szybkie danie - 4000 przepisów (strona:175/267)

Cynamonowe kruche ciasteczka 378

U mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie

My Culinary Art
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 298

Muszę się do czegoś przyznać -  lubię gotować - zdaje się, że dotąd o tym nie wspominałam;)Fakt, że lubię  nie oznacza rzecz jasna, że

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 175

jest ostrym recenzentem. Był sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim weekendzie nie chce się przyrządzać szalenie skomplikowanych dań na poniedziałkowy obiad. Nic nie szkodzi- w zanadrzu mam pomysł na cukinię! Czas spędzony w ogrodzie był bardzo owocny- wystarczy wspomnieć, że z zebranych rzeczy udało mi się(...)było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy o naturalnych rozmiarów jeleniu albo gorylu, to koniecznie musi się tu pojawić! Polowanie na minionka- na początku był trochę nieśmiały, ale szybko przekonał się, że jesteśmy przyjaźnie nastawieni:) Uwielbiam takie witryny- "Sklep mięsny Schabik". A w tym tygodniu, jak już pisałam, łapaliśmy wiele srok za ogon. Poza lekkim momentem paniki w niedzielę

les mirabelles
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 195

przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz(...)kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj lub zmiksuj szybko, aby uzyskać jednolitą masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Flaczki z boczniaka 231

wiosną czy latem nie był to wielki problem, o tyle jesienią czy zimą stanowiło to nazwijmy to „małą niedogodność”. Nie posiadaliśmy samochodu, który załatwiałby sprawę szybko, trzeba było dreptać na piechotę do szkoły co zajmowało 45-60 minut w jedną stronę. Relaxy czasem przemakały gdy była plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek(...)potrawą nie rozumiejąc jak coś takiego jak flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży” można wsadzić w ogóle do ust. Niejako z potrzeby serwujemy danie, które chciałbym wam opisać. Flaki z boczniaka, bo o nich mowa pomagają posmakować tego świetnego dania tym, którzy normalnych flaków po prostu się brzydzą

Mr. Taste
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 160

mało znane, a ja już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania lub dodawania do dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy(...)prażonych jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czekoladowe pożegnanie. 158

Kakowe serniczki z patelni; z gorzką czekoladą i malinami  (odrobiną syropu czekoladowego waldena) Tak mogę żegnać wakacje.. poranek idealny ^^ Dziwnie szybko zleciały mi te wakacje i może nie zwiedziłam połowy świata, nie przeżyłam mrożących krew w żyłach sytuacjach, czy tych niczym z jakiegoś filmu. To nie powiem, że nie były udane, bo były. Nauczyłam się trochę bardziej czym jest(...)koksowej ok.20g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ew. szczypta sody oczyszczonej jajko cynamon coś do posłodzenia Twaróg rozgniatamy. Dokładnie mieszamy z resztą składników, ew. dosypując więcej mąki, by dała się formować w rękach na małe placuszki. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, przekręcamy zwiększając ogień i nie przykrywając już

More food, love and dreams
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 163

„Piszę do Ciebie ten krótki, wiosenny list…” Krótki, bo króciutko się robi. Wiosenny – bo zielony, ze szparagami. List – bo to wiosna zapakowana w kopercie. Na

Karo in the Kitchen
Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami 175

wszystkich świąteczno-sylwestrowych ciastach byłach w weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty(...)Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto. Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części

cucinare
Polenta con peperonata e pecorino 204

VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo(...)chwilę aromatyczne i chrupiące kwadraciki . Z wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite. Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki 213

obiecany jakiś czas temu, kolejny przepis kapuściany. Kapusta jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, a w tej chwili możemy jeszcze kupić młodziutką kapustę, delikatną i lekko słodkawą, absolutnie wyborną. Szybko zatem, bierzcie się moi drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl(...)sparzyć i sprawdzić twardość). Liście powinny lekko odkleić się od główki, powinny być też odpowiednio miękkie - to musicie ocenić sami, chodzi o to, żeby nie były surowe i dały się łatwo zwinąć w rulonik. Główkę wyjąć ostrożnie z garnka, żeby się nie poparzyć i zdjąć odstające liście. Resztę kapusty włożyć z powrotem do garnka i gotować kolejne 3-4 minuty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki ze szczypiorkiem 325

Pewnego dnia nie miałam pomysłu na obiad. Co można zrobić na szybko ? Do głowy przyszedł mi pomysł - naleśniki. Ale żeby nie były nudne to z czym ? Miałam szczypiorek, więc mówię do Stasia : mogą być  naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni !  Na około 10 naleśników  zużyłam : 2 jajka(...)pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną w paski). Do tego sos czosnkowy u nas niestety gotowy, ale można zrobić tzatziki oraz ketchup. Danie gotowe było w niecałą godzinę. Stasiek zjadł

apetytnapieczenie
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 238

zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać(...)smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można

Kulinarna Pokusa
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 159

wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem(...)masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją. Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam ten krem dosyć mocno i podgrzewająć  miksowałam na szybkich obrotach. Posiadacze Termomixu będą w komfortowej

In my kitchen
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 249

smakoszy… i nie tylko – brie panierowany,  na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie.     Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy         Sałatka: - cukinia- sok z ½  cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej(...)Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce.Przygotowując brie panierowany, na sałatce z cukinii, zaledwie z kilku składników mamy pyszne danie, które możemy sobie zafundować, np. na kolację, ale… nie tylko. Wiem, że ta potrawa nie jest dla wszystkich, bo smakoszem brie, albo się jest, albo nie. Jednak dodatek

mojewypiekiinietylko