tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:446/562)

Szarlotka z połówkami jabłek 549

także jako szarlotka cesarska. W przeciwieństwie do tradycyjnych szarlotek, jabłecznik ten charakteryzuje się ogromnymi kawałkami jabłek i ciastem na bazie serka homogenizowanego lub śmietany. To w zasadzie owoce w słodkim cieście! Góra jest cudownie krucha, a w środku mieszka rozpływające się w ustach jabłuszko. Warszawiacy podobną szarlotkę na pewno kojarzą z mikro kawiarni Misianka w Parku Skaryszewskim. Ja zjadam(...)gorące. Gdy jabłecznik wystygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest w dniu pieczenia (polecam podawać na ciepło!) – na drugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta

Poezja smaku
Pasztet ziemniaczany z mięsem 191

Przywołując wspomnienia z kuchni mojego dzieciństwa w głowie mam przede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Diabelsko czekoladowe ciasto 130

Kto wyjada dzieciom po nocach czekoladę? Kto zwala całą winę na łakomego Mikołaja? Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach? Nie ja

gutfut
Chłodnik z czerwonych buraków 247

Chłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący

Gospodyni Miejska
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 143

zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych(...)wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana do wszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej. Koszt : około 10zł

Tradycyjna Kuchnia
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 202

Uwielbiam dania mączne, dlatego kiedy poczytałam o konkursie #MasterTuńczyk wiedziałam, że przygotuję jakiś makaron, pierogi itp potrawy. Nie mogłam się tylko zdecydować, co dokładnie to będzie

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z truskawkami 151

Końcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z czereśniami, cytryną i cydrem 136

staje się ostatnio jednym z moich ulubionych trunków. Jest on coraz bardziej popularnym napitkiem na moim stole. Delektuję się nim głównie ze względu na jego świeżość i rześkość , unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku.  [źródło: Cydr Grójecki ] Zasmakowałam zwłaszcza w Cydrze Grójeckim , bazującym na jabłkach grójeckich , z grójeckiej krainy cydrem płynącej - niekwestionowanego zagłębia sadowniczego(...)formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy silikonowej, nie wymagane tu było smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą . Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Babka majonezowa 178

Babka, niczym rasowa kobieta lubi strzelić focha! Przekonałam się o tym nie raz, próbując ją zrobić na maśle. Żadna z prób nie była dla mnie satysfakcjonująca

Kuchnia w czekoladzie
Tarta ze śliwkami 142

Ostatnio bardzo młody człowiek zadał mi bardzo dojrzałe pytanie. Jaki dzień w swoim życiu uważam do tej pory za ten najszczęśliwszy? Pytanie nie zaskoczyło mnie, ale

Raj dla Podniebienia
Biszkopt z pianką i musem śliwkowym 281

Dostałam sporo mocno dojrzałych letnich śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem

Monia miesza i gotuje
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 235

Moja psa ma depresję i syndrom Klusi . A ja nie jestem psim psychologiem, i nie mam pojęcia, jak ją pocieszyć. Pisałam ostatnio, że C. wrócił do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 470

bardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału w lodówce nie jest przeszkodą w ich zrobieniu(...)sojowy ·               maka kukurydziana lub bułka tarta (wtedy już nie będzie bezglutenowo) do obtoczenia ·                      sól i świeżo mielony pieprz

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet drobiowy według Basi 415

pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie, aby stworzyć jak największą gamę smaku. Jedni lubią pasztet bardziej suchy a jedni taki co bardziej można rozsmarować ja jestem po środku(...)suchy podlewamy jeszcze wywarem - osobno ubijam białka na sztywną masę i dodajemy ją do pasztetu delikatnie mieszając - wkładamy pasztet do wcześniej wysmarowanych tłuszczem oraz posypaną bułką tartą  foremek wyłożyłam na 3/4 wysokości mi wyszły dwie keksówki, ale to też zależy jaką lubimy wysokość pasztetu - nastawiamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut (trzeba

Basia w kuchni
Kardamonowa szarlotka z antonówkowych spadów 148

Wrzesień. Niby wciąż bardzo ciepło, pogoda piękna ale słońce już innym ciepłem muska nasze ramiona i policzki, a zachody inny mają odcień złota. Ale ciągle pięknie

Kuchnia w Słońcu Skąpana