szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:29/173)

Szynka dojrzewająca 186

digotuje.blogspot.com   Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna wędlina domowa. Sami się zdziwicie, że nie ma nic w tym skomplikowanego, a efekt... Zresztą sami się przekonajcie. 1,2 kg szynki wieprzowej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżki majeranku   Szynkę opłukać

Di gotuje
Szynka duszona z brzoskwiniami 189

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej około 75ml sosu sojowego (ciemnego) około 5 łyżek ziół dalmatyńskich 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Szynkę myjemy i suszymy. Nacieramy ziołami, sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej wieczorem). W rondlu rozgrzewamy olej a następnie rumienimy na nim mięso

Qchnia po prostu
Cordon Bleu 125

inaczej kotlet szwajcarski. Tradycyjnie jest to panierowany sznycel, który nadziewany jest serem oraz kawałkami szynki. Do tradycyjnego Cordon Bleu używa się sznycel cielęcy. Możemy go jednak wykonać cielęciny, szynki wieprzowej, schabu, piersi z kurczaka czy też indyka. Najważniejsze w danym przepisie jest to by mięso złożyć tak, by w środku znajdowało się nadzienie z sera i szynki, który po usmażeniu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą 176

Wspaniały niedzielny obiad. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 marchewek 3 pietruszki 1 cebula 1/2 selera 1 por sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu mielonego bulion warzywny olej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę

MojaQchnia.pl
Bitki wieprzowe w sosie własnym 199

moich mięsożerców :) Bitki idealnie pasują do kaszy gryczanej ale ja jednak wolę z ziemniaczkami :)  Mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Po prostu - MNIAM ! :P  Składniki : 0,5kg szynki wieprzowej pokrojonej w plastry ( ok 2cm) 1 cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku (posiekanego) 2 łyżeczki słodkiej papryki Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Olej. Przygotowanie: Szynkę kroimy

Domowa Kuchnia u Mamy
Błyskawiczny piątek - Klopsy z szynki wieprzowej z cynamonem 169

brak. Mięso wieprzowe dobrze doprawione z nutą cynamonu to strzał w dziesiątkę. Polecam i Wam przygotowanie ich na obiad. Błyskawicznie zapraszam Was do stołu! Składniki : * 600g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  * sól, pieprz * łyżeczka cynamonu  * cebula, czosnek * łyżka bułki tartej * jajko * tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Mięso dobrze wymieszać z przyprawami. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, dodać

Magiczne Życie Marty
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 210

postanowiłam, że jeśli smak mnie nie zachwyci, to nie przyznam się nikomu do takiego eksperymentu ;) Smak zachwycił, więc częstuję i Was :)Składniki:ok. 30 dkg. surowej szynki wieprzowej,ok. 3 łyżki przyprawy Maggi (według smaku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,1/3 pora - środkowa część,pieprz do smaku,2-3 łyżki oleju do smażenia.Szynkę umyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 1189

naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska prowansalska i pieprz, Szynkę myjemy i osuszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z maślakami 184

Pyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z

Monia miesza i gotuje
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 98

też pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych na FB. Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego(...)gorczycy ciepła woda 6 % Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu)  Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone z błon, ścięgien mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, każde osobno przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: szynka 13 mm udo z indyka i boczek 6 mm Zapeklowane

Kocham..lubię..gotuję..
Szynka duszona z warzywami 186

Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1/2 niedużej dyni słodka papryka jarzynka czubryca czerwona 1 mini papryczka chili Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do … Czytaj dalej Szynka duszona z warzywami

czarrna od kuchni
Koszyczki z chleba tostowego z szynką i serem 197

lepsze jest to bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę. U nas spisała się celująco:) około 12 kromek chleba tostowego 120-150 g szynki wieprzowej kawałek sera żółtego (u mnie cheddar) kawałek mozzarelli (mniej więcej 1/2 kulki z zalewy) kawałek sera pleśniowego (camembert) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju zioła prowansalskie Szynkę kroimy

Smaki Na Talerzu
Szynka dojrzewająca 158

Składniki : • 1200 g szynki wieprzowej (kulka) • 1/3 szklanki cukru • 1/3 szklanki soli • 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać troszkę ostrej) • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu • 4 ząbki czosnku • 2 kopiate łyżki majeranku Przygotowanie : Szynkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce i dokładnie zasypać i wygnieść w cukrze. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkę

KUCHNIA POLSKA
Szynka w musztardowej skorupie 432

Wyborna i smaczna w chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec

Tradycyjna Kuchnia
Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 274

mięsa wieprzowego. Skąd ta różnica? Ma ona przede wszystkim podłoże religijne. Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, tymczasem Grecy, którzy w większości są chrześcijanami – jak najbardziej. Dlatego gyros powstaje zazwyczaj z szynki wieprzowej . Dzięki temu zyskuje niezwykłą soczystość i miękkość. Jakie jeszcze różnice można dostrzec? Gyros jest podawany zawsze razem z pitą . W wersji na wynos mięso znajduje się wewnątrz bułki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka dwa sery 201

firmy Mońki. W swojej ofercie mają pyszne produkty nie tylko sery. Ofertę produktów znajdziecie tutaj . Składniki: 3 plasterki ser morski Mońki 3 plasterki ser edamski Mońki 4 plasterki szynki wieprzowej 5 rzodkiewek 0,5 puszki groszku konserwowego 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej 18% 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sery i szynkę pokroić

Ala piecze i gotuje
Roladki z szynki z pomidorem i mozzarellą 209

Idealne dla tych ,którzy kochają roladki w różnej postaci. Tym razem postanowiłem zrobić farsz z sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek z pomidorem. Składniki 4 kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy

R'n'G Kitchen