szybkie danie - 4000 przepisów (strona:179/267)

Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 439

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao(...)pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania

Cukiernia Pychotki
Ryba w papilotach z warzywami na parze 202

chwilowo posłuszeństwa owa rybka powstała na parze. W pierwotnym zamiarze papiloty miały być umieszczone w piekarniku. Jednak tak przygotowana rybka miło mnie zaskoczyła. Z podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała(...)podobny. Ja swoje papiloty umieściłam w parowarze. Po 20 minutach były gotowe. Najcudowniejszą rzeczą jest otwieranie takiego pakieciku. Aromatyczna para bucha i zachęca nas do jedzenia.  A jak szybko złożyć szczelny papilot z aromatycznym wnętrzem?  Instrukcja poniżej Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Kluski śląskie 147

zrobić kiedy chcemy zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie czymś niebanalnym? Oczywiście kluski śląskie :) Smaczne, pasują zarówno do dań mięsnych jak i większości jarskich. Można podać z sosem, gulaszem lub w najprostszej wersji - z masłem i koperkiem. W moim rodzinnym domu często pojawiły się na stole. Jako mała dziewczynka uwielbiałam je robić razem z Mamą. Moim zadaniem było(...)mieszanką mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy

kawawszklance
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 183

gratka dla miłośników kuchni włoskiej, pragnących poszerzyć swoje smakowe horyzonty. W przypadku większości przepisów nie jest to gotowanie z prostych i powszechnie produktów, ale za to gotowanie proste i szybkie. Jednym z moich noworocznych postanowień jest poznawanie nowych smaków w połączeniu ze zdrowym gotowaniem - i jestem przekonana, że przepisy z tej książki mi w tym pomogą. :-) Już wkrótce na blogu(...)znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione są również charakterystyczne dla miesiąca i pory roku sezonowe warzywa i owoce i co ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek.Na każdej stronie znajdziemy po 1-2 przepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich. Treść

Szefowa kuchni
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 230

Wykorzystywany jest w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny.W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Działanie:- używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek(...)Dunkel) jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych! Bardzo często po nią sięgamy i możemy ją polecić zarówno do słodkości (co widać na załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność.Niby jeszcze

Wypisz Wymaluj
Pikantne krewetki z makaronem tagliatelle 150

Jakiś czas temu miałem okazję odwiedzić wrocławską pracownię makaronów i spróbować pyszne krewetki z makaronem. Przygotowywany na miejscu czarny makaron, świeże krewetki, delikatny i aromatyczny sos

ale Pysznie
Frittata con zucchine (z cukinią) 156

Składniki:1 duża cukinia4 jajaząbek czosnku 2-3 łyżki oliwysól, pieprzlistki bazyliiWersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy  na tarce

Bon Appetit Małgorzaty
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 148

niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić(...)solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką octu jabłkowego, można też doprawić odrobiną soli, ewentualnie też

Quinoa Raz!
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 153

600 g karkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej

Gotowanie jest łatwe
Proziaki, prołziołki na kwaśnym mleku 154

Ludzie od bardzo dawna tworzyli proste przepisy na jedzenie, które mogło było robione z tego co dostępne w domu i w obejściu. Prawie w każdej zagrodzie

Apetyczna babeczka
Recenzja produktów Emako - garnek ceramiczny i ostrzałka 225

będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło. Dania, które w nich podgrzewałam (np. obiad z wczorajszego dnia) był ciepły przez cały okres spożywania posiłku. Natomiast wadą, jaką zauważyłam jest źle wyprofilowana pokrywka w stosunku do naczynia – jest(...)spokojnie mieści się w kuchennej szufladzie. Dla osoby, która uwielbia wszelkie gadżety kuchenne to wielka zaleta, by móc je wszystkie pomieścić. :) Sklep emako.pl oceniam pozytywnie – przesyłka została dostarczona bardzo szybko, a z zamówieniem nie miałam żadnych problemów.  Recenzowane produkty uznaję za niezbędne w kuchni, w szczególności zaprzyjaźniłam się z garnkiem i wybaczyłam mu jego małą wadę :)Z szerszą gamą

Fabryka pomysłów
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 169

przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie. Mamy(...)/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą) 1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce

Mieszam w Garnku
Pęczak z grzybami leśnymi 195

Zwany również kaszotto, ale po prostu nie znoszę tej nazwy. Wg mnie ma ona bardzo ciężki, wręcz negatywny wydźwięk i wolę stosować inne określenia, gdy wykorzystuję

Fabryka pomysłów
Minizapiekanki z rybą i warzywami 296

Tak, tak. Mnie również to dopadło. Postanowiłam lepiej i zdrowiej się odżywiać. Zrezygnować z większości pustych kalorii na rzecz wartościowych produktów, czyli mówiąc krótko, oznacza to

Ratunku obiad
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 219

mini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry(...)się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą

Poezja smaku
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 263

ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użyć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie piasek, dolewamy do tego 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa się rozpada, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej pół(...)walki – dodaje + 10 do maksymalnej wytrzymałości i + 2 do zręczności przez 330 sekund. Ludy aumauańskie polecają nie tylko na specjalne okazje! *wpis powstał dzięki uprzejmości firmy CENEGA , dziękujemy!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

Nerds Kitchen
Całuski 258

pierniczki (choć od tradycyjnych pierniczków całuski znacznie się różnią, to bywają i tak nazywane) nadesłała mi w ubiegłym tygodniu czytelniczka, a ja, że wcześniej o nich nie słyszałam, postanowiłam szybko go wypróbować. By zdążyć zaprezentować go jeszcze przed zbliżającym się miodowym świętem (w Opocznie 7.08. odbywa się prawdziwy festiwal miodu, więcej o tym wydarzeniu możecie poczytać tutaj ), musiałam się bardzo(...)dobrodziejstw korzystać! Dziś jednak miało być o ciasteczkach. Przepis na nie pochodzi z Pszczelej Woli, a pszczelowolskie całuski wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych. Wieloletnie dziedzictwo pszczelarskie tamtej okolicy dało swój upust również w sferze kulinarnej. Miód posiada przecież wiele walorów, a wśród nich te smakowe. Ciasta, ciasteczka i inne wypieki z jego dodatkiem mają niepowtarzalny aromat, nic więc dziwnego

Ratunku obiad
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 219

się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość w stosunku(...)balsamicznego 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku Igiełki z 1 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka soli Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gotowe w 10 minut, 3-składnikowe ciasteczka a'la s'mores 231

idei. Niestety, moje łóżko zajmuje większość wnęki w moim pokoju, gdzie nie sposób zmieścić stolika, a spory procent pomysłów ucieka zaraz po przebudzeniu lub zaśnięciu. Tym razem jednak nie dałam mu uciec! Od jakiegoś czasu siedziało mi w myślach słowo "s'mores". Nie byłam do końca pewna, co dokładnie się na nie składa, ale powoli słowo zamieniało się w kawałki(...)sobie.  Te wafelko-batoniki mogą też uratować randkę lub Walentynki tych z Was, którzy bardzo chcą, ale niestety, do pieczenia mają dwie lewe ręce. Są tak proste i szybkie, że potrzeba talentu, by je zrujnować.  Szkoda, że nie wiedziałam o nich na początku mojej kulinarnej drogi...!  Uratowałabym z pewnością kilka wieczorów... 3-SKŁADNIKOWE S'MORES Składniki: duże

Gotowanie to kochanie
Cynamonowe choinki 274

szklanki białego cukru;1 łyżeczka cynamonu;Skórka otarta z całej, średniej cytryny;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 jajo;2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).Dodatkowo:1 białko jaja;1 szklanka cukru pudru;Zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu);Perełki i serduszka cukrowe do ozdoby.Szklanka = 250 mlSposób przygotowania:Do miski (u mnie(...)minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut,  w zależności od siły miksera). Gdyby

Gospodyni Miejska