szynka - 15543 przepisów (strona:248/1037)

Szynka dojrzewająca 411

Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie ja przez chwile delikatnie masowałem. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz.Z racji tego że mieszkam w bloku i o chłodne pomieszczenie ciężko posiłkowałem się(...)dłużej tym lepiej. Myślę że nawet do 6 miesięcy mogła by leżeć.Wiem też że moi znajomi trzymali znacznie dłużej i wyrób był super. Później zostało tylko pokroić nam szynkę w cienkie plasterki i się zajadać. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta z szynki 154

Składniki: -200 g szynki np.gotowanej -30-50 g musztardy łagodnej -50 g masła miękkiego -2 jajka ugotowane na twardo   -sól, pieprz do smaku Jajka z szynką zemleć  lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać miękkie masło, musztardę,  sól, pieprz. Wszystko dokładnie utrzeć do uzyskania konsystencji pasty. Jeżeli szynka jest dość słona, możemy pominąć

Kulinarne przemyslenia
Bułeczki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą 228

prysznic. Kiedy wyjdziesz, będzie na Ciebie czekać pachnące, smaczne i odżywcze śniadanie. Smacznego 😊 Składniki na 1 porcję: 1 bułka (np. kajzerka) 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 plaster szynki niewielki kawałek mozzarelli sól i pieprz do smaku szczypiorek mielone suszone płatki chili (opcjonalnie ) Z bułki odciąć wierzch, środek wydrążyć. Posmarować środek bułki masłem, a dnie ułożyć plaster szynki(...)szynce kawałek mozzarelli. Wbić jajko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10-15 minut, w zależności od stopnia zapieczenia.  Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekanym szczypiorkiem i mielonymi suszonymi płatkami chili.  Jesz śniadanie każdego dnia? W domu?  A może nie ma to dla Ciebie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Walentynkowe Tagliatelle z serem pleśniowym 202

którym skosztujemy Walentynkowych przysmaków.  A co Wy planujecie przygotować na Walentynki?  Składniki : 200 g makaronu tagliatelle 80 g sera pleśniowego (użyłam Ser Cambozola) 6 plastrów szynki parmeńskiej pól czerwonej cebuli pół pęczka natki pietruszki odrobina oliwy sól i pieprz grubo mielony do smaku Przygotowanie : Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.  Szynkę(...)średnim ogniu. Dodaj ser oraz dwie łyżki wody od gotującego się makaronu, wszystko cały czas delikatnie mieszaj. Gdy ser się rozpuści włóż makaron, posyp kawałkami szynki i drobno posiekaną pietruszką . Wszystko wymieszaj i gotowe! Smacznego

Niezły Młynek
Zakręcone pizzerinki do odrywania 750

pszennej 220 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 200 ml ketchupu 1 mała cebula 100 g szynki drobiowej 250 g sera mozzarella 100 g pikantnego sera (np. cheddar) 1/2 łyżki suszonego oregano W odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki(...)solą. Dodajemy do niej rozczyn oraz oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, do podrośnięcia. Cebulę drobno siekamy. Szynkę kroimy na paseczki. Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Podrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę. Następnie wałkujemy jak najcieńszy prostokąt. Równomiernie wykładamy ketchup, posypujemy oregano. Posypujemy posiekaną cebulą, szynką oraz mozarellą

Smaki Na Talerzu
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM 110

Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula 1 duży pomidor 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 3 garście startego parmezanu posiekana natka pietruszki olej/ oliwa do wysmarowania formy masło klarowane do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki(...)podłużną formę olejem/oliwą. Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę.  W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie

