Przekrój pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij pizzę, ułóż szynkę, liście bazylii, manchego, oprósz lekko czarnym pieprzem. Pod wpływem ciepła bazylia zwiędnie, a ser zacznie się błyszczeć co nada pizzy rustykalny wygląd. Smacznego
codojedzeniaBataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym. Składniki 250 g szynki wieprzowej 1/2 niedużego selera 8 plasterków szynki parmeńskiej
czarrna od kuchnikromki chleba smaruję odrobinę masła na każdą kromkę chleba , następnie każdy ząbek czosnku jest na jedną kromkę chleba , czosnek kroję w plastry , na to wykładam szynkę , pomidory w plasterki oraz ser , wstawiam do rozgrzanego piekarnika , na 160 stopni na 10 minut , po tym czasie gotowe do podania
Mój Smakczasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
MarcinChefrozprowadzić na blaszce. Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Na to rozsypać tu i ówdzie ser. Oregano, pieprz, sól. Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Pizzę piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160/180 stopni. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówtrzy części, przygotowujemy marynatę wkładamy mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową, następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. wyłączyć piekarnik, mięso zostawić jeszcze na 10 min. żeby doszło
Kuchnia Beatyskładniki na ostudzone ciasto. Bakłażan, cukinię i marchewkę obieramy skrobaczką do warzyw w cienkie paseczki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Pomiędzy warzywa układamy pokrojone paski szynki parmeńskiej. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni
Pan i Pani Smith w kuchniwykorzystuję pędzelek kuchenny. Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę. Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser, szynkę, a na końcu pieczarki. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Smak mojego domupizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione składniki. Ja dałam 2 mozzarelle pokrojone w plasterki, 4 pieczarki cienko pokrojone w paseczki, trochę szynki i kukurydzy. Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika 265-275 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 15 min. Należy cały czas obserwować pizzę aby nam się nie przypaliła. Jak nabierze rumianego wyglądu
Kuchenne Wariacjeczęści. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku
Ala piecze i gotujetypu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce
Wielki apetytmozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut. Smacznego
KuukBuukżaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę: Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiróżną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu. Szparagi rozłożyć na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu
Kulinarny karnet Christopheralodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku
Kulinarny karnet Christopherałyżkami oliwy. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki doprawiamy solą (nie za dużo, bo szynka też słona), pieprzem i układamy w naczyniu. Na nią układamy kawałki szynki szwarcwaldzkiej, sera pleśniowego i polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut. P.S. Schwarzwälder schinken über alles
Delicious Titbitsmarynaty..;) Dzieciaki z początku bardzo sceptycznie podeszły do kawałka mięcha , jakim była przed obróbka szynka . Nie kojarzył im się apetycznie , jak zobaczyli co wytargałam z zamrażarki , mój Starszy, tylko skomentował „co mamy dzisiaj niedobrego na obiad ” . Ręce opadają , na szczęście jak wyciągałam z piekarnika , reakcja była już całkowicie inna . Zapach rozchodzący się po kuchni ściągnął Sceptyków na dół(...)grubszy , tym dłużej .. itd Po tym czasie ostrożnie, rozcinamy woreczek , zlewamy wywar , który się wytworzył i ponownie wsuwamy do piekarnika – już bez woreczka na około 15- 20 minut ,żeby skórka się przypiekła i zrobiła chrupiąca . W między czasie, kiedy szynka się dopieka , możemy przygotować sos . Do rondelka wkładamy masło , roztapiamy na małym ogniu , dodajemy musztardy i chwilkę przesmażamy , następnie
Ogrodnik w podróżywiększe uroczystości. Są idealne bo lubią je i dzieci i dorośli a przygotowane trochę wcześniej można odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta olej sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić na pojedyncze piersi a potem jeszcze
Cukiernia Pychotkiszynką szchwardzwaldzką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną od spodu) i pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15-20 min zdejmujemy folię włączamy termoobieg i pieczemy aż szynka będzie lekko chrupka ok. 5 min. Całość prezentuje się
Piekielna Kuchnia Patiplastry sera. Zwinąć wraz z naleśnikiem w rulon i układać w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ułożyć plastry sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści. naleśniki zapiekane z serem i szynką
O kuchni z uczuciemkalafiora jest dużo zdrowsza i zdecydowanie mniej ciężkostrawna niż typowa pizza na cieście z mąki, dlatego warto ją wypróbować. Składniki : - 1 duży kalafior - ser zółty - 1 jajko - rukola - szynka - pomidory - cebula - pieczarki - pieprz ziołowy Przygotowanie : 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Ugotowany kalafior blendujemy bądź rozdrabniamy w rozdrabniaczu do warzyw - można(...)temperaturze 180 °C przez około 20 minut. 5. Myjemy rukolę i pieczarki. 6. Kroimy pomidory, pieczarki, cebulę, szynkę i ucieramy ser na tarce. 7. Po 20 minutach pieczenia wykładamy ciasto i nakładamy składniki. 8. Wkładamy znów do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 minut. Smacznego
Kuchenne innowacjeprzybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart.Tartaletki z owocami figi – składniki:Ciasto:150 g mąki75 g masła1 żółtko1 łyżka lub więcej zimnej wodyszczypta soliFarsz:3-4 figikawałek sera pleśniowegook. 100 g szynki parmeńskiej150 ml mleka150 ml śmietany2 jajkasól, pieprz Do miski przesiewam mąkę(...)temp. 190 stopni i piekę ok. 10 min., po czym ściągam papier z kulkami (UWAGA BARDZO GORĄCE!) i ponownie wstawiam do piekarnika na 5-10 min. Powinny być lekko złote po upieczeniu.Po ostudzeniu na tartletki wykładam pokrojoną szynkę parmeńską, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę.W miseczce mieszam mleko, śmietanę i dwa jajka, doprawiam solą i pieprzem. Wylewam
UgotujmyTo.plSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem(...)pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut do rozpuszczenia sera:)) Ser Basiron
w mojej kuchniminut. Zanim wskoczysz pod prysznic, złap bułkę i kilka dodatków. Chwila i do piekarnika, a Ty...pod prysznic. Kiedy wyjdziesz, będzie na Ciebie czekać pachnące, smaczne i odżywcze śniadanie. Smacznego 😊 Składniki na 1 porcję: 1 bułka (np. kajzerka) 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 plaster szynki niewielki kawałek mozzarelli sól i pieprz do smaku(...)szczypiorek mielone suszone płatki chili (opcjonalnie ) Z bułki odciąć wierzch, środek wydrążyć. Posmarować środek bułki masłem, a dnie ułożyć plaster szynki, a na szynce kawałek mozzarelli. Wbić jajko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10-15 minut, w zależności od stopnia zapieczenia. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika
Codzienna kuchnia niecodziennaSycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog KulinarnyMasala 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka ziaren czerwonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego kilka kropel sosu Worcestetshire 2 gałązki rozmarynu 3 posiekane ząbki czosnku Wykonanie: Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki zmielone, przyprawę Garam Masale, ostrą paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu(...)naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni. Kapitalna szynka na ciepło jak i na zimno
Wino Francja Kuchniaformy szparagi (opcjonalnie) Przygotowanie: Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej (lub boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem. Szparagi obieramy i krótko
Bon appetit mon amie