Nazwa sałatki może być z lekka myląca… Już więc tłumaczę dlaczego słowo ryż umieściłam w cudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie wykorzystujemy
Smaki Na TalerzuTarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto(...)cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki i posmarować mlekiem piec w 180!C 25 -30 minut do zezłocenia brzegów studzić na kratce. Przestudzony posypać słodkim pudrem z ksylitolu lub cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Stali czytelnicy bloga wiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyJak możecie zauważyć mam ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej
W kuchni bez szafekwiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia ze słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Polecam :). Pomysł na ciasto zaczerpnięty ze strony MOJEWYPIEKI.COM . Przepis zawiera moje modyfikacje. Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej(...)delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty
Opowieści z piekarnikaMadzia czasami ma dziwne fazy na coś słodkiego. Niezbyt często robi ciasta, ale właśnie czasami, zupełnie nagle, bez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet(...)potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru i ziarna z połowy laski wanilii
Marder&Marder ManufactureJako dziecko jej nie znosiłam. Surowej, gotowanej, tartej z jabłkiem - każda wersja była na "Nie". Nie pomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama(...)wersji z moimi zmianami. SKŁADNIKI 1 opakowanie małych marchewek (baby carrots) 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3/4 łyżeczki harissy (można dać więcej lub niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki świeżej
KUCHARNIATorcik bardzo eksperymentalny, okazał się hitem na spotkaniu pomimo, że nawet go nie posmakowałam , ani nie załapałam się choćby na" kawałek".Tak więc, nawet nie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczęsto zdarza się ugotować za dużo i czasem brakuje mi pomysłów na jej kreatywne wykorzystanie. Z kaszą jest o tyle dobrze, że tak naprawdę pasuje do wszystkiego – dań słodkich i wytrawnych, jako główny składnik dania oraz jako dodatek. Dodatkowo jest uznana za jedną z najzdrowszych kasz. Wyróżnia się między innymi : małą ilością skrobi, za to dużą ilością łatwo przyswajalnego(...)już nigdy nie wyrzucicie kaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniczęsto zdarza się ugotować za dużo i czasem brakuje mi pomysłów na jej kreatywne wykorzystanie. Z kaszą jest o tyle dobrze, że tak naprawdę pasuje do wszystkiego – dań słodkich i wytrawnych, jako główny składnik dania oraz jako dodatek. Dodatkowo jest uznana za jedną z najzdrowszych kasz. Wyróżnia się między innymi : małą ilością skrobi, za to dużą ilością łatwo przyswajalnego(...)już nigdy nie wyrzucicie kaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt najpierw studzić
Kuchcik gotujeinnych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole zagościło coś smacznego i nie ukrywam oryginalnego. Zdrowe bakalie , marchewka, pełnoziarnista mąka i.... możemy świętować. 2 szklanki tartej marchwi 1/3 szklaki cukru brzozowego 3 jajka kilka suszonych moreli rodzynki sułtańskie suszona żurawina pistacje bez soli szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki ciemnego kakao(...)składnik, a więc bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już powtarzałam, jak grzeszyć to w dobrym towarzystwie
Dieta moja pasjaposmaku sody) 200 g mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypać krupczatkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Masło wyjąć z lodówki i pokroić(...)Ciasto piec w temperaturze 190 stopni C. przez 30 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. ----- Podobne: Ciastka 'żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Rustykalna tarta z rabarbarem "Wiktoria" jest drugim tomem sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak . O ile pierwsza część wiała zdeprawowaniem ojca Wiktorii, o tyle druga niesie nieco spokoju (choć akcja
Weekendy w domu i ogrodzieTort jest podwójnie duży- co oznacza, że będziemy musieli włożyć w niego trochę więcej wysiłku i czasu, ale myślę, że Ci którzy uwielbiają piec, bez problemu podejmą się tego słodkiego wyzwania….bo przecież szczególne okazje, są warte szczególnych przygotowań Przydatne wskazówki : Takich rozmiarów tort wymaga dużej i solinej podstawy. Raczej nie będzie wam łatwo znaleźć odpowiedniej patery w sklepie(...)mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 3/4 szk. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach) Dno dużej, kwadratowej formy do pieczenia [ 22cm na 35cm ] smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nie smarujemy boków! Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka
Domowe TortyŻądza ciasta rządzi! Złapała mnie wczoraj ogromna "chcica" na coś słodkiego :) Moja "chcica" jest mocno wybredna i nie zadowala się niestety byle czym. Często ma dokładnie sprecyzowane wymagania i ani rusz zapchać ją czymś innym. Wczoraj musiało to być koniecznie domowe ciasto owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :) Przepis podstawowy jest banalnie prosty(...)pieczenia i kakao. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone
Grunt to przepis!Moja Córeczka Nadia miała wczoraj imieniny. Z tej okazji przygotowałam dla Niej obłędnie czekoladowy tort, który ozdobiłam kuleczkami Lila Stars Rispee. Zamiast nich można użyć draży
Słodko-Słony Świat Ilonysłów Boże Narodzenie. Nie chcę wygłaszać manifestacji, ani głosić wielkich kazań ku czci wiary, bo po pierwsze to nie jest to miejsce na to, po drugie nie chcę, po trzecie nie potrafię. Każdy jednak według mnie powinien zastanowić się czym właściwie jest ten czas "radosnego oczekiwania". Adwent - tak się właśnie nazywa. "Kiedyś adwent miał swój smak, zapach, kolor..." - usłyszałam(...)pozornie różne nastroje nie wykluczają się, a wręcz wspomagają. Trzeba tylko we właściwy sposób do tego podejść. Dzisiaj, na piątkowy, adwentowy wieczór mamy dla Was coś na słodko, zdrowo i pożywnie! Babeczki dyniowo - migdałowe z żurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka
Moja Mama GotujeKoniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca
Słodkie Przyjemności