tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:345/562)

19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 173

    J ak głosi tytuł posta, wpadłam jak śliwka w kompot przez moje nieodpowiedzialne zachowanie (a jednak osiemnaście lat nie zobowiązuje...), czyli prawie godzinny jogging

Pland based fille
Babka keksowa z lustrzaną polewą 157

najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.  Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.  Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero(...)odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać  łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie.  Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
KOTLETY POŻARSKIE 136

tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy(...)pomocą drugiej łyżki formujemy z niej owalne kotlety, kładziemy je na talerzu z mąką, obtaczamy je w niej, następnie panierujemy w jajku roztrzepanym z 1 łyżką wody i w tartej bułce. Krok 5. Gotowe kotleciki smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony. Kotleciki podajemy z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Kremowa zupa czosnkowo – ziemniaczana 95

jest naprawdę grzechu warta , szczególnie w chłodne jesienne dni .. Mniam Składniki : 4 duże główki czosnku 2 cebule 4-5 ziemniaków 1,5 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki słodkiej śmietany , kremówki 30 % sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki i cebulę obieramy , kroimy w kostkę . Czosnek także obieramy ale zostawiamy w całości i tak będziemy używać blendera więc(...)ogniu pod przykryciem , do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Zdejmujemy z gazu , dodajemy śmietanę , pieprz do smaku i blendujemy na gładki krem . Gotowe , serwujemy na gorąco . Można podać posypaną tartym parmezanem Smacznego ! Artykuł Kremowa zupa czosnkowo – ziemniaczana pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem, czyli sama radość gotowania 156

Szybki obiad z fasolką Szybkie gotowanie może oznaczać zdrowe jedzenie. Uwielbiamy takie połączenia! U progu czerwca ich dominantą stanie się fasolka szparagowa, którą najczęściej jada się obtoczoną w bułce tartej. A może nieco odświeżyć sposób podawania tego wartościowego warzywa? Dzisiejsza propozycja Agaty to kolejny szybki i zdrowy obiad, dietetyczny i prosty w wykonaniu. Fasolka z ryżem i kurczakiem Składniki(...)szklanki gorącej wody) 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g) 2 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka sól morska do smaku pieprz czarny mielony do smaku ½ łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie kilka nitek szafranu woda z solą do gotowania fasolki gorąca woda do sparzenia pomidorów Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich błonek, kroimy w kostkę

KulinarneImpresje.pl
Pyszna surówka obiadowa (z marchewki) 176

Pyszna surówka obiadowa (z marchewki). To jedna z łatwiejszych surówek, która idealnie smakuje z drugim daniem. U mnie dziś podana w towarzystwie pulpecików w mięsnym sosie

Słodkie okruszki
Kotleciki z tuńczyka z miksem warzyw 195

Kotleciki z tuńczyka z miksem warzyw. Szukacie pomysłu na szybkie i zdrowe danie? Lubicie tuńczyka? Jeśli, tak to polecam Wam kotleciki z tuńczyka z miksem warzyw

Słodkie okruszki
Potrawka warzywna 203

pieczarek 1 cukinia garść zielonego (użyłam mrożonego) groszku 1 papryczka chili z pestkami puszka pomidorów 2,5 szklanki wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę(...)wodę i przyprawiam, duszę do miękkości warzyw, gdy są miękkie dodaję pomidory z puszki, mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku. Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków. Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI 151

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Są zdrowe, są smaczne i można wyczarować z nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc! Dziś

Ostra na Słodko
Babka krówkowa 123

Coś słodkiego do popołudniowej kawusi. Wprawdzie babka raczej kojarzy się z Wielkanocą, ale nie mogłam się oprzeć. Składniki: • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki • 5 jajek • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki ajerkoniaku • 100 g krówek • masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: • Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką(...)masa będzie puszysta. • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną do środka podczas pieczenia. • Piec 40 minut w 180 st.C. • Po wyjęciu babki z formy i lekkim

To co kocham
Ciasto z kremem kokosowym 147

Jako wielbicielka kokosu przedstawiam przepis na to pyszne ciasto. Składniki: 3 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 700 ml mleka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chrupiące pieczarki panierowane 25628

Chrupiące pieczarki panierowane, z dodatkiem parmezanu i ziół, to obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski

Kulinarne Przeboje
Zdrowy deser z quinoą i kiwi 132

czasu świątecznego obżarstwa, staram się jeść trochę bardziej dietetycznie, deserów unikam, ale ponieważ domownik nie może bez nich żyć, to daję się niekiedy namówić na zrobienie czegoś słodkiego. Oczywiście musi być lekko, zdrowo i niezbyt kalorycznie (jak na deser) ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 kiwi łyżka miodu 200 gr. serka ricotta 3 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego(...)godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje nakładamy na nią ricottę wymieszaną z dżemem jeżynowym. Ostatnia warstwa to quinoa zblendowana z dwoma owocami kiwi i miodem, trzecie kiwi wykorzystujemy   do przystrojenia deseru. Wszystkiego smacznego i zdrowego

Quinoa Raz!
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 914

Karnawał trwa, częściej więc niż zwykle sięgamy po coś słodkiego. A to ciasteczka, a to pączki, a to jakieś ciasto...Dziś zapraszam na pyszne ciasto orzechowo kokosowe, które powstało z połączenia kilku przepisów. Na pewno Wam zasmakuje i nie skończycie na jednym kawałku. Mówię Wam, palce lizać ;)   Składniki: przepis na dużą blachę *ciasto kruche: 30 dag mąki(...)cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa

Z Majeczką w kuchni
babka z białek 119

zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna.  Składniki :  3 szklanki mąki   7 białek   1 szklanka cukru   250 g stopionego masła   3/4 szklanki ciepłego mleka   1 łyżeczka proszku(...)mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka

Darcia w kuchni