tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:426/562)

Babka mateczki 184

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Na słodko lub wytrawnie
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 131

wszystko” – konkurs kulinarny organizowany przez DDTVN. Od tamtego czasu co tydzień jest autorem oraz prowadzącym część kulinarną w programie. Piotr jest autorem książek „Chleb. Domowa Piekarnia”, „Na słodko”, „Miejski farmer”. Pisze też artykuły i przygotowuje sesje dla czasopism o tematyce kulinarnej. Piotr jest bardzo sympatycznym, energicznym, pełnym entuzjazmu i humoru młodym człowiekiem, który pysznie gotuje i mega pysznie(...)Boczek podpiec na patelni, aż zrobi się chrupiący. Zioła zmiksować z oliwą na pastę. Zupę podawać z chipsem z boczku i pastą z ziół Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerk Składniki: suszona wołowina Beef Jerky Sokołów sałata rzymska marchewka zwiędłe rzodkiewki zielone szparagi ogórek 100 ml octu winnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziaren

Smaki Armine
Brioszka z bakaliami 150

francuski drożdżowy wypiek. Charakteryzuje się dużą zawartością masła i długim czasem wyrastania. Ja swoją wzbogaciłam o mieszankę keksową . Brioszka z bakaliami to wypiek, który będzie świetny zarówno na słodkie śniadania, jak i do popołudniowej kawki. Ten przepis znalazłam w książce o kuchni francuskiej. Spodobały mi się składniki i sposób wyrastania ciasta. Wypiek jest puszysty, bardzo maślany i smaczny Brioszka(...)wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki (min. 6 godzin). Rano formujemy z ciasta kilka kulek, które umieszczamy w formie (u mnie wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą forma na babkę). Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia. Brioszkę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180°C (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Gotową

PatiGotuje
Tagine z kurczakiem i gruszkami 221

Dzisiaj coś dla wielbicieli aromatycznych mięs na słodko. Przygotowałem bardzo aromatycznego kurczaka z dodatkiem owoców i podałem go z kaszą kuskus. Zajęło mi to bardzo niewiele czasu, a efekt był wyśmienity. Przy okazji zaimprowizowałem domowej produkcji naczynie do tagine, które sprawdziło się wyśmienicie. Zapraszam do spróbowania! Do przygotowania dania użyłem: 700 gram udek kurczaka, 10 suszonych fig, 50 gram(...)odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem je naczyniem do tarty i folią aluminiową. Na dno naczynia do tarty wylałem 3 łyżki oliwy, a na niej ułożyłem półcentymetrowej grubości plasterki białej cebuli. Na cebulę wyłożyłem zamarynowane mięso

Wyprawy kulinarne
Ciasto Jakuba 9002

przymierzałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie się skusiłam :) Trochę inaczej wyobrażam sobie je w smaku, ale jest ok :) Dodam też że ciasto Jakuba należy do tych mniej słodkich, także można od siebie jeszcze coś tam dosypać :) Ciasto : 3,5 szkl mąki 250 g margaryny 1szkl śmietany 12% lub 18% 6 żółtek 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki(...)wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół. Przełożenie : Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciasto Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam czekoladą, ale smak czekolady jak dla mnie w tym cieście przeszkadzał, także myślę że cukier puder

charlotte gotuje
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 265

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na mniejszych obrotach ubijamy.  5. Dorzucamy szpinak i mieszamy łyżką. PIECZENIE: 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (w przypadku diety - bezglutenową).  2. Wylewamy masę do tortownicy. 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół. 5. Po 30 minutach zmniejszamy(...)nowego smaku - wytrawności z nutą słodyczy. Jest na prawdę bogaty w owoce i... co tu dużo gadać, jest pyszny!!! Wiele osób nie wyobraża sobie pewnie szpinaku w wersji lekko słodkiej i puka się w czoło na myśl o takim zestawieniu - cóż, kto nie spróbuje ten nie zrozumie. To jest po prostu bajeczny smak i chyba najlepszy biszkopt z jakim miałyśmy

Wypisz Wymaluj
Bezglutenowa krucha tarta z jabłkami 133

Składniki: (forma o średnicy 24 cm.) Ciasto 200 g. mąki gryczanej 100 g. mąki ziemniaczanej 110 g. margaryny + do posmarowania blaszki 65 g. cukru pudru 1

Delicious Place
Tartaletki z suszonymi śliwkami 180

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! :) Dziś na dworze było bosko! ;) mam nadzieję, że każdy z Was wybrał się na spacer! Wegetacja w domu, zdecydowanie byłaby

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik kawowo-orzechowy 440

Dzień Dziadka od lat przynosi odrobinę nostalgii i wiele tęsknoty. Moi dziadkowie byli zawsze blisko, ale stanowczo zbyt krótko. To na nich życie uczyło mnie istoty

Zapiski Młodej Żony
Kremowe ciasto cytrynowe 182

jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest troszeczkę czasochłonne, ale to przecież nie stanowi problemu prawda? ;). Bardzo, bardzo(...)delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.  Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia

Opowieści z piekarnika
Babka pomarańczowa z lukrem 128

Pyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: Babka: 1 szklanka

Fitsweet.me
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 182

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym  zapachem świata  :-)  Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Czosnkowe supełki 134

kuchni? Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy ) . Mniam! ? ? To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet jako dodatek do barszczyku. Polecam!? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)ładnie wyrasta dzięki ciepłemu mleku i łyżeczce cukru – tworzą warunki pobudzające drożdże do pracy.               Polecam Wam również inne dania : – Tarta z cukinią – Pasta do pieczywa jajko-makrela – Serowe kulki – Krakersy z pastą z tuńczyka – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką

Kulinarne S.O.S.
Puszyste ciasto dyniowe 156

Skąd pomysł na ciasto dyniowe ? Miałam zamrożony mus z dyni, który czekał na swoją kolej. Najsmaczniejszym rozwiązaniem dla tego typu mrożonki, było wykonanie właśnie takiego prostego ciasta dyniowego. Jest słodkie, o lekko korzennym smaku. Delikatne tak bardzo, że rozpływa się w ustach.  Warto wprowadzić to warzywo do swojego jadłospisu, ponieważ dynia ma wiele korzystnych właściwości. Między innymi działa dobroczynnie(...)pieczenia** ** Ja robię tak, że z papieru do pieczenia wycinam kółko o podobnej wielkości jak blacha i nim wykładam spód. Natomiast boki nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min.  Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą

Justa próbuje gotować