szynka - 15650 przepisów (strona:236/1044)

Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 144

robiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące. Składniki na placki: Ziemniaki 1 kg Jajko 2 szt. Mąka pszenna 1 łyżka Bułka tarta 1 łyżka Sól i pierz do smaku Szynka konserwowa kilka plastrów Olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pieczarki świeże 20 dag Masło 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Mleko 250 ml Sól i pieprz do smaku Natka(...)Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą, dodać resztę składników, przyprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, zrumienić z jednej strony i położyć plaster szynki, zalać szynkę masą ziemniaczaną. Placek delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć bardzo powoli do zrumienienia.  Wykonanie sosu: Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć  na łyżce masła. Drugą łyżkę

Tradycyjna Kuchnia
Polędwiczka nadziewana pesto z zielonego groszku 170

danie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych  (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści świeżej natki z pietruszki(...)ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie dodać pozostały zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatkowy torcik Wielkanocny z jajkiem i szczypiorkiem 534

Łatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to obowiązkowa pozycja naszego Wielkanocnego stołu. Składniki: 7 jajek 250g zielonego groszku 1 czerwona papryka 300g szynki konserwowej 150g żółtego sera 1 słoik konserwowego selera 1 puszka konserwowej kukurydzy 5 pęczków szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie(...)twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. 3. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. 4. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 5. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację

Szalona Kuchnia Eweliny
ROLADKI Z SZYNKI 421

Takie roladki będą wspaniałą przekąską podczas różnych imprez. Do serowego nadzienia możemy wykorzystać tak naprawdę co lubimy lub mamy w lodówce. Wyszły pyszne. Polecam :) WYKONANIE: ok. 15-20 dag szynki konserwowej lub gotowanej w plasterkach serek śmietankowy 150 g 4 łyżki majonezu łyżka żelatyny 1-2 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki szczypiorek wg uznania 5 dag startego żółtego sera sól(...)pieprz WYKONANIE: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Na stole rozkładamy folię spożywczą, układamy plastry szynki tak żeby delikatnie na siebie zachodziły, na prostokąt mniej więcej o wymiarach 25/35 cm. Żelatynę rozpuszczamy, do miski przekładamy serek, majonez oraz żelatynę. Mieszamy ze sobą i doprawiamy. Paprykę, ogórek oraz szczypiorek drobno kroimy, razem z serem żółtym dodajemy

Pani na deser
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym 180

pomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej  200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka  Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki(...)czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany. oleju 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na szynkę, zwijamy by powstał zraz, spinamy wykałaczkami. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. 2. Na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
Maccheroni al ferretto w sosie Alfredo z indykiem i szynką Serrano. 136

śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czosnek niedźwiedzi 2 chluśnięcia sosu Chipotle Mad Dog 900 g filetu z indyka sól pieprz  oliwa z oliwek  6 plastrów szynki Serrano drobno pokrojony szczypiorek świeża bazylia 500 g makaronu Maccheroni al ferretto  Sposób przygotowania: Indyka myjemy, czyścimy i kroimy na grube plastry. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy(...)kilka minut z każdej strony. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze 10 minut w temp. 180 °C. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) podsmażamy plastry szynki Serrano. Wytopiony tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek. Podsmażamy ok. 40 sekund. Dodajemy

DominikaDolci
Warstwowa sałatka z tortellini. 123

Pyszna, łatwa i efektowna sałatka. :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem (250 g) 500 g pomidorków koktajlowych 350 g żółtego sera (o delikatnym smaku) 350 g szynki 1 ogórek (duży) mała puszka kukurydzy 1 por 250 ml majonezu light 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego kilka kropel soku z limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek(...)umieszczamy jogurt, majonez, sok z limonki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i parmezan. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Pora kroimy w półtalarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy. W przezroczystej misce układamy kolejno: pomidory, ser, szynkę, ogórek, kukurydzę, lekko odciśniętego pora i pierożki

DominikaDolci
Bazyliowe wrapy z kurczakiem w marynacie satay i chrupiącą szynką serrano. 134

szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki octu ryżowego 1/3 szklanki brązowego cukru 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej III. Dodatkowo: 10 plasterków szynki serrano sałata pomidor Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na średniej wielkości paski. W misce umieszczamy:   cebulę, czosnek, chili, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy(...)naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, do pojawienia się złotobrązowych plamek. Od razu po upieczeniu każdy placek szczelnie przykrywamy folią. Dzięki tej czynności będą one miękkie i elastyczne. Szynkę serrano kroimy w paski i rozkładamy na macie silikonowej. Pieczemy   10 minut w 180 ° C. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kawałki kurczaka wraz z marynatą przekładamy do brytfanki i przykrywamy

