smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter. Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...Bułki czosnkoweSkładniki:(na 8 sztuk)350 ml mleka6 ząbków czosnku500 g mąki(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybki i prosty przepis zarówno na codzienny obiad jak i na kolację we dwoje <3 Składniki: 250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości(...)gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dokładamy do dania. Możemy również posypać startym parmezanem.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościjogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami. Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam powód - zaledwie kilka kroków dalej był doskonały widok na scenę, która znajdowała się piętro niżej. Wraz z koleżanką musiałyśmy poczekać kilkanaście minut na wolny stolik , bo tych było(...)dużego zielonego soku. Zdecydowałam się na mix: pietruszka, pomarańcza, banan i imbir. Cena dużego soku to 15,90 zł. Myślałam jeszcze o zamówieniu trzeciego produktu, ale niestety nie dałabym rady więcej zjeść. W Redberry można zamówić jednak dużo więcej niż to, co Wam przedstawiłam. Może nie jest specjalnie tanio, ale ceny w galeriach zazwyczaj do takich nie należą
Pasja SmakuPolecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto wspaniale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać tutaj.składniki:230 g margaryny lyb masła1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa4(...)jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut na 175 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Przed podaniem
Monia miesza i gotujejesteście siłą napędową mojego bloga, bez Was bym nie przetrwała. Dziękuję za każde odwiedziny i komentarz :) A teraz, już bez zbędnego przeciągania, zapraszam wszystkich na moje ulubione risotto. Proste, szybkie i przepyszne, a do tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki białego wina(...)dente. Risotto doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Podajemy od razu, posypane obficie parmezanem, najlepiej w towarzystwie wina, którego użyliśmy do gotowania ;) Prawda, że to doskonałe danie, by uczcić dzisiejszą okazję? Smacznego
Ratunku obiadpapryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-) Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy(...)oregano WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifemoże być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy głąby(...)zagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym będzie stanowić szybki obiad lub kolację. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bigos ze słodkiej kapusty appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkookrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy(...)odkładając gotowe na wygrzany półmisek. Co do środka? Co lubicie naturalnie. U nas tym razem to polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą
I tu będę miała takie tekremową konsystencję lodów, możemy bez problemu w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie posiadamy zmuszeni jesteśmy do miksowania lodów za pomocą miksera typu blender, ale to nie na da puszystości, jedynie spowoduje, że kryształki lodu będą się ścierać, i konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Musimy też użyć czegoś tłustego aby masa była gładka i kremowa. No i wychodzi, że lody(...)nutellę. Masę wymieszaj. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co godzinę masę wyciągaj i miksuj blenderem. Co najmniej 5 razy masa powinna być zmiksowana. Lody powinny być dość szybko zjedzone max do 4 dni, ze względu na surowe żółtka. Ja podałam je z dużą ilością owoców, tak aby porcja była troszkę mniej kaloryczna. ;-) Smacznego! Zapraszam Cię do polubienia mojej
SMYKWKUCHNIJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli
Ostra na SłodkoPo wczorajszej niezbyt zdrowej diecie pączkowo-faworkowej proponuję Wam lekki obiadek na bazie kaszy, warzyw i drobiu. To również dobry patent, aby opróżnić zapasy ze
Fabryka pomysłówprzykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso(...)solą, pieprzem, połową majeranku i jałowcem (można również użyć tłuczka). Przyprawami natrzeć mięso, przykryć folią i odstawić na min. 2 godziny. Kapustę odcisnąć (jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw szybko przepłukać zimną wodą), pokroić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Nogi gęsie położyć na zimnej suchej patelni, podsmażyć z obu stron na rumiano (wytopi się tłuszcz). 2 łyżki gęsiego tłuszczu przelać
Pełny talerzZapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :)Składniki:* 30 dag miodu* 20 dag cukru* 1 jajo* 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne )* 1 łyżeczka sody* 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować.Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i wstawić na 5-6 godzin do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt wielkości blaszki ( używam takiej, która
kolorowotorcikowododać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką(...)ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku
Stare Gary