tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:371/562)

Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 213

bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Czas : 45 minut Poziom trudności : łatwe Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką(...)sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny. Danie jest wzorowane na przepisie z Seriouseats . Składniki: Na pulpety 1/2 kg mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 łyżeczka tartego imbiru 2 ząbki utartego czosnku 1 drobno posiekana dymki 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu

Niedzielny kucharz
Pasztet warzywny 162

duże marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 puszka czerwonej fasoli pół szklanki pieczonej dyni (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 żółtka sól pieprz papryka wędzona papryka słodka ulubiona mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie bułka tarta/kasza manna (do zagęszczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki(...)fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić. * Pasztet warzywny piekłam w  TAKIEJ-KLIK

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
DORSZ PO PROWANSALSKU 126

pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki bazylii do ozdoby(...)czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki 160

drożdży 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo można użyć aromatu (użyłam waniliowego własnej roboty i trochę syropu ze skórki pomarańczowej zasypanej cukrem, ale o tym innym razem) 3 łyżki słodkiej śmietanki owoce, ser, budyń.. innymi słowy to, na co mamy ochotę Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka(...)powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu na bułeczkach śliwek i budyniu, odstawiam je do wyrośnięcia. W tym czasie nożem lub mikserem wyrabiam kruszonkę z podanych składników. Posypuję nią wyrośnięte

Wrzosowa Polana
Babka drożdżowa! 104

moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g drożdży 1/2 szklanki mleka pół łyżeczki soli(...)skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje

Kuchnia Pani Wiosny
koperty naleśnikowe a'la pizza 21925

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym(...)nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczny klops 157

oliwy  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce oliwy.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i chwilę(...)było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 124

drobno posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 125 g gęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść(...)sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać na ciepło

Czerwień i błękit
Kasza jaglana z truskawkami – jaglanka 227

Kasza jaglana z truskawkami, czyli truskawkowa jaglanka. To śniadanie, które mimo tego, że jest „na słodko”, jest wyjątkowo zdrowe. Do tego lekkie i sycące jednocześnie. Kasza jaglana ma dużo żelaza, pomaga walczyć z zakwaszeniem organizmu i… katarem. Do tego truskawki, które nadają słodyczy i smaku z dzieciństwa. Dopełnieniem są chrupiące migdały. Świetne śniadanie zarówno dla dzieci(...)świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada świeże, słodkie truskawki

Poezja smaku
Keks polski 123

pamiętam już gdzie znalazłam ten przepis, ale warto było upiec to „ciacho”, chociaż następnym razem zdecydowanie więcej dam bakalii. Nie za słodki, delikatny w smaku i pachnący bakaliami. Składniki na dużą keksówkę: 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 200 g cukru pudru łyżeczka zapachy waniliowego 6 jajek 400 g bakalii Sposób wykonania. Bakalie zalać(...)zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 386

filet z kurczaka – ok. 400 g - ser żółty – 100 g - cebula – 2 szt - olej – 50 ml - sól , pieprz , papryka – 1 szczypta SOS : - śmietana 18 % słodka – 250 ml - masło – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - cukier – łyżeczka - sól , pieprz – 1 szczypta - czosnek – 1 ząbek - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI(...)oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ). Ser trzemy na tarce. SOS : Roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy. CAŁOŚĆ : Farszem mięsnym

Ostra na Słodko
Torta di riso- Ciasto ryżowe 224

formę 24 cm: 200 g ryżu 1 lt mleka 140 g cukru 80 g rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru(...)skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast bułki używają 20 g cukru…ja nie próbowałam) wlewamy ciasto i pieczemy 25/30 min w 180°C. Studzimy, podajemy letnie lub prosto z lodówki. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 142

ziele angielskie i majeranek. Uważam, że nie warto się ograniczać, należy podnieść sobie poprzeczkę i spróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz(...)lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga !!  Należy  dodawać ją z umiarem, ponieważ ma właściwości zbliżone do marihuany, może wywoływać stany

Życie na widelcu
Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 135

pieprzymy. Odkładamy na minimum na godzinę a następnie smażymy na klarowanym maśle. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy z obu ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć(...)wkładamy na stężenie do lodówki Pęczak z suszonymi owocami cebula drobno pokrojona kostka masła 120g dobrze wypłukanej kaszy pęczak 50 g rodzynek 40 g innych suszonych nie bardzo słodkich owoców np. jagód, malin, żurawiny, miechunek ¾ litra wody pół łyżeczki czarnuszki pół łyżeczki kuminu skórka otarta z pomarańczy Sól, pieprz sok z cytryny do podania natka pietruszki dodekoracji Przepis na kaszę

Ugotowane pozamiatane
Twarogowa zapiekanka z dynią i batatem 116

Inspiracją do zrobienia tego dania była tarta, którą jadłam w jednej z wegetariańskich restauracji. Jej smak i konsystencja przypominały mi sernik. Pokombinowałam więc we własnej kuchni i w efekcie powstało coś na kształt wytrawnego sernika :D Chociaż nazwa 'twarogowa zapiekanka' brzmi bardziej zachęcająco... więc zostańmy przy tej nazwie :D Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, puszysta. Masa twarogowa, która przygotowana(...)przed dodaniem ich do masy.  TWAROGOWA ZAPIEKANKA Z DYNIĄ I BATATEM Podane składniki na dwie porcje Czas przygotowanie 60 minut Twaróg półtłusty 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka Słodka i wędzona papryka, sól, pieprz Pół batata Dynia (tyle samo ile batata) Batata i dynię pokroić w kostkę Twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować z jogurtem i jajkami Dodać warzywa, przyprawić

