płatów sos bechamele – 250 ml mięso mielone – 30 dkg cebula – 1 duża sztuka pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram ser parmezan – 10 – 15 dkg ser żółty – 20 dkg szynka – 20 dkg oliwa z oliwy przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz cukier masło 2 łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą(...)dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego smaku tej lasagni. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką
kuchniabellissima.wordpress.commakaronu farfale Arc- Pol Czaniec 100 g szynki spod powału Hańderek pół cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 żółtko sól pieprz parmezan do posypania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy . Szynkę kroimy w paseczki, cebulę i czosnek siekamy drobno, Na patelni roztapiamy masło, przysmażamy cebulę i czosnek dodajemy szynkę i lekko podsmażamy, dodajemy śmietankę
Gotowanie jest łatweZapiekanka to zawsze szybki obiad. A szczególnie taka sycąca! Makaron, szynka, ser żółty, suszone pomidorki i śmietana to był bardzo dobry wybór. Lubimy zapiekanki! Składniki: • 400 g makaronu muszelki • 300 g szynki w kawałku • 200 g sera żółtego w kostce • kilka suszonych pomidorów • 2 łyżki oliwy • 200 g kwaśnej śmietany 12% • sól, pieprz(...)pietruszki Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać ciepłą wodą i wrzucić do garnka, w którym się gotował. • Do makaronu dodać olej, szynkę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone, ser żółty starty na tarce i wymieszać. • Dodać śmietanę, natkę pietruszki i przyprawić. • Przełożyć do żaroodpornego naczynia. • Zapiekać
To co kochamwidać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne i estetyczne. Składniki: • 1 słoiczek selera konserwowego • 1 średni por • 2 jabłka • 1 puszka kukurydzy • 200 g szynki konserwowej • 4 jajka • 10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Pora pokroić na cienkie plasterki, zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić(...)przelać zimną wodą. • Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. • Odcedzić seler i kukurydzę. • Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sałatkę układać od dołu w kolejności: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. szynka 4. jabłka 5. jajka 6. por • Każdą warstwę posmarować dwiema łyżkami majonezu. • Wierzch sałatki
To co kochamRoladki z niespodzianką w środku – banan owinięty szynką. Pysznie i szybko czyli to, co lubię! Składniki na 8 roladek: • 4 piersi z kurczaka • 4 banany • 8 plastrów szynki wędzonej • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż(...)pieprzem z każdej strony. • Banany obrać i przekroić każdy na 2 połówki z długości, skropić sokiem z cytryny. • Każdą połówkę banana owinąć plastrem szynki, położyć na rozbitym filecie i zwinąć w roladkę. Spiąć roladki wykałaczką. • Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor
To co kochamjuż ostatnie danie z dynią w roli głównej w tym roku. Danie, którego inspiracją była zawartość lodówki czyli puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 2 szklanki puree z ziemniaków • 3 białka(...)szynki • 150 g sera żółtego • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. • Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć
To co kochamcebula • 4 listki szałwii • świeży tymianek • 4 łyżki oliwy • 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: • Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone(...)minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały. • Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać, • Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów. • Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera
To co kochamlekami. Podobno każda nietolerancja pokarmowa mija przy całkowitym odstawieniu, więc cierpliwie czekam i tęsknię za jajecznicą. Tymczasem podaję Wam przepis na proste, faszerowane jajka z szynką i obiecuję, że to nie ostatnie jajka na tym blogu. Składniki na 6 porcji: • 6 jajek • 12 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej(...)wdłuż tylko wszerz, i wyjąć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Napełnić połówki jajek masą żółtkową. • Plasterki szynki złożyć wzdłuż na pół i owinąć dookoła połówki jajka. • Jajka posypać na wierzchu dowolnymi kiełkami
To co kochamZapachniało wiosną i zazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić(...)jogurt. Składniki: • 4 jajka ugotowanych na twardo • 100 g szynki gotowanej • 1 łyżeczka ostrej musztardy • sól, pieprz do smaku Sos zielony • 1 awokado • 5 łyżek kwaśnej śmietany • kilka listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą
To co kochamdodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: • 6 jajek • 6 plastrów szynki konserwowej • 2 łyżki ćwikły • sól do smaku • kilka pomidorków koktajlowych • natka pietruszki(...)ugotować na twardo (10 minut), obrać i przeciąć wszerz na pół. • Wyjąć żółtka i utrzeć je z ćwikłą, doprawić do smaku solą. • Plastry szynki pokroić wzdłuż na połowę, każdym owinąć połówkę jajka. • Jajka nafaszerować masą buraczkową. • Pomidorki pokroić w ćwiarki i udekorować nimi jajka
To co kochamDawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Szynka wieprzowa Boczek pieczony Śliwki suszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka olej Bulion/ woda Śmietana słodka 18% Wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy(...)zmiękły (j eżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych ). Szynkę kroimy na plastry ( jak na kotlety ) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki ( wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony
Smaki Ewy