tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:365/562)

Mleczna babka – z mlekiem skondensowanym i polewą z mleka w proszku 122

ciepła, może Was spotkać rozczarowanie… a kolejne zaskoczenie będzie, gdy babka całkowicie ostygnie – smak i konsystencja zdecydowanie zmieniają się na korzyść;) Babkę polałam jedną z moich ulubionych słodkich polew – z masła, cukru i mleka w proszku. Bardzo polecam:) 250 g miękkiego masła 90 g cukru 4 jajka 200 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej. Następnie, naprzemiennie, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (pieczemy do tzw suchego patyczka). Pod koniec pieczenia

Smaki Na Talerzu
DANIE JEDNOGARNKOWE Z KASZĄ KUSKUS 167

kurczaka pojedyncze 20 dag pieczarek 1 papryka żółta 1 pęczek pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki kaszy kuskus Sól pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej rzepakowy do smażenia PRYGOTOWANIE:  Do garnka o grubym dnie przekładam 1 łyżkę masła następnie dodaję umytego(...)mieszając. Wlewam ok 1/2 szklanki wody i passate pomidorową. Na koniec dodaję kaszę kuskus. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i duszę aż kaszą będzie miękka. Na wierzch posypujemy tartym serem

Gotowanie Patki
Szakszuka z soczewicą 170

puszka pomidorów – 3 jaja wiejskie – 2 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy – 1/3 łyżeczki ostrej papryczki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – 100g sera feta – sól i pieprz – do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka(...)pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Smażymy kilka minut. Do podsmażonych pomidorów wbijamy dwa jaja. Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka jajek się zetną. Opcjonalnie przed podaniem można posypać tartym parmezanem i świeżym szpinakiem. Jeść od razu Artykuł Szakszuka z soczewicą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tarta z musem czekoladowym, malinami i pomarańczą 165

Super deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem, o średnicy 30 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika

Mienta blog
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 167

Ryba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej do smażenia plasterki cytryny do podania.  Składniki na sos tatarski: łyżka soku z cytryny kilka ogórków konserwowych

Poezja Smaków - blog kulinarny
Prosta surówka z marchewki i rzodkiewki 304

Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już

Słodkie okruszki
Jeżynowo-śmietankowe ciasto z sucharkami i nutellą 164

ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody Wierzch: 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Sucharki zmiksować w blenderze, powinny mieć strukturę bułki tartej. Dodać delikatnie podgrzaną nutellę. Całość dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa serowa - Kremówkę ubić na sztywno

Domowa cukiernia Ewy
Kurczak w płatkach owsianych 177

Nawet najzwyklejsze kotlety, można przyrządzić na zdrowy i zupełnie nowy sposób! Lekka panierka z płatków owsianych nadaje orzechowy posmak i jest dużo bardziej wartościowa niż tradycyjna z bułki tartej. Obalam również stereotyp, przedstawiający kotlety smażone w duuuużej ilości tłuszczu! Otóż nie - możemy je usmażyć na naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu - są równie pyszne, a nawet śmiem twierdzić, że pyszniejsze! ;) Kurczak(...)wcale nie wymaga wiele zmian, sami zobaczcie!  Składniki: 1 filet z kurczaka płatki owsiane 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka Filet z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy otrzymane dwa kawałki mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbitym jajku z dodatkiem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Karpatka 160

Przepis na to ciasto jest w moim domu od zawsze, mama piekła je jeszcze wtedy kiedy byłam dzieckiem, może dlatego to jeden z najsłodszych smaków mojego

Słodka Kraina Wypieków
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 153

Ta babka jest niezwykła z kilku powodów.  Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto miodowo – orzechowe 391

mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta(...)orzechów laskowych do dekoracji   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować

Moja Delicja
Babka serowa 263

"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę

Słodkie Przyjemności
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 156

Jak wiecie jestem wielką zwolenniczką łączenia mięs z owocami . O każdej porze roku staram się przygotować choć jedno danie w ten sposób. Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 135

Postanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten

Walijskie Pichcenie
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 125

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce

Kuchnia MagdaLeny
Pasta al pomodoro 127

sosem pomidorowym – prosta, szybka, wręcz idealna propozycja na obiad w tygodniu. SKŁADNIKI: oliwa 3 ząbki czosnku 1 cebula 400 g – puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do smaku łyżeczka cukru pudru makaron spaghetti lub tagliatelle – 250 g do podania: parmezan i świeże listki bazylii lub posiekana natka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam niewielką ilość(...)pogotuje”. Będzie w sam raz. Gotowy makaron odcedzam i dodaję do sosu, wlewam jakieś 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron, mieszam. Wykładam na talerze, posypuję tartym parmezanem i dekoruję listkami świeżej bazylii lub natką. Pasta al pomodoro gotowa! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babka z orzechami laskowymi 96

Wyborna babka z orzechami laskowymi i polewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc ? Składniki: Babka orzechowa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki ciemnego kakao(...)zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa z orzechami: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Następnie

Oryginalny smak
babka kokosowa 181

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję

babka w formie
Klopsy w sosie pomidorowym 150

obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: Klopsy: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, mąkę do obtoczenia, ewentualnie mleko, Sos: 4-5 łyżki ketchupu, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 1 marchewkę, sól, pieprz, cukier, lubczyk, ok. 1 l wody, Dodatkowo: olej(...)drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie

blog.moje-pasje.info
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 125

Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez(...)masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 2 średnie strąki kardamonu 1 gruszka Sos karmelowy: 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki wody

Fitsweet.me
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 149

Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez(...)masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 2 średnie strąki kardamonu 1 gruszka Sos karmelowy: 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki wody

Fitsweet.me
SERNIK Z MAKIEM 212

średnicy 22 cm. Nie wiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki wylepiłam ciastem na całej wysokości blaszki. Moim zdaniem dodało mu to tylko uroku. To będzie jedna ze słodkich pozycji na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części z Was i również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajko i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste

Pieguskowa Kuchnia
Odwrócony makowiec na biszkopcie 292

kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej.  Ja zrobiłam własną  bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki  lub  masa przygotowana z 400 g suchego maku mielonego Biszkopt - bezglutenowy(...)własną masę makową z suchego maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie  wyrównać wierzch. Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników

Ze smakiem bez glutenu
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 135

Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych(...)prawie 80 zł za kg ! Lepiej kupić na wagę i pomrozić po kilka porcji na cały tydzień. 14. Woda- naucz się ją pić. Jest dużo tańsza od kolorowych i słodkich napojów i przede wszystkim zdrowsza! Nie musisz jej kupować, wystarczy zaopatrzyć się np. w filtry do wody i korzystać z tradycyjnej „kranówki” 15. Przeliczanie- nie zawsze większa paczka się bardziej

Tradycyjna Kuchnia
Babka z serkiem mascarpone 211

babkę. Na pierwszy rzut poszedł przepis znaleziony w moich starych zapiskach, nie mam pojęcia skąd go wzięłam, jednak babka jest naprawdę przepyszna!! Lekko wilgotna, nie za sucha, nie za słodka, rewelacyjna!  W Biedronce znajdziecie właśnie promocję na Silikonowe formy na babkę.   Składniki:   4 jajka,  2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  170g masła lub margaryny(...)Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą

Z miłości do słodkości
Tarta cytrynowa z bezą 178

dokładnie wyklejamy nim spód i brzegi nakładamy na na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasolą zwykłą(ja kupiłam fasolę jaś i już wielokrotnie jej używam do obciążenia tarty,po pieczeniu,wsypuję ją do worka i mam ją na wiele razy) Pieczemy w rozgrzanym piekarniku-nastawionym na góra-dół na 200 stopni 10-15 min po tym czasie(...)podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min 10 min przed końcem pieczenia dodajemy na ciasto ubite białka z cukrem(cukru tyle ile uważacie ,żeby było dość słodkie)i pieczemy do końca czasu,lub do zrumienienia bezy potem tylko czekamy aż wystygnie i do lodówki ciasto zaskoczy smakiem każdego-jest przepyszne  spróbujcie koniecznie-pozdrawiam serdecznie

Swojskie jedzonko
Ciasto cytrynowo - cukiniowe 158

Weekend bez ciasta? Nie ma u mnie takiej opcji! Nawet jak już jestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm   Składniki:    2 szklanki mąki(...)połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm.  Piec około 50 min w temp. 180st.  Źródło:  Brunetka w kuchni

Z miłości do słodkości