DominikaDolci
SAŁATKA BROKUŁOWA + FILMIK 120

Sałatka brokułowa z szynką, jajkami i kukurydzą jest bardzo smaczna. Idealna na przyjęcia i nie tylko.  SKŁADNIKI :   1 brokuł  6 jajek  1 puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 4-5 ogórków konserwowych 250 g dowolnej szynki wędzonej(...)PRZYGOTOWANIE :  Brokuł gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Dzielimy go na małe różyczki.  Cebulę, ogórki i szynkę kroimy w kostkę.  Kukurydzę odcedzamy.  Składniki sosu dokładnie mieszamy.  Składniki sałatki przekładamy do miski, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.  Przed podaniem chłodzimy około 30 minut. Smacznego  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z szynki -idealna przekąska na imprezę 21677

pysznie smakują-idealne na  każdą okazję,domówkę,urodziny czy święta,można przygotować je dzień wcześniej i przed samą imprezą tylko pokroić-polecam spróbujcie sami  Składniki: 300 g szynki konserwowej w plastrach 4 łyżki majonezu 3 ogórki konserwowe 4-5 pieczarek marynowanych(lub podgrzybków) serek naturalny homogenizowany 200 g posiekana natka pietruszki  łyżka żelatyny sól,pieprz Przygotowanie: Żelatynę(...)zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na około 10 minut. Plastry szynki ułóż w prostokąt (30x40 cm) na folii aluminiowej tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. Pokrój ogórki i pieczarki w drobną kostkę. Do warzyw dodaj majonez  , serek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej Żelatynę  rozrobioną z wodą w mikrofali ok 15-20 sekund

Swojskie jedzonko
Pełnoziarnista pizza - kozi ser/tymianek/mozzarella/szynka szwarcwaldzka/gruszka/miód 112

niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze.    Dodatki na 2 pizze: ser kozi do smarowania np. NaTurek 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100-200g mozzarelli (wg uznania) 1 łyżeczka tymianku 2 gruszki 2-3 łyżki miodu olej kokosowy do smażenia Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, patelnię lekko zwilżamy(...)się płynny, ale nie wyparuje, a gruszka lekko się skarmelizuje. Spód pizzy smarujemy połową serka koziego, podsypujemy go połową łyżeczki tymianku, równomiernie. Na to wysypujemy połowę porcji mozzarelli. Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy w pół i układamy na serach.               Skarmelizowaną wcześniej gruszkę (połowę porcji) układamy równomiernie na szynce. Podlewamy całość pozostałym na patelni miodem

Cooking Monster
Pieczona polędwiczka wieprzowa 165

Lubię połączenia mięs i owoców i dziś przedstawiam Ci mój autorski przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową w szynce parmeńskiej z musem z mandarynek. Składniki (2-3 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g 8 plastrów szynki parmeńskiej sól, pieprz, suszony czosnek, ostra papryka w proszku olej do smażenia 1 mandarynka 1 łyżeczka ostrej musztardy Przygotowanie: mięso umyj i usuń błony(...)środku, patelni i olej muszą być naprawdę dobrze rozgrzane, pamiętaj w naczyniu żaroodpornym wyłóż folię aluminiową, tak by można było spokojnie zawinąć w nią mięso, ułóż na niej plastry szynki, a następnie na nie mięso, zawiń je w plastry wędliny, a następnie dokładnie owiń folią, tak by podczas pieczenia nie wyciekły z niej soki i mięso zostało soczyste, wstaw naczynie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka z kuskusem 332

Świeże warzywa, szynka i odżywcza kasza kuskus to najważniejsze składniki mojej pożywnej sałatki. Mieszanka różnych kolorów w niej zawartych sprawia, że fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Idealna na każdą okazję. Składniki: 200g kaszy kuskus 400g szynki konserwowej 4 zielone ogórki 2 czerwone papryki 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę(...)przygotować według instrukcji na opakowaniu, szynkę pokroić w kostkę, koperek posiekać, odsączyć z zalewy kukurydzę, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ogórki obrać, wydrążyć ze środka miąższ a pozostałe części pokroić w kostkę (pozostawienie miąższu spowoduje, że ogórek puści sok). 2. Składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta ze szpinakiem i szynką 130

szkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta sody nadzienie 1 op szpinaku świeżego 200 g 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz 100 g szynki tłuszcz do smażenia serowa polewa 120 g twarogu pół szkl mleka 2 białka garść tartego żółtego sera sól pieprz 1 kulka mozzarelli Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę a następnie szpinak, smażymy ok 5 min , doprawiamy do smaku. Do kubka blendera wkładamy składniki na polewę serową i blendujemy przez ok 10-15 sekund. Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. Wyjmujemy i wykładamy równomiernie szpinak z szynką , polewamy polewą serową i układamy

Gotowanie jest łatwe
Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur - najsłynniejsza francuska kanapka. Moja recenzja opiekacza Breville DuraCeramic VST071X 149

chyba dlatego kanapka znalazła wielu wielbicieli. W paryskich restauracjach obok croissantów w menu śniadaniowym pojawia się Pan Chrupiący, który zawsze zachwyca mocno spieczoną skórką, delikatnym wnętrzem z gotowanej szynki i dojrzewającego sera oraz odrobiną musztardy Dijon. Na jego wierzchu znajdziemy parmezan. Najczęściej spotkać można taką kanapkę w towarzystwie sosu beszamelowego, jednak ja dzisiaj proponuję Croque Monsieur z sałatką z francuskim(...)opiekacz o rewelacyjnych funkcjach :-) Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur - najsłynniejsza francuska kanapka. Składniki na 4 kanapki: - 8 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego - masło do posmarowania - musztarda Dijon - 4 plasterki gotowanej szynki - 4 plasterki sera dojrzewającego np. sery szwajcarskie (gruyere, ementaler) - 5 dag tartego parmezanu do posypania wierzchu Każdą kromkę chleba smarujemy musztardą Dijon tylko z jednej strony. Na wierzchu jednej kromki

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania