inaczej kotlet szwajcarski. Tradycyjnie jest to panierowany sznycel, który nadziewany jest serem oraz kawałkami szynki. Do tradycyjnego Cordon Bleu używa się sznycel cielęcy. Możemy go jednak wykonać cielęciny, szynki wieprzowej, schabu, piersi z kurczaka czy też indyka. Najważniejsze w danym przepisie jest to by mięso złożyć tak, by w środku znajdowało się nadzienie z sera i szynki, który po usmażeniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWspaniały niedzielny obiad. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 marchewek 3 pietruszki 1 cebula 1/2 selera 1 por sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu mielonego bulion warzywny olej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę
MojaQchnia.plmoich mięsożerców :) Bitki idealnie pasują do kaszy gryczanej ale ja jednak wolę z ziemniaczkami :) Mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Po prostu - MNIAM ! :P Składniki : 0,5kg szynki wieprzowej pokrojonej w plastry ( ok 2cm) 1 cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku (posiekanego) 2 łyżeczki słodkiej papryki Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Olej. Przygotowanie: Szynkę kroimy
Domowa Kuchnia u Mamybrak. Mięso wieprzowe dobrze doprawione z nutą cynamonu to strzał w dziesiątkę. Polecam i Wam przygotowanie ich na obiad. Błyskawicznie zapraszam Was do stołu! Składniki : * 600g mięsa mielonego z szynki wieprzowej * sól, pieprz * łyżeczka cynamonu * cebula, czosnek * łyżka bułki tartej * jajko * tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso dobrze wymieszać z przyprawami. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, dodać
Magiczne Życie Martychude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha kajzerka mąka do panierowania 1 mała główka młodej kapusty 4 duże
Czerwień i błękitpostanowiłam, że jeśli smak mnie nie zachwyci, to nie przyznam się nikomu do takiego eksperymentu ;) Smak zachwycił, więc częstuję i Was :)Składniki:ok. 30 dkg. surowej szynki wieprzowej,ok. 3 łyżki przyprawy Maggi (według smaku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,1/3 pora - środkowa część,pieprz do smaku,2-3 łyżki oleju do smażenia.Szynkę umyć
Codzienna kuchnia niecodziennanaszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska prowansalska i pieprz, Szynkę myjemy i osuszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z
Monia miesza i gotujeteż pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych na FB. Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego(...)gorczycy ciepła woda 6 % Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu) Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone z błon, ścięgien mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, każde osobno przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: szynka 13 mm udo z indyka i boczek 6 mm Zapeklowane
Kocham..lubię..gotuję..Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1/2 niedużej dyni słodka papryka jarzynka czubryca czerwona 1 mini papryczka chili Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do … Czytaj dalej Szynka duszona z warzywami
czarrna od kuchnilepsze jest to bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę. U nas spisała się celująco:) około 12 kromek chleba tostowego 120-150 g szynki wieprzowej kawałek sera żółtego (u mnie cheddar) kawałek mozzarelli (mniej więcej 1/2 kulki z zalewy) kawałek sera pleśniowego (camembert) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju zioła prowansalskie Szynkę kroimy
Smaki Na TalerzuSkładniki : • 1200 g szynki wieprzowej (kulka) • 1/3 szklanki cukru • 1/3 szklanki soli • 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać troszkę ostrej) • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu • 4 ząbki czosnku • 2 kopiate łyżki majeranku Przygotowanie : Szynkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce i dokładnie zasypać i wygnieść w cukrze. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę
KUCHNIA POLSKAWyborna i smaczna w chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec
Tradycyjna Kuchniamięsa wieprzowego. Skąd ta różnica? Ma ona przede wszystkim podłoże religijne. Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, tymczasem Grecy, którzy w większości są chrześcijanami – jak najbardziej. Dlatego gyros powstaje zazwyczaj z szynki wieprzowej . Dzięki temu zyskuje niezwykłą soczystość i miękkość. Jakie jeszcze różnice można dostrzec? Gyros jest podawany zawsze razem z pitą . W wersji na wynos mięso znajduje się wewnątrz bułki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżeczka oliwy z oliwek ( 5 g.) kilkanaście małych pieczarek ( 120g.) 2 dymki (40g) 0.5 szkl.wywaru warzywnego (100ml.) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 20g). sól,pieprz, 1 plasterek szynki wieprzowej ( 50 g.) 1 łyżka startego sera żółtego light(30g) Szczypta oregano ************************************************* Pieczarki płuczemy,obieramy,kroimy lub ścieramy na tarce,smażymy na oliwie wraz z posiekaną dymką,dodać szynkę pokrojoną w paski
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifirmy Mońki. W swojej ofercie mają pyszne produkty nie tylko sery. Ofertę produktów znajdziecie tutaj . Składniki: 3 plasterki ser morski Mońki 3 plasterki ser edamski Mońki 4 plasterki szynki wieprzowej 5 rzodkiewek 0,5 puszki groszku konserwowego 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej 18% 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sery i szynkę pokroić
Ala piecze i gotujeIdealne dla tych ,którzy kochają roladki w różnej postaci. Tym razem postanowiłem zrobić farsz z sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek z pomidorem. Składniki 4 kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy
R'n'G KitchenSzynka pieczona w piekarniku doskonale sprawdzi się jako mięso na obiad lub jako pyszna domowa wędlina na kanapki. Jak zrobić szynkę w piekarniku? Jak upiec szynkę na kanapki? Nasz przepis na szynkę wieprzową z piekarnika opiera się na sprawdzonych przyprawach i odpowiednim procesie przygotowania oraz pieczenia. Jeśli zaczynasz właśnie swoją przygodę z pieczonym mięsem na kanapki, zapewne zadajesz pytania
Kuchnia Na WypasieSkładniki: 5 jajek 250-300 g szynki wieprzowej 3 ogórki konserwowe 1 puszka krojonego ananasa 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 1 por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka … Czytaj dalej Sałatka z szynką i ananasem
czarrna od kuchniSkładniki ok. 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 20 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka chili zioła prowansalskie kilka ziaren jałowca przyprawa … Czytaj dalej Gulasz z szynki z kaszą i buraczkami
czarrna od kuchnijałowca,łyżeczka pieprzu ziołowego,łyżeczka soli,łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1/2 łyżeczki suszonej bazylii,szczypta gałki muszkatołowej,szczypta rozmarynu,2 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,ok.2 kg szynki wieprzowej bez kości. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą
Z miłości do słodkości