HealthyCreations
Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem sadzonym 187

Pancakes, choć zazwyczaj kojarzą nam się z formą słodką - z syropem klonowym, czy marmoladą - wbrew pozorom są świetnym elementem do stworzenia dań na słono. Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem jedliśmy kiedyś w jednym z wrocławskich lokali. Po próbach odtworzenia smaku udało nam się go jeszcze ulepszyć. Jeśli lubisz syte śniadania z dużą dawką energii, to coś dla Ciebie(...)rozpuszczonego masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 plastrów boczku wędzonego -4 łyżki musztardy -2 łyżki musztardy francuskiej (ziarenkowej) -2 cebule -6 łyżki oleju -50 g tartego sera żółtego -sól i pieprz Przygotowanie Mąkę, jajko, mleko, masło, proszek i sól umieścić w misce. Zmiksować. Odstawić na 15 minut i ponownie zamieszać.  Na patelni rozgrzać 4 łyżki

Zielona Kuchnia
Orzechowy jabłecznik z kremem 266

łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić(...)dusiłam swoje jabłka około 5 - 7 minut ). W tym momencie spróbować jabłek i ewentualnie dodać cukier jeśli byłyby zbyt kwaśne, ale należy pamiętać, że dodajemy jeszcze galaretkę, która jest słodka ( ja dosłodziłam swoje jabłka zaledwie jedną płaską łyżką cukru ). Zdjąć z ognia, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Jabłka odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. UWAGA: Nadzienie jabłkowe

Opowieści z piekarnika
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni 114

sobie… To stwierdzenie padające z ust trzylatki jest rozbrajające…Kupujemy książki, każda coś dla siebie. W drodze rozmawiamy, zbieramy co ładniejsze, kolorowe liście, w pobliskim zieleniaku kupujemy słodkie jabłka. Mamo, czy coś z nich ugotujesz? Myślę nad pytaniem mojego dziecka. A w zasadzie dlaczego nie? Oczywiście! I już pomysł na nowy jesienny przepis kiełkuje w mojej głowie. Wiele(...)kakao 50g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki likieru kokosowego dekoracja jagody goji, cynamon, kulki jaglane, suszona żurawina, tarta czekolada Wykonanie: Większy rondelek napełniamy do połowy wodą. Stawiamy n agzie, aby woda zawrzała. Do mniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy mleko i śmietankę. Mniejszy rondelek umieszczamy

Raj dla Podniebienia
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 205

Tort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany.  Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany,  jako deser serwowany. Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego! Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam  i jego smakiem oraz wyglądem(...)łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta do obsypania formy, świeże

Moniki Smakołyki
Ombre tort jagodowo- malinowy! 161

Dzień dobry! Z samego rana kuszę Was bardzo, bardzo mocno! O to i on, mój pierwszy tort ombre, jagodowo- malinowy. Słodki z lekką nutą kwaskowatości. Uwielbiam ten typ tortów, nie banalnych w smaku i w wyglądzie. Bo tort musi smakować obłędnie i tak samo wyglądać. Smak sprawdzicie sami przygotowując sobie tą kulinarną rozkosz, a wygląd możecie ocenić sami. Od dłuższego(...)dzięki użyciu świeżych dojrzewających w słońcu, sezonowych owoców.  Tort ombre przygotowałam z kilu okazji ;-))), jest ich dość sporo, ale wymienię najważniejsze: kilka dni temu mój blog obchodził już trzecie urodziny, co jest dla mnie dużym sukcesem, i aż nie mogę uwierzyć, że to już tyle czasu minęło, odkąd postanowiłam dzielić się z Wami radością z pieczenia i gotowania. Drugi

SMYKWKUCHNI
mazurek różany 160

Witam wszystkich w przeddzień Wielkanocy :) Jak idą przygotowania? Może żeby uciec od sprzątania i innych nielubianych obowiązków upieczecie mazurka? :) Jest przepyszny, muszę być nieskromna :) Myślałam, że

chili & sugar
Babka szampańska 133

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku

Na słodko lub wytrawnie
Ucierane ciasto z jeżynami i malinami 235

Kolejne ciasto z owocami, tym razem w wersji mini, na keksówkę lub małą blachę. Bardzo szybko się je   robi, i jeszcze szybciej znika :-) To już

Na słodko lub wytrawnie
Tarteletki z konfiturą z czerwonej cebuli 133

Ponieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki

Food Square
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 186

potrafię sobie odmówić uzbierania kolejnego woreczka. Przynoszę do domu z uśmiechem od ucha do ucha, a dopiero potem się zastanawiam, co by tu teraz z nimi zrobić... Była tarta, która zniewoliła wręcz nasze kubki smakowe. Połączenie jeżyn z chałwą okazało się strzałem w dziesiątkę. Tym razem postanowiłam upiec sernik - stwierdziłam, że połączenie białej masy serowej z niemal czarnymi(...)sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję: jest ciężki i sycący, a jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo udane połączenie. W dodatku sernik wygląda wspaniale. Zamiast jeżyn można użyć jagód albo malin, też będzie smakował wyśmienicie. Co do twarogu, to użyłam gotowego, już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto milionera 1196

Najsłodsze ciasto na świecie :) Przepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI , ale można go również znaleźć w książce "120 przepisów". Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i kajmaku :) Składniki

My Culinary Art