OliveandThyme
Tarta z burakami i serem feta. 129

mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli    Składniki na nadzienie; 2  ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej  15 dag sera feta sól, pieprz , słodka czerwona papryka do smaku 3 jajka 350 ml śmietany 18% 1 łyżka masła   Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wykładamy(...)boki  formy na tarte o średnicy 28cm i wkładamy do lodówki. Szpinak myjemy , odsączamy i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku, odstawiamy. Szynkę, ser a także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem 345

lubimy. Ja lubię je jeść "solo" a także jako dodatek do kotleta lub podgrzanej frankfurterki.  Składniki: 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo 200 g szynki konserwowej 1 ogórek sałatkowy 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany gęstej18% 3-4 łyżki majonezu sól himalajska pieprz kolorowy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)dente. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę.  Wszystkie składniki czyli makaron, szynka, ogórek, groszek konserwowy, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu z lodówki spróbować i ewentualnie

Ala piecze i gotuje
Tarta z kiszką ziemniaczaną 136

kruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. 🍴Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.😉 Składniki: ciasto (okrągła(...)podsypania, masa śmietanowo - jajeczna: 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, ½ łyżeczka soli, 100 ml śmietany 18%, ponadto: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem

Moniki Smakołyki
ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ 756

Ciasto francuskie sprawdza się zawsze czy to w formie słodkiej czy wytrawnej. U mnie dziś goszczą roladki na wytrawnie z serem i szynką. Prosta przekąska a jaka smaczna :) Idealne na różnego rodzaju imprezy. Polecam :) Takie roladki smakują wyśmienicie, np z ketchupem, majonezem albo  sosem czosnkowym  od  Folwark . Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * plastry sera, np gouda * plastry(...)szynki konserwowej * ketchup Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika

Zrób to smacznie
Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym 191

przepis na pyszną przekąskę, którą z powodzeniem można zaserwować na imprezie karnawałowej. Przekąska jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pitty pszenne, 1/3 kapusty pekińskiej, 6 plastrów szynki spod Powału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę kroję w paski. Układam(...)plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polewam sosem musztardowym, składam i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka wieprzowa, gotowana (domowa wędlina) 412

Blueberry Corner by "jagodzianka" Domowe wędliny są teraz na topie. Szynka wieprzowa, gotowana to wędlina, którą łatwo można przygotować w domu. Tak przyrządzona szynka … Przeczytaj cały artykuł Post Szynka wieprzowa , gotowana (domowa wędlina) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Placki ziemniaczane po wiejsku z szynką i sosem pieczarkowym 200

Chyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem pieczarkowym.  SKŁADNIKI: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 200g szynki spod Powału Hańderek , 1 mała cebula, 1,5 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pieczarkowy: 300g pieczarek, 1 cebula(...)śmietany 30%, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka tostowa 2939

przekrojeniu. Zrobię następnym razem. Szybko i smacznie.  Mi wyszło z jak widać na zdjęciu sześć dużych, porcji. Składniki 1 chleb tostowy 1 mała kapusta pekińska 200 g szynki w plasterkach 200 g sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek Kromki chleba tostowego zrumienić(...)patelni lub w tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej. Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy

O kuchni z uczuciem
Roladki z tortilli z szynką gruszką i orzechami 424

razy robiłam roladki z tortilli i próbowałam eksperymentować z dodatkami. Te które zrobiłam dzisiaj jak do tej pory zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce. Chrupiąca gruszka i orzechy do tego smaczna szynka i ziołowy serek. Musicie takie zrobić.  Robiłam też z dodatkiem rukoli i też były smaczne klik. Składniki: 2 placki tortilli 1 serek ziołowy twarogowy 10 plasterków szynka(...)Buczkowice 1 gruszka konferencja orzechy włoskie Przygotowanie: Placek cienko posmarować serkiem ziołowym. Ułożyć plasterki szynki i posmarować trochę grubiej serkiem ziołowym. Po całej powierzchni posypać posiekanymi orzechami i na brzegu ułożyć słupki około 1 cm obranej gruszki. Zwinąć rulon lekko dociskając by po krojeniu roladki się nie rozpadały. Rulon owinąć w folię spożywczą włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed

Ala piecze i gotuje