Świeży tymianek i lawenda Miód akacjowy i oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp(...)podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi, kładziemy ćwiartki fig i podpiekamy jeszcze moment. Wyjmujemy bruschette z piekarnika, dodajemy chrupiące plasterki szynki, skrapiamy miodem i oliwą extra vergine Monini i posypujemy listkami tymianku i lawendą. Do tego koniecznie zimne prosecco, bo szyneczka jest słonawa i już możemy prosić gości do stołu
Mia Cucina Sofietadwie śliwki (w zależności od wielkości polędwicy) i szczelnie zawijamy. Roladki owijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy na blaszce. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej. Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę. Polędwiczki z suszonymi
Pyza i Surówkapamiętając o tym aby każdego dnia, przełożyć mięso. Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego(...)stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez dwie godziny. Następnie zwiększamy temperaturę o dziesięć stopni (do 85 stopni) i trzymamy w piekarniku kolejne trzydzieści minut. Szynkę wyjmujemy, studzimy przez kilka godzin ( najlepiej pozostawić ją na dwanaście godzin) i serwujemy jako dodatek do ulubionego pieczywa
Miód i pieprzefektywną wiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek szparagów plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek pieprz - ewentualnie Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie oprószyć pieprzem. Skropić
wyzwania kuchennemiejsce. Ma podwoić swoją obiętość.W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Mozzarellę kroimy w podłużne paski, szynkę i ananasa w kostkę. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wybrany przez nas kształt (ja wybrałam prostokąt). Na bokach pizzy układamy kawałki mozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto(...)tworząc zaokrąglony brzeg.Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!!Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchnisię do pichcenia, a Wam szybko przedstawiam kolejną propozycję na imprezową przekąskę! Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego lub 300g domowego - 200g koncentratu pomidorowego - 150g mozzarelli (wiórki) - 100g szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzkiej) Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Arkusz rozwijamy i na całości rozprowadzamy koncentrat. Następnie kładziemy plastry szynki obok siebie, by na siebie nie nachodziły, a całość posypujemy mozzarellą. Rozwinięty
Be Fit Be Strongigołomskie. Nie macie? Mogą być każde-czerwone, zielone , żółte. czerwona cebula sól himalajska różowa do smaku pieprz ziołowy pomidory z puszki krojone śmietanka 36% mozzarella trochę szynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą(...)spora ilością tartej mozzarelli. Wykładamy na ciasto.Możemy posypać szczypiorkiem. Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą. Pieczemy góra dół, około 30-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Sprawdzajcie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprodukcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie. Kupiona przeze mnie tilapia pochodziła z polskiej hodowli. Moje filety z tilapii upiekłem przykryte szynką parmeńską. Pod koniec dodałem mozzarellę - ten ser rozpuszcza się zbyt szybko, by wstawić go do piekarnika na dłużej niż kilka minut. Gotową rybę podałem z brokułem upieczonym pod imbirowym beszamelem. Do piekarnika trzeba wstawić go wcześniej - musi zapiekać(...)sól pieprz cytrynowy zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Filety umyć, natrzeć solą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub blachę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym i przykryć szynką. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na rybę położyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze tylko
W SMAKprosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej(...)wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Francuską tartę z szynką, gruszkami i serem pleśniowym podajemy na ciepło. Podobne przepisy Tarta z porzeczkami z kremem
Pociąg Do Kuchnimałą patelnię: 3 jajka 3 plastry szynki np. parmeńska 50 g sera np. mozarella, żółty pomidorki koktajlowe bazylia sól, pieprz łyżka masła łyżka mleka Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki a ser zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szynkę i również podsmażyć. Jajka wbić(...)widelcem, dodać mleko, i połowę startego sera. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię z szynką i cebulą, zmniejszyć ogień. Dodać połówki pomidorków i całość posypać resztą sera. Smażyć całość przez 2-3 minuty, a następnie wstawić patelnię do piekarnika i zapiekać około 10 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Wyjąć i udekorować listkami świeżej bazylii
wyzwania kuchenneWitajcie po weekendzie :-). W tamtym tygodniu oglądałam chyba powtórkę programu Ugotowani i jeden pan zawijał tak mi się wydawało mięso mielone w szynkę parmeńską. Jak nie było to mięso mielone, to ja takie zawinęłam i zapiekłam w piekarniku. Powiem Wam, że fajnie smakuje, tak inaczej. U mnie z ziemniaczkami i ogórkami, które nie zdążyły znaleźć się na talerzu :-). Miłego poniedziałku(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Łyżką nabieramy porcje i formujemy w rękach owalne kotleciki. Następnie każdy zawijamy w plasterek szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kotleciki pieczemy około 35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego
kruche babeczkiśmietany 2 łyżki masła świeżo mielony pieprz Przygotowanie Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski. Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem, włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki. W rondelku doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser. Mieszałem
R'n'G KitchenŚniadanie na ciepło, jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim. Składniki na 2 porcje: ciasto francuskie (ok. 80g) 1-2 plasterki szynki 2 jajka szczypiorek sól, pieprz masło do wysmarowania formy 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 2. Formę do zapiekana(...)posmarować masłem. 3. Z ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie. 6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego! Źródło przepisu: Piece
Moja Galeria Smakujedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie tutaj. Dzisiaj(...)rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy. To nic trudnego, a i napracować nie trzeba się za dużo. Za to zapach
Ratunku obiad