szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:23/158)

Rogaliki z pesto, szynką i camembertem 182

wierzchu szynkę i camembert pokrojonego w plasterki. Zwiń ciasno w rogalik, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. ( z termoobiegiem 200 st.). Artykuł Rogaliki z pesto, szynką i camembertem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pizza ze szparagami, szynką serrano i jajkiem 176

łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw(...)ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek

Moja pasja smaku
Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką 204

obwijamy nim figę. Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Ustawione figi polewamy z góry miodem i oliwą wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Podajemy gorące.  Genialne !      Figi pieczone z serem i szynką szwarcwaldzką

Kuchnia na wzgórzu
DOMOWA DUŻA PIZZA 188

Bardzo lubimy taką domową pizze w rozmiarze XL,czyli na dużej blaszce od piekarnika. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 50g drożdży szklanka wody duża szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka cukru 5 łyżek keczupu cebula 1-2 pomidory kiełbasa lub szynka w plasterkach mozzarella żółty ser do posypania przyprawa do pizzy WYKONANIE Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy(...)część przyprawy do pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona w plasterki lub szynkę,pomidory pokrojone,mozzarellę i posypujemy wszystko startym żółtym serem.Na wierzchu sypiemy przyprawę do pizzy lub według siebie jakieś inne przyprawy.Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200C i pieczemy ok.20-25min. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Pizza dwa w jednym 153

szklanki mąki  1 1/2 szklanki wody gazowanej 40 g drożdży pół łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy Dodatki: kilka plastrów dobrej szynki 15 dag. kiełbasy żywieckiej 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 20 dag. pieczarek 20 dag sera mozzarella masło klarowane do smażenia pieczarek odrobina oregano Sos na spód pizzy: sos paprykowy-odsyłam(...)ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki. Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził. Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą. Na całej pizzy rozkładamy pieczarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.  Następnie posypujemy startym serem  i pieczemy jeszcze 10 min. Dlaczego

W kuchennym oknie Ewy
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 254

natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone

Gosia gotuje
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 319

śmietanki 30 %1 łyżka startego parmezanu2 plasterki szynki serrano100 g sera feta3 ząbki czosnkuszczypta oreganosólpieprzPrzygotowanie:Dno tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie(...)dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego

Oryginalny smak
Szynka z wolnowara 244

Pewnej decyzji nie żałuję. Nie żałuję, że kupiłam wolnowar. Mięso przyrządzone w nim jest absolutnie smaczniejsze niż z piekarnika. Jedyny mankament to długie czekanie na wynik. Tym razem robiłam szynkę. Pyszna, smaczna i soczysta, o zapachu już nie wspomnę. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 175

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Prosta, a jednocześnie smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.   300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo(...)szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.  Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Omlet jajeczno-chlebowy 134

Doskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta   Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser, żółty starty, 2 łyżki pietruszka suszona, 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około(...)minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka  roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona.  Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania

Gotowanie moimi oczami
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 250

objuczeni siatami, torbamiz jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie w takichokolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku,baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sostatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawastołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona...Dziś zapraszam(...)bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Najlepiej jednak przeprowadzić test "suchego patyczka". Studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 182

pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna. Pasuje zarówno na kolację jak i obiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie(...)szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 30 min.  Zapiekankę podajemy na gorąco

Kuchnia MagdaLeny
Parówki w cieście francuskim 193

francuskim. Danie szybkie, łatwe i smaczne. Poświęcamy mu dosłownie chwilę i już możemy pędzić do naszych gości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki

Kolizje Smaków
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 286

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem(...)ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę

SzczyptaSmaQ