szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:24/158)

CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 234

objuczeni siatami, torbamiz jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie w takichokolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku,baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sostatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawastołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona...Dziś zapraszam(...)bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Najlepiej jednak przeprowadzić test "suchego patyczka". Studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 163

pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna. Pasuje zarówno na kolację jak i obiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie(...)szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 30 min.  Zapiekankę podajemy na gorąco

Kuchnia MagdaLeny
Parówki w cieście francuskim 174

francuskim. Danie szybkie, łatwe i smaczne. Poświęcamy mu dosłownie chwilę i już możemy pędzić do naszych gości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy na ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki

Kolizje Smaków
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 270

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem(...)ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę

SzczyptaSmaQ
Naleśniki ze szparagami i szynką smażone na oleju kokosowym (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu/cukru) 105

smak naleśnika też znacznie różni się od naszego poprzednika. Ciężko powiedzieć, czy jest smaczniejszy, ale na pewno jest inny. Wszystko zależy od Twojego humoru i ochoty. Masz smaka na szynkę, szparagi i naleśniki? Spróbuj to połączyć! Najważniejsze jest usmażenie naleśnika. Zwróć uwagę, aby składniki i ich gramatura była taka sama, bo łatwo sprawić, aby naleśnik był zbyt „gumowy” lub zbyt(...)Czas gotowania: 20 minut Składniki jajka - 2 śmietana 18% - 28g (2 łyżki) łupina babki jajowatej - 10g (2 łyżeczki) olej kokosowy - 14g (1 łyżka) szynka wiejska - 50g szparagi białe - 100g (4 sztuki) pieprz sól himalajska/morska Instrukcje Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Przygotuj naleśnik: dokładnie wymieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i łupinę babki jajowatej. Naleśnika smaż na oleju kokosowym.Po obróceniu naleśnika na drugą

Keto Przepisy
Cykorie zapiekane w sosie beszamelowym 113

  Cykorii nie kojarzyłam mi się jakoś konkretnie z kuchennymi eksperymentami. Do momentu kiedy moja Mama przyrządziła cykorie, owinięte aromatyczną szynką, zapieczone w beszamelowym sosie i

Szybko Tanio Smacznie
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 136

szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne.  Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam.  Co do ciasta na pizze, to mam swoją własną, prywatną technikę wykonywania spodu. Zazwyczaj wszystko robię na oko, aczkolwiek postaram(...)odrywam zdrewniałe końce i gotuję 3 minuty we wrzątku, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych szparag.  Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto musi być stosunkowo cienkie. Rozciągnięte ciasto

Mango Papaja
Frittata bazyliowa z pieczarkami i szynką parmeńską 202

mleka 2 żabki czosnku sól i pieprz do smaku Wszystko w fajnych cenach znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180  C W dużej misce wymieszamy dobrze jajka, mleko, tymianek, oregano i sól z pieprzem. Na patelni podsmażamy delikatnie szynkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko zalewamy mieszanką jajeczną i posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Smażymy ok 3-4 minut

Niezły Młynek
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 161

szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można przygotować na trzy sposoby: 1. - usmażyć na patelni ( co zajmie około 8 minut ), 2. -  posmarować oliwą i upiec w piekarniku(...)oliwą. Na każdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się

cool and minty
Zapiekanka z szynką oraz krakersami 94

sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut. Artykuł Zapiekanka z szynką oraz krakersami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem 170

passaty) łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta słodkiej i ostrej papryki duża szczypta cukru sól, pieprz oliwa i łyżka masła Dodatki : kilka plastrów szynki parmenskiej garść rukoli kawałek parmezanu Przygotowanie : Ciasto : Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować(...)piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Quiche z porem i szynką 177

część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz kajeński Przygotowanie:  Masło do ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Wierzch przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut przed pokrojeniem

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 180

części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny

Mango Papaja
Pizza z romesco na razowym spodzie 141

Przekrój pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij pizzę, ułóż szynkę, liście bazylii, manchego, oprósz lekko czarnym pieprzem. Pod wpływem ciepła bazylia zwiędnie, a ser zacznie się błyszczeć co nada pizzy rustykalny wygląd. Smacznego

codojedzenia
Faszerowane bataty 187

Bataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym. Składniki 250 g szynki wieprzowej 1/2 niedużego selera 8 plasterków szynki parmeńskiej

czarrna od kuchni
Diabelskie zapiekanki z czosnkiem 140

kromki chleba smaruję odrobinę masła na każdą kromkę chleba , następnie każdy ząbek czosnku jest na jedną kromkę chleba , czosnek kroję w plastry , na to wykładam szynkę , pomidory w plasterki oraz ser , wstawiam do rozgrzanego piekarnika , na 160 stopni na 10 minut , po tym czasie gotowe do podania

Mój Smak
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 221

czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MarcinChef
Domowa pizza 179

rozprowadzić na blaszce.  Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym.  Na to rozsypać tu i ówdzie ser.  Oregano, pieprz, sól.  Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano.  Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika.  Pizzę piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160/180 stopni.  www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Aromatyczne warkocze z polędwiczek wieprzowych. 158

trzy części, przygotowujemy marynatę wkładamy mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową, następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. wyłączyć piekarnik, mięso zostawić jeszcze na 10 min. żeby doszło

Kuchnia Beaty
Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską 146

składniki na ostudzone ciasto. Bakłażan, cukinię i marchewkę obieramy skrobaczką do warzyw w cienkie paseczki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Pomiędzy warzywa układamy pokrojone paski szynki parmeńskiej. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni

Pan i Pani Smith w kuchni
Pizza z sosem keczupowym 228

wykorzystuję pędzelek kuchenny. Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę. Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser, szynkę, a na końcu pieczarki. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Smak mojego domu
Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami 128

pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione składniki. Ja dałam 2 mozzarelle pokrojone w plasterki, 4 pieczarki cienko pokrojone w paseczki, trochę szynki i kukurydzy. Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika 265-275 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 15 min. Należy cały czas obserwować pizzę aby nam się nie przypaliła. Jak nabierze rumianego wyglądu

Kuchenne Wariacje
Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 157

części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku

Ala piecze i gotuje
Wytrawne muffiny drożdżowe 127

typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser  szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona  Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce

Wielki apetyt
Pizza z szynką łososiową, oliwkami i mozzarellą 169

mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół.  Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut. Smacznego

KuukBuuk
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 170

żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:  Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 211

różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać  8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu. Szparagi rozłożyć  na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu

Kulinarny karnet Christophera
Grillowana nektarynka z wiejską szynką i pianką wasabi 175

lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Nektarynkę przekroić, wyjąć pestkę, posmarować odrobiną masła, grillować na patelni, posypać curry, zawinąć w szynkę i wstawić na 4 minuty pod grill w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera