szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:16/158)

Pieczone szaszłyki z piersi indyka 219

piekarniku, jak również na grillu. Ich plusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki(...)papryki np. czerwonej - 2 cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól) - 9-10 patyczków do szaszłyków Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek

Be Fit Be Strong
Jajko zapiekane w kajzerce 156

ostrożnie wydrążyć środek, uważając aby nie przebić spodu. Ułożyć je na blaszce. Na dnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą. Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać. Wyjąć z piekarnika, udekorować

wyzwania kuchenne
Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym 248

Dodać do soku paprykę, pieprz, miód. Wymieszać. Na spód naczynia dodać skórki pomarańczy i wlać 5 łyżek wody. Połowę mieszanki pomarańczowo- miodowej rozsmarować na szynce. Dodać kawałek gałązki rozmarynu. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 35 minut na każde 500 g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 1 kg piekę około

UgotujmyTo.pl
Jajka chmurki z sałatą, pełnoziarnistym pieczywem, szynką i serem 132

białka i żółtka 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa 2 plasterki szynki plasterki sera żółtego troszkę cebuli garść sałaty np. roszponka Piekarnik nagrzać do 200*C.  Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i ocet, zmiksować. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)minut. Po tym czasie, wyjąć, w zagłębienia włożyć po jednym żółtku (1 zostaje), posypać pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 8 minut.  Gotowe chmurki przełożyć na talerz, podawać jeszcze ciepłe z pełnoziarnistym pieczywem, plasterkiem szynki, cebulą oraz żółtym serem. Obok ułożyć sałatę. Smacznego! Inspiracja ze strony  Kuchnia Marty

Chocolate Muffin Blog
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 210

zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi .  Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól(...)dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wstawić do piekarnika na kilka minut - do czasu aż ciasto będzie upieczone, a mozzarella przyrumieniona.  Pizzę ostrożnie wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz, ułożyć na niej szynkę parmeńską, rukolę i posypać parmezanem (do krojenia parmezanu świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw ;)) Pizzę skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Babeczki śniadaniowe 171

osoby: Potrzebujemy: 4 jajka 4 plastry pomidora 3 pieczarki 1/2 cebuli starty ser żółty 3 plasterki szynki wędzonej S&P Foremkę na muffinki smarujemy masłem (w tym przypadku potrzebne będą 4 wgłębienia). Pieczarki drobno siekamy, tak samo cebulę. Nastawiamy piekarnik na 180C. Pieczarki i cebulę podsmażamy(...)patelni, solimy i pieprzymy do smaku. Do wgłębień w foremce wkładamy po plasterku pomidora i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i podsmażone pieczarki. Na koniec na samą górę kładziemy ser. Wkładamy do piekarnika na około 8min. Sprawdzamy wykałaczką stan ścięcia jajek ( jak kto lubi ). Delikatnie wyjmujemy i podajemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 261

Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki(...)się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska)ser żółtyjajkakolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.)masłosólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową.Lekko zetnij wierzch bułek i wydrąż środek (wygarnij palcami miękki

Słodko-Słony Świat Ilony
Cykorie w sosie serowym 154

cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła

R'n'G Kitchen
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 259

stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Na patelni po burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość(...)suchej patelni. Piekanik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć bułeczki na 5-7 minut do piekarnika. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips z szynki, burgera, chutney i przykryć drugą częścią bułeczki. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty earl grey. Bułeczki rewelacyjnie smakują również z dobrym masłem

DefinicjaSmaku
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 215

ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła 1 mozzarella olej z pestek winogron pieprz sól chrzan  Sposób przygotowania:  Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzać do 80 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Plastry szynki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli

W SMAK
Jajka na miękko ze szparagami w szynce 185

Jeśli zadajecie sobie pytanie co zrobić z kilkoma zbędnymi szparagami, odpowiedź brzmi - zjeść je na śniadanie. Wystarczy owinąć je w szynkę parmeńską lub jej tańszy, polski odpowiednik (cienkie plastry boczku też będą niczego sobie) i podpiec chwilę w piekarniku. A później tylko chrupać, maczając w jajku na miękko.No dobrze, jajko w koszulce prezentowałoby się tutaj bosko, ale jest weekend(...)jego przyrządzaniem ;)Składniki:2 jajka6 szparagów6-8 plastrów surowej szynkiodrobina oliwySposób przygotowania:Szparagi umyć i oderwać zdrętwiałe końcówki. Następnie owinąć w szynkę, położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec 12-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.W tym czasie ugotować jajka na miękko. 4-5 minut we wrzątku

W kuchni wieczorem
Szynka cielęca pieczona w rękawie 247

pieczenia - u mnie marki GOSIA - i ułożyć w naczyniu kamionkowym bez pokrywki.  Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika. Piec 15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . P o tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C , a szynkę wraz z rękawem odwrócić na drugą stronę. Zrobić widelcem lub czubkiem ostrego noża dziurki dla ujścia powietrza(...)rękaw można rozciąć, by mięso nieco się przyrumieniło z wierzchu. Po wył ą czeniu piekarnika, zostawić w nim mięso przy lekko uchylonych drzwiczkach, żeby wn ę trze się trochę przestudziło. Potem drzwiczki zamknąć i trzymać tak mięso prawie do zupełnego wystygnięcia ok 1 godz . - szynka musi po upieczeniu odpocząć w cieple, aby nie wypuśc ił a po przekrojeniu

Grunt to przepis!
Roladki z kurczaka 265

piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki(...)Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

Kolizje Smaków
PIZZA SZYNKOWO - CZOSNKOWA 142

Dodatki :  150 g chudej szynki w plastrach 150 g pieczarek, poszatkowanych 200 g żółtego sera, startego na tarce 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki śmietany 18 % 1 duża łyżka majonezu 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 puszki kukurydzy(...)Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy

Kulinarne Fantazje Marioli
Combo sezonowe 144

fenkuł delikatnie kładziemy cykorię. Na cykorii układamy szparagi. Całość posypujemy drobniej posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawiamy do nagrzanego na 195 stopni C (grzanie góra/dół) piekarnika na ok. 15-20 minut (uważamy, aby szynka nam się nie przypaliła, w razie konieczności podczas pieczenia obrócić szparagi na drugą stronę). Po wyjęciu możemy (wersja opcjonalna) dodać na wierzch kawałki gorgonzoli (ja dodałam

gutfut