upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami. Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery już zbyt dojrzałe żeby je ot tak zjeść, banany. Po trzecie - przyjechała do mnie wspaniała książka Miss Dahl's voluptuous delights Sophie Dahl. Wniosek - po prostu musiałam upiec chlebek bananowy! Od dłuższego już czasu miałam ochotę na ten akurat(...)bowiem okazał się przepyszny! Ci, którzy próbowali go wcześniej mieli absolutną rację - nie do pobicia. Wilgotny, bardzo, bardzo bananowy, jedyne do czego mogę się przyczepić, to że był za słodki - a i tak zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginału... C. stwierdził, że dla niego jest w sam raz, ja jednak następnym razem dodam nieco mniej cukru. A następny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru(...)Pianka: 5 białek; 1 szklanka białego cukru; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę. Dodać mąkę
Gospodyni MiejskaLubię słodkie ciasta, ale czasem mam ochotę na nieco mniej słodki deser. Takie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znika w całości, gdy jest jeszcze ciepłe delikatnie oprószone cukrem pudrem:) Ciasto: 8 łyżek masła lub margaryny, 250 g mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia(...)Następnie dodać plastry masła. Całość posiekać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st. Ponadto: 250 g czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
Z miłości do słodkościPulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym. Dziś polecam Wam przepis na pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym. Pyszne, delikatne i naprawdę proste w przygotowaniu. Idealne na
Słodkie okruszkiCiasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Wiosna… czy Wy też tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do
Słodkie okruszkiWEGEBURGERY Te wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem
Słodko-Słony Świat Ilonyfilo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane(...)jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto
Kulinarne przygody Gatityfilo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane(...)jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto
Kulinarne przygody GatityCiasto mango to ciasto o smaku mango , z kremem o smaku mango. Swój kolor zawdzięcza mango :) Ale nie jest to słodkie, mdłe ciasto. Zostało podkręcone świeżym imbirem i ostrą papryczką. ciasto : 200 ml pulpy z mango* świeżo starty imbir (10 – 12 g), 150 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 100 g masła, 2 płaskie łyżeczki(...)mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać z imbirem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać pulpę mango oraz przesianą mąkę
królestwo garówKukurydza kojarzy mi się z końcem lata. Słodka, zawiera około 86kcal /100g i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, tiaminy, niacyny oraz folianów. Opcja podpieczonej kukurydzy na kolację bardzo mi odpowiada. Swoją doprawiłam chilli by zyskać trochę ostrości oraz zapiekłam z żółtym serem by sprawić by posiłek zawierał pełnowartościowe białko. Zamiast żółtego sera można użyć innego np. fety. Można(...)zielonego (u mnie rzeżucha) Sposób przygotowania: Kukurydzę ugotuj do miękkości. Czasami zajmuje to pół godziny czasami godzinę. Czy ktoś wie dlaczego? Następnie ułóż na blaszce do pieczenia i posyp tartym żółtym serem. Zapiecz aż ser się ładnie zarumieni. Na koniec dopraw i posyp ziołami
wysmienitywpadają niespodziewani goście i szybko chcecie zrobić pyszne ciasto to jest idealne. Kokosowe nie za słodkie, delikatne w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie musicie oczywiście czekać na gości ;) zróbcie je zawsze jak macie ochotę na szybkie kokosowe ciacho ;) Składniki: Wiórki kokosowe 200 g Mąka 250 g Masło 100 g Mleko 150 g Cukier(...)mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto jest dosyć rzadkie, tak ma być. Przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy ok 40 min w temp
W kuchennej krainiezaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą(...)rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę
kolorowotorcikowoLekkie ciasto smaku słodko-kwaśnym z pysznym kremem z mascarpone.Idealne na gorące dni. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa porzeczkowa: 250 g dżemu z czarnej porzeczki(...)borówki Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody
Bajeczna KuchniaSchab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy(...)Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka