szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:23/173)

Gulasz kozacki 163

Gulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone(...)pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.     Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie) 1 – 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka sosu sojowego przyprawy

Blog z Apetytem
Domowa wędlina – pieczona łopatka 298

Zapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta duszona z szynką 94

Kapusta duszona z szynką jest to mniej kaloryczna i łatwiejsza do zrobienia wersja bigosu. Kapusta z szynką ugotowana jest z kapusty świeżej i kiszonej, dlatego ma więcej smaku. Duszona kapusta jest mniej rozgotowana niż bigos, gdyż krócej się ją gotuje. Świetne danie na pożywny obiad, który zawiera mało tłuszczu i jest zdrowy. Kapusta duszona z szynką jest łatwa do przygotowania(...)minut Czas gotowania: 80 minut Wartość kaloryczna: 100 g = 101 kcal Kategoria: obiad Dieta: mięsna Forma: 4 l garnek Przepis na kapustę duszoną z szynką Składniki na kapustę duszoną z szynką: 1 kg szynki wieprzowej 2,5 kg świeżej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 korzenia selera 1 papryka czerwona (opcjonalnie) 2 cebule 3 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Szynka confit idealna na Wielkanoc 238

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona

Kierunekuchnia
Pieczeń wieprzowa 206

Piekłam szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku. składniki:szynka wieprzowa ok 1 kgczosnekowoce jałowcamajeranektymianeksól, pieprzoliwa z oliwek+ do pieczenia : tymianekczosnekcebulaoliwa z oliwekkieliszek czerwonego winaprzygotowanieCzosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć mięso. Mięso związać sznurkiem kuchennym, wstawić na 2 - 3 godziny, lub na cała

Stare Gary
KOTLET SZWAJCARSKI Z SEREM I SZYNKĄ 177

Cordon bleu" to nic innego jak mięso (w oryginale cielęce, u mnie - schab) , lekko rozbite, na które układamy po plasterku dobrej szynki i sera, składamy na pół, panierujemy i smażymy na rumiano. Jeśli wolimy drób bardziej niż mięso wieprzowe, schab możemy zastapić filetem z kurczaka lub z indyka. Jeszcze pyszniejsza jest wersja oryginalna tego dania z kotletów cielęcych, jeśli oczywiście(...)przecież pyszna klasyka w kuchni. Zawsze po takim sutym obiedzie można iść na dłuuuugo spacer, albo pojedździć rowerkiem 😉 Składniki: ok 500 - 600 g schabu  6 plastrów wędzonej szynki wieprzowej 6 plastrów sera żółtego 2-3 jajka bułka tarta sól, pieprz olej, masło klarowane lub smalec do smażenia Wykonanie: Schab dzielimy na 5-6 plastrów. Każdy plaster rozbijamy cienko

Walijskie Pichcenie
Kabanosy Muskiego 157

Kolejny przepis na kabanosy wieprzowe, tym razem z przepisu Muskiego i jego autorskiego składu mięsa oraz przypraw. W tym przepisie jak może zauważycie inaczej następuje przygotowanie mięsa aniżeli w kiełbasach - mięsa się nie wyrabia, a miesza z przyprawami jeszcze przed zmieleniem - dzięki temu kabanosy będą kruche. Odpowiednia nadziewarka i lejek ułatwiają sprawę z kabanosami - odkąd jestem w posiadaniu lejka(...)odpowietrzeniem-jedynego takiego na rynku, nadziewanie wychodzi jeszcze sprawniej. O lejku możecie poczytać tutaj.  Serdecznie polecam :) Składniki: 30% szynki wieprzowej, klasa I 10 % podgardla wieprzowego 60 % wieprzowiny klasy II (u mnie boczek i ścinki po klasyfikacji szynki wp) 18 g peklosoli/kg mięsa Przyprawy na kg mięsa: 3,5 g pieprzu czarnego mielonego 2 g kminku (dałam mielony

Kocham..lubię..gotuję..
SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU 261

długo pozostaje świeża i świetnie się kroi. Zapach prawdziwego, domowego mięsa  jest wręcz obłędny :)  Polecam z kromką świeżego pieczywa !       SKŁADNIKI: 1,2 kg szynki wieprzowej 20-23g soli i 2g saletry potasowej* liść laurowy po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 jagody(...)Studzimy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (szynkowaru nie otwieramy wcześniej i nie wyjmujemy szynki z woreczka). *poziom wody w garnku powinien odpowiadać ilości farszu w szynkowarze (wody nie powinno być mniej); *najlepsza temperatura warzenia dla mięsa wieprzowego to 80-85 stopni. Możemy ją kontrolować za pomocą specjalnego termometru, który wkładamy do szynkowaru przez otwór w pokrywce, wbijając

Moja Książka Kucharska
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych 217

proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy(...)gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Po ugotowaniu przełożyłam do mniejszej

Gotuj z Mąką
ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM 162

Roladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne. Składniki:   4 kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne

Niespełnione zdolności kulinarne
Gulasz z fasolką 102

Gulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie.   Składniki: ·        1kg szynki wieprzowej ·        3 duże marchewki ·        1 opakowanie fasolki szparagowej ·        2 czerwone papryki

Kulinarna Chwila
Jesień pachnąca koperkiem, czyli gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy 152

wymyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić jak najdrobniej, umieścić w małym pojemniku plastikowym przeznaczonym do mrożenia i zamrozić. Gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy Składniki na 3-4 porcje: 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula (150 g) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku 2 łyżki oleju (30 g) plus 1 łyżeczka do marynaty (5 g) 1/2-3/4 łyżeczki soli

KulinarneImpresje.pl
Szynka peklowana, krótko gotowana 342

aromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania.  Potrzebne składniki: mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma) strzykawka z igłą Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki: 100 ml wody 25 g soli peklującej Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania szynki: 1 litr zimnej wody

Smak mojego domu
Wieprzowina w sezamowej skorupce 112

Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić.  Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami, olejem

Tradycyjna Kuchnia
Szynka peklowana i pieczona 199

wymaga od nas praktycznie żadnego wysiłku :) Oczywiście można samemu zapeklować szynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest krucha i przepyszna :) Spróbujcie, gorąco polecam. Składki: 1 kg szynki wieprzowej peklowanej 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka pieprzu grubo-mielonego Szynkę natrzeć musztardą, pieprzem, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, można dodać 2 łyżki wody. Rękaw szczelnie zawiązać i po nakłuwać

Delicious Titbits