W powietrzu czuć nadchodzącą jesień. Jeszcze odchodzące lato chwilami mami nas gorącymi dniami, ale jego odejście jest nieuchronne. Dla nas przełom lata i jesieni to trudny
W mojej kuchni-Fiolka daj przepis na szarlotkę, bo Mama pyta *dwie godziny później* -Fiolka to jak z tym przepisem,bo Mama naprawdę chce ją upiec... -Yyyy *odsuwa od
Fiolka w kuchniTe bułki to strzał w 10 jeśli chodzi o śniadanie! ;) Kiedyś robiłam bułkę otrębową z mikrofalówki, ale teraz mikrofali nie posiadam więc musiałam wykombinować coś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd dobrych duchów dostałem dostawę (masło maślane) świeżych owoców. Nie wiedziałem co z tym zrobić, a zmarnować przecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc o
BaRepasCóż mogę napisać..., to jest jedno z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest mega wilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię
Delicious Titbitszostał przygotowany bardzo spontanicznie: miało być owocowo, lekko i smacznie. No i moim skromnym zdaniem wszelkie kryteria zostały spełnione;) Mocno nasączony waniliowo- cytrynowym syropem, biszkopt z dodatkiem brzoskwiniowego kisielu, słodka masa śmietanowa i warstwa brzoskwiniowego dżemu... Lekki, smaczny i latem pachnący( i latem smakujący) Składniki na biszkopt: 1 1/4 szklanki cukru kryształu 8 jaj 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)śmietanowej* jeśli za bardzo stężeje- należy rozmiksować* blat biszkoptowy+ nasączenie 1/3 masy śmietanowej blat biszkoptowy+nasączenie+ 1/3 masy śmietanowej wierzch dowolnie dekorujemy ( u mnie tarta czekolada i pokruszony biszkopt) Smacznego
Domowe ciastaSpaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e oglio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy(...)oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy! Składniki: 0,5 kg pomidorków koktajlowych 4 obrane ząbki czosnku Pęczek bazylii 1/4 szklanki oliwy 0,5 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan (według uznania) Sól Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie
Niedzielny kucharzminut Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie(...)oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy! Składniki: 0,5 kg pomidorków koktajlowych 4 obrane ząbki czosnku Pęczek bazylii 1/4 szklanki oliwy 0,5 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan (według uznania) Sól Pieprz do smaku lub papryczka chili jeśli lubisz ostrzejsze klimaty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody, włóż do wrzątku makaron i gotuj zgodnie
Niedzielny kucharzpagórki ciężko, zamiast dźwiganiem, zajęłam się odkurzaniem, zmienianiem pościeli, ogarnianiem i na nowo brudzeniem kuchni. Szczególnie to ostatnie zajęcie sprawiło mi dużo przyjemności i zaowocowało pyszną kawą, pączkami i tartą. Ach, jak mi było dobrze! W końcu mogłam zrealizować pomysły, które chodziły już za mną od jakiegoś czasu i wykorzystać zawartość mojej ulubionej szuflady w lodówce - tej przeznaczonej(...)białego w czarne łaty - którego by można obszczekać. Później już tylko smażenie, oprószenie cukrem pudrem (ewentualnie polanie syropem klonowym - co kto lubi), i można się było cieszyć ciepłym, słodkim śniadaniem. Racuchy są mięciutkie i puszyste, soczyste od owoców, z lekkim aromatem cynamonu w tle. Same w sobie niezbyt słodkie, doskonale smakują z dodatkami. I choć wymagają czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna propozycja zutylizowania serwatki. Tym razem słodka. Jest to zwykłe ciasto z truskawkami, takie codzienne. Nieduże, w sam raz na podwieczorek lub drugie śniadanie. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające dzięki skórce z cytryny. Ku mojemu ciasto zdziwieniu przybrało piękny miodowy kolor w środku. W tym przepisie, jak też w poprzednich, wykorzystałam serwatkę z zamrażarki, uprzednio ją rozmrażając. To bardzo(...)sodą. Mąkę dodać do płynnych składników i wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Posadzone i zjedzoneCiasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzynek, cukru... I w sumie to zadowolona jestem. Ładnie wyrosło, nie opadło, do popołudniowej herbatki jak znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam drobno posiekane(...)zawartość obu naczyń. Dodać olej, marchewkę, rodzynki i otręby. Ciasto powinno być gęste. Wymieszać łyżką (nie za długo). Formę o średnicy ok. 23 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Do formy włożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Wystudzić w formie. Śmietankowy serek ubić z jogurtem i miodem. Żelatynę rozpuścić
Kuchnia ElliePoranek dał wytchnienie. Słońca nie było, wiatr wiał z otwartego okna. Dzięki temu nadrobiłam zaległości w gotowaniu i pieczeniu. Powstała granola baaardzo kokosowa, chleb orkiszowy, pierogi
Dzieje kuchennej Wiewióry