Cała Polska szaleje i kibicuje ,ja również postanowiłam jakoś się przyłączyć i dopingować naszych Piłkarzy :) upiekłam pyszny sernik w barwach naszej reprezentacji , Wygląda niesamowicie i tak tez smakuje...słodkie wilgotne ciasto połączone z waniliowym sernikiem ...masą z serka Philadelphia , serek ma słonawy posmak co wydaje się dziwnym dodatkiem do ciasta ale ta słoność idealnie podbija smak reszty ciasta(...)połączenia składników , białka ubić na sztywną pianę ,dodać resztę barwnika i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą . Blaszkę nasmarować margaryna i posypać bułka tartą, masę wyłożyć do blaszki ,wyrównać , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut ,do"suchego patyczka" Wyjąć i studzić na kratce. Sernik : Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Wypieki ReneUwielbiam kasze. Za smak i wszechstronność. Każdą z nich można podać na słodko i wytrawnie. Każda z nich idealnie komponuje się z owocami i warzywami. Smakoszom mięsa również powinno być z nimi po drodze. Dziś w roli głównej kasza bulgur. Jej drobną odmianę można przyrządzić tak samo jak kuskus – zalewając wrzątkiem. Jednak bulgur ma znacznie więcej błonnika, magnezu(...)podałam z warzywami – duszonymi na odkrytej patelni pieczarkami, cukinią i czerwoną papryką. Do kaszy dodałam koperek, co dodało jej jeszcze więcej lekkości. Część kaszy podałam dzieciom z tartym jabłkiem i łyżką jogurtu z miodem. Wyśmienity podwieczorek
KucharzycaProste, ale wykwintne. Wytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników. Składniki: 1 bagietka 100 g masła 3 ząbki czosnku, pietruszka, sól 500 g wątróbki z kurczaka 1 marchew gotowana 1 cebula 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz 1 łyżka papryki ostrej gruszka 1-2 łyżki(...)kroimy ukośnie na kromki, smarujemy masłem czosnkowym. Wkładamy na blasze do rozgrzanego piekarniki i podpiekamy na chrupko. Smarujemy pasztetem, dekorujemy gruszką i listkiem z natki pietruszki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Inny tatar z łososia Wytrawne Babeczki vol au vent Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do KuchniDziś zapraszam Was na pyszne ryżowo pieczarkowe kotleciki. Niezwykle proste w przygotowaniu i sycące. Takie kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Często do przygotowania
Słodkie okruszki„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta Zapiekanka Ogrodnika , to przepis ratunkowy Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , szczególnie starszy syn, jest ich wielkim fanem i dobrze , bo
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienie„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego spożywany w towarzystwie morskich ryb stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie
Słodki Kompromissmak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu rodzaj tarty, nie wymagający szczególnie skomplikowanych składników, jest idealnym daniem na śniadanie bądź obiad. Jak już pisałam na początku, pochodzi z północno-wschodniej Francji, graniczącej z Niemcami, toteż nazwa(...)dodatku bardzo rozwijający, ponieważ wskazane jest przy niej eksperymentowanie, dodawanie ulubionych składników, warzyw, mięs, owoców morza, można nawet pokusić się o wariację na temat i przygotowanie Quiche na słodko z owocami. Czego tylko dusza zapragnie! Dziś jednak klasycznie, trzymając się grzecznie przepisu, mam Wam do zaprezentowania Quiche Lorraine z przepisu Cudawianki . Quiche Lorraine 250g maki pszennej 1 jajko 125g
Przepysznik - BLW i nie tylkoOdkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście(...)pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Jadło i czytadłoKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę(...)szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie i krótko zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i utrzeć na najniższych obrotach miksera
Posadzone i zjedzoneprzepadałam za drożdżowymi ciastami aż tu nagle - gdy spadł śnieg nabrałam takiej ochoty na domową drożdżówkę, że od razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem. Fantastycznie się sprawdza jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto(...)powstały placek kroimy na podłużne plastry o wymiarach 30 na 10 cm i układamy jeden na drugim - nadzieniem ku górze. Formę na keksa smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Powstały blok drożdżowy kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy je bokiem w formie. Ponownie odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy nasza
sierotka maRysia w kuchnidawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane ciasto miodowe jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy(...)proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też
Kuchcik gotujewadę - znaczne trudniej dostrzega się ich znikanie niż w przypadku całego ciasta, przez co można się nimi zajadać bez końca. Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 50 gram cukru pudru - 180 gram masła(...)Łączymy suche składniki w miseczce i zalewamy je rozpuszczonym masłem. Dobrze mieszamy. Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę z borówki, na to (również przestudzony) rabarbar. Posypujemy całość cienką warstwą bułki tartej i na końcu - kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego i do napisania wkrótce! ;) Oryginalny przepis na ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką pochodzi
Życie zamknięte w smakupszennej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Pory obieramy(...)rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę
Poezja smaku