tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:350/562)

Ciasto miodowo – orzechowe 427

mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta(...)orzechów laskowych do dekoracji   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować

Moja Delicja
Babka serowa 294

"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę

Słodkie Przyjemności
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 195

Jak wiecie jestem wielką zwolenniczką łączenia mięs z owocami . O każdej porze roku staram się przygotować choć jedno danie w ten sposób. Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 163

Postanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten

Walijskie Pichcenie
LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ 162

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce

Kuchnia MagdaLeny
Pasta al pomodoro 159

sosem pomidorowym – prosta, szybka, wręcz idealna propozycja na obiad w tygodniu. SKŁADNIKI: oliwa 3 ząbki czosnku 1 cebula 400 g – puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do smaku łyżeczka cukru pudru makaron spaghetti lub tagliatelle – 250 g do podania: parmezan i świeże listki bazylii lub posiekana natka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam niewielką ilość(...)pogotuje”. Będzie w sam raz. Gotowy makaron odcedzam i dodaję do sosu, wlewam jakieś 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron, mieszam. Wykładam na talerze, posypuję tartym parmezanem i dekoruję listkami świeżej bazylii lub natką. Pasta al pomodoro gotowa! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babka z orzechami laskowymi 129

Wyborna babka z orzechami laskowymi i polewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc ? Składniki: Babka orzechowa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki ciemnego kakao(...)zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa z orzechami: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Następnie

Oryginalny smak
babka kokosowa 221

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc. Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm. składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki(...)minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję

babka w formie
Klopsy w sosie pomidorowym 185

obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: Klopsy: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, mąkę do obtoczenia, ewentualnie mleko, Sos: 4-5 łyżki ketchupu, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 1 marchewkę, sól, pieprz, cukier, lubczyk, ok. 1 l wody, Dodatkowo: olej(...)drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Do zmielonego mięsa wbij jajko i dodaj posiekaną cebulę i namoczoną bułkę. Dosyp także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie

blog.moje-pasje.info
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 169

Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez(...)masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 2 średnie strąki kardamonu 1 gruszka Sos karmelowy: 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki wody

Fitsweet.me
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 189

Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez(...)masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 2 średnie strąki kardamonu 1 gruszka Sos karmelowy: 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki wody

Fitsweet.me
SERNIK Z MAKIEM 245

średnicy 22 cm. Nie wiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki wylepiłam ciastem na całej wysokości blaszki. Moim zdaniem dodało mu to tylko uroku. To będzie jedna ze słodkich pozycji na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części z Was i również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajko i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste

Pieguskowa Kuchnia
Odwrócony makowiec na biszkopcie 321

kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej.  Ja zrobiłam własną  bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki  lub  masa przygotowana z 400 g suchego maku mielonego Biszkopt - bezglutenowy(...)własną masę makową z suchego maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie  wyrównać wierzch. Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników

Ze smakiem bez glutenu
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 170

Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych(...)prawie 80 zł za kg ! Lepiej kupić na wagę i pomrozić po kilka porcji na cały tydzień. 14. Woda- naucz się ją pić. Jest dużo tańsza od kolorowych i słodkich napojów i przede wszystkim zdrowsza! Nie musisz jej kupować, wystarczy zaopatrzyć się np. w filtry do wody i korzystać z tradycyjnej „kranówki” 15. Przeliczanie- nie zawsze większa paczka się bardziej

Tradycyjna Kuchnia
Babka z serkiem mascarpone 254

babkę. Na pierwszy rzut poszedł przepis znaleziony w moich starych zapiskach, nie mam pojęcia skąd go wzięłam, jednak babka jest naprawdę przepyszna!! Lekko wilgotna, nie za sucha, nie za słodka, rewelacyjna!  W Biedronce znajdziecie właśnie promocję na Silikonowe formy na babkę.   Składniki:   4 jajka,  2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  170g masła lub margaryny(...)Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania