
Drożdżowe różyczki 166

To kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżowe różyczki 170

To kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron z brokułami 159

zapewnimy nie lada ucztę. Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować(...)Wszystko lekko wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. ·         Nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie). ·         To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste. Smacznego!   Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Wytrawne gofry tuńczykowe 167

Fajnie jest zacząć dzień od nietypowego śniadania. Naprawdę!  Moje wczorajsze wyglądało mniej więcej tak ;) Jak już wiecie z wcześniejszych postów, biorę udział w konkursie organizowanym

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowa drożdżówka z rodzynkami 133

ustach - ze sporą ilością masła, żółtek i skórki otartej z pomarańczy. Rodzynki namoczone w rumie dodają mu charakteru, a lukier jest przysłowiową "kropką nad i" ( samo ciasto jest mało słodkie, więc lukier jest tu moim zdaniem nieodzowny, dosładza całość ). Można tu oczywiście dokonać własnych modyfikacji, np. skórkę z pomarańczy zamienić na skórkę z cytryny, rodzynki na żurawinę, a rum całkiem(...)wyrośnięcia/do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.  Przygotować formę keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.  Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do przygotowanej formy, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na drugie wyrastanie -  na około 25 minut. Ciasto powinno

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowe 117

rzeczy. Znaczy do ciasta. Dyżurne, szybkie, składniki zawsze mam pod ręką, bo banany akurat kupujemy często. Takie ciasto, które robi się w 10 minut, nie jest zbyt słodkie i bez wyrzutów sumienia można zjeść samemu i dać dzieciom zamiast czegoś SZŁODKIEGO :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy rodzynki. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem.  - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/03/ciasto-bananowe-z-amarantusem-i.html#sthash.vDGN6CJQ.dpuf

bistro mama
Jajka faszerowane w smakach kilku 194

zalewie) 1 łyżeczka musztardy d'jon 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odciskamy z wody i przekładamy do misy. Do osobnej miseczki ubieramy ok 2 łyżek tuńczyka które mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem. Pozostały tuńczyk mieszamy z żółtkami(...)łyżeczka chrzanu tartego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę podobnie postępujemy z czerwoną cebulą. Przekładamy do patelni dodając łyżkę masła i podsmażamy aż cebula będzie szklista a pieczarki nabiorą lekko brązowej barwy ( ja dodaję kilka kropel Magi do smażenia), studzimy.  Przekładamy do misy, dodajemy żółtka, majonez oraz chrzan tarty. Mieszamy

Mechanik w kuchni
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 163

bardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna tarta cytrynowa na spodzie z 2 mąk  z bezą . N iestety nie udało mi się dowiedzieć, jakiej mąki użyto, ale wiem na pewno, że nie pszennej. Może z ciecierzycy

Qlinarnie i Qlinarnie
Kruche ciasto ze śliwkami 254

Co raz trudniej jest mi znaleźć czas dla siebie. Z każdym dniem Maluch wymaga coraz więcej uwagi, bo coraz więcej rozumie i potrafi i chyba zauważa

Matka Żywicielka
Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem 151

Choć słodkie i aromatyczne, to zdrowe, bo przecież na marchewce, z niewielką ilością mąki. Za to z przepiękną korzenną nutą i bakaliami przełamane frostingiem, który można dodatkowo pokolorować. Składniki: 110 g mąki pszennej 110-120 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta(...)czekolada powinna rozpuszczać się na parze. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (nabrać trochę na łyżkę i rozprowadzać tworząc „esy-floresy”) i posypujemy płatkami migdałów.   Podobne przepisy Tarta z czekoladowym musem Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym ... Rogale marcińskie Babka limonkowa .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 206

Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. Moje rodzina uwielbia najróżniejsze kotlety. Rzadko jest tak, że podaję

Słodkie okruszki
Szarlotka orkiszowa 102

Czerwiec od dzieciństwa kojarzył mi się i będzie kojarzyć z początkiem wakacji i ekscytującym oczekiwaniem na wyjazd. Do starego domu na końcu wsi. Nad rzeką. Przy

Raj dla Podniebienia