Flatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki
HealthyCreationsNie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło. Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam lato i sezonowe owoce! Mam ulubione przepisy, które ożywają latem wraz z dojrzewającymi owocami! I dziś właśnie jeden taki przepis na letnie babeczki! Babeczki
dobra gospodyni dom wesołym czyniŻar z nieba leje się niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę jaka panowała w kuchni,tort musiał
Eli GotowaniePyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki
Kto ugości moich gości?Nadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po
coolinarnastrefa.blogspot.comupieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w życiu ciasta z rabarbarem :) Idealne, nieprzesłodzone kruche ciasto, słodka masa marcepanowa, w której zatopiony jest rabarbar. Jego kwaskowatość idealnie współgra z delikatną masą z migdałów. Ciężko się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Tak tylko ostrzegam ;) ciasto(...)Nakłuwamy i na wierzch wykładamy masę marcepanową. Wierzch posypujemy rabarbarem, lekko wgniatając go w masę. Całość pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta z masą marcepanową i rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwyszła większa garść) - można zastąpić 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 6-7 łyżek śmietany (u mnie było pół na pół 18% i 30 %) koperek 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka papryka w proszku przyprawa do kurczaka (u mnie bez konserwantów) - opcjonalnie ulubione zioła (u mnie kurdybanek, majeranek) Nastawiamy wodę na makaron, jednocześnie w drugim garnku wodę na brokuła. Makaron gotujemy(...)śmietanę ciągle mieszając. Nadal chwile dusimy na małym ogniu. Na samym końcu do sosu dorzucamy pokrojony drobno koperek. Wykładamy na talerz w dowolnej kolejności. Opcjonalnie można posypać odrobinę żółtym tartym serem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćwiem jak słodkie wyroby lubicie, ale ja wkładając do środka truskawkę, ciut podsypuję ją cukrem. Ale jeśli nie przepadacie za bardzo słodkim jedzeniem a Wasze truskawki będą i tak słodkie, to możecie ten krok pominąć. W oryginale, ser biały jest mielony, ale wszystko zależy, jakiego sera użyjecie. Jeśli to będzie dobrej jakości ser tłusty, możecie pominąć mielenie. Jeśli preferujecie(...)kaszy manny ( u mnie pe\u0142noziarnista)\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","\r","Do podania \r","4 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","4 -5 \u0142y\u017cek bu\u0142ki tartej\r","cukier"],"name":"Delikatne knedle twarogowe z truskawkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Nadzienie\r","Truskawki myjemy, usuwamy szypu\u0142ki.\r","\r","Ciasto \r","Z podanych
Mieszam w Garnkunajlepszy z polskich, słodkich i soczystych jabłek. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany farsz 1 kg słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru 20 g cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 lekko ubite białko 5 łyżek dżemu morelowego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę(...)minut (170 stopni). Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na wierzchu tarty w nachodzące na siebie kręgi tak, aby pokryć całą powierzchnię ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać 35-40 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złocisto brązowe. Pozostały dżem roztopić
Kuchnia w opałachCiasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto na chleb, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Wyrośniętych chleb(...)zrezygnować. Chleb, po upieczeniu, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i miękkie, wilgotne, a zarazem delikatne wnętrze. Chleb pachnie i ma delikatny smak kiszonych ogórków. Nie nadaje się do kanapek ze słodkimi dodatkami. Wybornie smakuje z wędliną, czy samym masłem. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawia, że skórka nie jest taka twarda. Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaMimo szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMarmurkowa baba z białek "Odliczam dni do wiosny! I do świąt oczywiście :) Wszystko przychodzi mi łatwiej gdy świeci słońce i jest ciepło. I lepiej mi się
Słodkie PrzyjemnościDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na SłodkoDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani
Codzienna kuchnia niecodziennaPogoda piękna za oknem w Polsce tra długi weekend majowy a u mnie zwykły weekend. Pogoda jest świetna, szkoda, że to już ostatni dzień słońca a
ciastkarnia na kruchym spodzieJak wiecie mięso jadam niezwykle rzadko. Decydując sie na nie wybieram to najlepsze przygotowuję w sposób, który jest później prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tak było i
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieprzygotowywano, jednak później ciasto to się wszystkim przejadło i zostało zapomniane na pewien czas, a teraz wraca w nieco nowej osłonie, bo z kwaśnym dżemem, który przełamuje słodki smak. Składniki: Na ciasto białe: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego(...)dodać wodę i aromat (ekstrakt) waniliowy . Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę. Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wysmarować masłem (margaryną) i obsypać bułką tartą. Piec 40-50 min w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z foremki. Foremkę umyć i dokładnie osuszyć. Ciasto ciemne: Jajka ubić
My sweet a lifejuż przyjdzie taki chłodny , jesienny , ponury czas to na poprawę humoru i wewnętrzne rozgrzanie proponuje dzisiejsze ciasto. Jak wiemy czekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały się już nieco przejrzałe to zawsze , dodając kilka składników możecie przemienić(...)przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką połamać do miseczki, wlać do niej 3 łyżki mleka i rozpuścić ustawiając miskę
Malinowa KawiarenkaCiasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam! Składniki na bananową babkę z jagodami 3 dojrzałe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki mąki(...)chwilę miksujemy, na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przekładamy do sylikonowej formy (jeśli korzystamy ze zwykłej foremki, musimy ją najpierw posmarować masłem i posypać bułką tartą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się już upiekło (wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wystudzone ciasto wyjmujemy
Rozpustne gotowanieOrzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką
VioletoweKucharzenie