tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:368/562)

Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 132

dania na cały tydzień robiliśmy na raty. W piątek wieczorem ulepiliśmy gniocchi z batatów, a pozostałe dania w sobotni wieczór. Dlaczego tak? Ponieważ chcieliśmy przetestować przepis na gniocchi ze słodkich ziemniaków. Początkowo nie planowaliśmy umieszczać tego dania w menu na tydzień, miały być kluski, ale z ricotty, ale okazało się, że batatowe gniocchi są tak dobre, że warto(...)żywności (tu znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco inny

Niedzielny kucharz
Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie 130

Pyszne, pełne naturalnej słodyczy, sycące, a przy tym banalnie proste i szybkie. Przygotowane w kilkanaście minut zaspokoją mały głód i największą zachciankę na małe co nieco

Fitsweet.me
SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM – mistrzowskie danie na niedzielny obiad! 121

Czy na niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta. Wcale nie musi! Dziś razem z marką BARILLA na

Ostra na Słodko
Wielkanocne przepisy bez glutenu z 2017 roku 295

Kochani, za dwa tygodnie Wielkanoc, więc zrobiłam dla Was małe podsumowanie bezglutenowych przepisów z quinoą, które przygotowałam w zeszłym roku. Taka mała przypominajka, a z pewnością

Quinoa Raz!
Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie 145

Pyszne, pełne naturalnej słodyczy, sycące, a przy tym banalnie proste i szybkie. Przygotowane w kilkanaście minut zaspokoją mały głód i największą zachciankę na małe co nieco

Fitsweet.me
Szybki jabłecznik 148

Kiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z

Kulinarna Patilogia
Tarta z jabłkami i budyniem 197

O tej porze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem

Piąty grzech główny
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 217

Dzisiaj wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto  w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc

Na słodko lub wytrawnie
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 235

bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Czas : 45 minut Poziom trudności : łatwe Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką(...)sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Składniki: Na pulpety 1/2 kg mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 łyżeczka tartego imbiru 2 ząbki utartego czosnku 1 drobno posiekana dymki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu

Niedzielny kucharz
Pasztet warzywny 189

duże marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 puszka czerwonej fasoli pół szklanki pieczonej dyni (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 żółtka sól pieprz papryka wędzona papryka słodka ulubiona mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie bułka tarta/kasza manna (do zagęszczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki(...)fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić. * Pasztet warzywny piekłam w  TAKIEJ-KLIK

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
DORSZ PO PROWANSALSKU 141

pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki bazylii do ozdoby(...)czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki 174

drożdży 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo można użyć aromatu (użyłam waniliowego własnej roboty i trochę syropu ze skórki pomarańczowej zasypanej cukrem, ale o tym innym razem) 3 łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka(...)powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu na bułeczkach śliwek i budyniu, odstawiam je do wyrośnięcia. W tym czasie nożem lub mikserem wyrabiam kruszonkę z podanych składników. Posypuję nią wyrośnięte

Wrzosowa Polana
Babka drożdżowa! 124

moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g drożdży 1/2 szklanki mleka pół łyżeczki soli(...)skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje

Kuchnia Pani Wiosny
koperty naleśnikowe a'la pizza 21946

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym(...)nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczny klops 171

oliwy  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce oliwy.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i chwilę(...)było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 144

drobno posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 125 g gęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść(...)sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać na ciepło

Czerwień i błękit
Kasza jaglana z truskawkami – jaglanka 258

Kasza jaglana z truskawkami, czyli truskawkowa jaglanka. To śniadanie, które mimo tego, że jest „na słodko”, jest wyjątkowo zdrowe. Do tego lekkie i sycące jednocześnie. Kasza jaglana ma dużo żelaza, pomaga walczyć z zakwaszeniem organizmu i… katarem. Do tego truskawki, które nadają słodyczy i smaku z dzieciństwa. Dopełnieniem są chrupiące migdały. Świetne śniadanie zarówno dla dzieci(...)świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada świeże, słodkie truskawki

Poezja smaku
Keks polski 139

pamiętam już gdzie znalazłam ten przepis, ale warto było upiec to „ciacho”, chociaż następnym razem zdecydowanie więcej dam bakalii. Nie za słodki, delikatny w smaku i pachnący bakaliami. Składniki na dużą keksówkę: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 200 g cukru pudru łyżeczka zapachy waniliowego 6 jajek 400 g bakalii Sposób wykonania. Bakalie zalać(...)zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie