tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:454/562)

Zapiekanka bolońska (lasagne dla leniwych). 198

Ta zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw

Poezja Smaków - blog kulinarny
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 204

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekcie całkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis, na który nie wszyscy mogą sobie pozwolić, przynajmniej nie w oryginale. Z pewnych względów, dość nietuzinkowych... Proszę, nie przeraźcie się ilością głównego składnika. Raczej nikt nie kupi tyle serka homogenizowanego o smaku(...)gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą manną czy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Rote Grütze 209

był z cienkiej wikliny, maliny w nim różowe śmiały się po cichu… [Maria Pawlikowska - Jasnorzewska "Laura i Filon"] Rote Grütze www.kuchniasmakow.blogspot.com tzw. czerwony kisiel z całymi owocami. Z tym słodkim deserem wiążą się u mnie wspomnienia o jednej z przepięknych Wysp Fryzyjskich - Föhr. Domki kryte strzechą. Zamiast płotów - rzędy wielobarwnych hortensji. Łąki i pola, a na nich pasące się owce(...)można Rote Grütze - specjalność kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Kisiel ten, którego bazą są czerwone owoce, podawany jest w wielu wariantach: z lodami, budyniem, ryżem na mleku, jogurtem naturalnym, tartą lub samodzielnie. Zachwyca i smakiem i kolorem. Magia wsypy sprawia, że chce się na nią wracać. Przyroda nadal zachwyca, a fryzyjskie "Moin, moin" na powitanie, daje nieopisane uczucie szczęścia

Kuchnia smaków
Francuska zupa cebulowa z grzankami 208

wszyscy z pewnością robią na obiad dość często. Zachwalana niemal na całym globie i tak samo popularna. O co tyle szumu? Zupa cebulowa pomimo dużej ilości cebuli ma lekko słodki smak, a podana z grzankami smakuje naprawdę dobrze. Nie jest też jakoś specjalnie droga ani pracochłonna, choć cebulę trzeba dość długo podsmażać by wydobyć z niej cukier. A to sprawia(...)konieczność to doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.  Bagietkę kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Wkładamy je do opiekacza by troszkę je zrumienić. Ser trzemy na tarce.  Zupę przelewamy do kokilek. Do każdej kokilki wkładamy bagietkę, posypujemy serem i wkładamy do pieca na kilka minut. Tylko na tyle czasu, by ser się rozpuścił. Można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 105

Ależ się broniłam przed tym przepisem! Bo za trudny, bo za dużo tego, za dużo mycia po jej przygotowaniu, bo to przepis nie „na skróty

Raj dla Podniebienia
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 95

Kolejny, trzeci już, z weekendowych przepisów. Na wstępie napiszę, że jak żyję to nie jadłem tak delikatnego ciasta. Poważnie! Tak jak w tytule - jest miękkie jak

Marder&Marder Manufacture
Deser z kaszą kukurydzianą 114

Ostatnio naczytałam się o pozytywnych właściwościach kaszy kukurydzianej: jej główne zalety to zawartość witamin A, B i E (taka mieszanka witamin pomaga zachować piękną skórę, podnosi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Keks makowy 123

Dziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi(...)termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Sorbet cytrynowy 119

kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe co nie co, nawet jeśli jest dużą porcją śmietankowej lodowej pyszności. Ten sorbet jest (jak wiele innych) bardzo łatwy w przygotowaniu(...)ponownie miksując, po to by rozbić tworzące się kryształki lodu. Podawajcie je same lub z różnymi owocowymi musami, wiórkami kokosowymi lub – tak jak ja lubię – posypane tartymi orzechami

Zasmakuj Kuchni
Babka serowa (twarogowa) 125

Znudziły Wam się tradycyjne piaskowe i drożdżowe babki wielkanocne? Dziś mam dla Was nowy przepis! Babka serowa pięknie wyrasta i świetnie prezentuje się na stole. Koniecznie

Pasja Smaku
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 188

efektowny, lasagnia zjedzona ze słoika na pewno lepiej smakuje niż podana na talerzu:) Lasagnia z małym przekrętem Jeśli chodzi o przepis na samą lasagnię to jest on dziecinnie prosty. Słodki groszek super łączy się z serami: kremową ricottą, aksamitną mozzarellą i wyrazistym parmezanem. W naszym przepisie, dla ułatwienia, zamiast płatów makaronu na lasagnię użyliśmy kokardek. Jest z nimi mniej zachodu(...)kolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu. Na wierzch połóż łyżkę porwanej na kawałki mozzarelli i dużą łyżkę tartego parmezanu. Owiń całe słoiki folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się

Niedzielny kucharz
malinowa pianka - ciasto kruche z malinami 164

Cześć! Dziś będzie na słodko. Wczoraj proponowałam coś na piątkowy wieczór....sobotę przeskoczę i skupię się na niedzielnym słodkim co nieco. Chociaż dlaczego ma być na niedzielę ?! Tekst typu " zostaw to na święta" ?! Jedzmy, jak mamy ochotę, bo jutro może nam się nie chcieć!.....Kurcze, to powiedzenie powinno ujrzeć światło dzienne ;) Ciasto dziś zrobiłam. No takie fajne a przy(...)troszkę wszystko ubije, dodajemy kolejno cukier waniliowy, dwa budynie, na koniec pół szklanki oleju. Wylewamy na podpieczony spód. Można go schłodzić troszkę, jednak ja robię szybko. Wyciągam, wylewam, układam, trę i pakuję do piekarnika. Tłumacząc z mojego języka: Wylewam masę na ciasto, układam maliny, ścieram drugą zamrożoną część ciasta. Wsadzam do piekarnika na ok. 1 godzinę. Nie ma potrzeby więcej

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 281

zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas wyjazdu w góry, wypatrywałam w każdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę do domu, to muszę przygotować(...)antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy    Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz

SMYKWKUCHNI
Restaurant Week 136

którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi(...)nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany z ratatouille z nutą truflową pod kołderką

Kucharzyca
O czym warto pamiętać pakując kosmetyczkę na wakacje? 161

Dziś ostatni dzień szkoły. Zaczynamy WAKACJE. Choć na nasz urlop i planowany wyjazd nad morze zostało jeszcze kilka dni (nie wiem, czy to moje dzieci czy

Słodkie okruszki