zacząć. W obliczu piękna dech zawsze mi zapiera. Tak jest właśnie teraz, gdy trzymam w ręce polskie wydanie "Szybko, świeżo, prosto" autorstwa uwielbianej na całym globie Donny Hay . Pięknie wydana książka z ponad 160 przepisami na świeże i proste dania na każdą okazję ukazała się właśnie dzięki wydawnictwu Albatros . Kto z nas choćby raz nie zainspirował się(...)mnie jest kulinarną boginią głównie za sprawą absolutnie genialnych deserów - tu przemawia przeze mnie niepoprawny łasuch, ale uwierzcie, że jej wytrawne danie są równie doskonałe. Książka została podzielona na trzy tytułowe działy - Szybko, Świeżo i Prosto , a każdy z nich na dwie części "Słodko" i "Słono" . Bardzo fajny to układ i cieszy, że nie powiela utartego w wielu
KUCHARNIAdanie obiadowe, na dodatek przygotowane w miarę prosto i szybko jest prawdziwym skarbem dla rodziny. Szczególnie kiedy są w niej dzieci i wskazanym jest nauczenie ich jedzenia warzyw, w różnej postaci. U nas do czasu przedszkola młodszego wszyscy tak samo chętnie jedli wszystkie prawie warzywa i owoce. Niestety po kilku tygodniach w przedszkolu młody zaczął narzekać na niektóre dania(...)bigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe. Oto wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy
I tu będę miała takie tetylko właśnie zawsze ze śliwką. Nie wiem, dlaczego, ale tak właśnie kojarzy mi się smak domowego pączka.Jedyną wadą tych muffinek jest fakt, że bardzo szybko się starzeją - zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia, następnego da się zjeść ze szklanką mleka, ale kolejnego, niestety, są już kompletnie niezjadliwe... Muffinki jak pączkiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej90(...)minut.W tym czasie rozpuścić masło i przestudzić.Wierzch muffinek maczać w maśle, następnie dokładnie obtaczać w cukrze.Odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.Smacznego!Póki co, zima z Danii uciekła - śnieg stopniał całkowicie, za to deszcz nie daje o sobie zapomnieć. Ptysia głęboko nieszczęśliwa całą sobą okazuje dezaprobatę dla wyciągania jej na spacerki. Zrobiło się jednak troszkę cieplej, i choć nadal
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowinna posmakować każdemu. Do przygotowania piersi użyłam serka kremowego o smaku pesto i rukoli firmy Arla Apetina. Wzbogacił on znacząco moją potrawę, nadając całości niepowtarzalnego, aromatycznego charakteru. Obiad bardzo szybko znikł z talerzy, a tak przygotowane piersi na prośbę domowników będą często pojawiały się na moim stole. Spróbujcie. ... czyż nie wygląda smakowicie? Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 serek kremowy(...)oliwek i dowolnych przypraw (np. 1 łyżeczka słodkie papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku). Wkładamy do piekarnika wraz z mięsem. Końcowe przygotowanie dania: Na talerzach układamy miks sałat, pieczone ziemniaczki i piersi z kurczaka pod kołderką z kremowego serka pesto i rukola firmy Arla Apetina. Smacznego
Słodkie okruszkiRyż zapiekany z jabłkami to danie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś
Basia w kuchniKwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant(...)potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wlewamy ciepły kefir i mieszamy. Odstawiamy by rozczyn szybko i mocno spienił się, piana powinna być gęsta. Jeśli się tak nie stanie, wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy cukier, sól, rozczyn z drożdży
Dzieje kuchennej Wiewiórymożemy już uznać za otwarty, pojawiają się coraz częściej i w coraz większej ilości. U mnie dzisiaj królują z makaronem i grana padano. Coś szybkiego, pysznego i w dodatku ze świeżymi ziołami to danie idealne na początek wiosny! Składniki : * 200g makaronu - u mnie wstążki durum * 2 łyżki oliwy z oliwek * 250g zielonych szparagów * garść grana padano * garść ulubionych
Magiczne Życie Martybardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:)Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie(...)długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku. Gdy się będzie gotował, przygotuj sos. Pieczarki wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki (do tego dania wybieram świeże pieczarki o białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski (lub płytkiego półmiska, w którym podasz danie
Chilli Czosnek i OliwaProsto, szybko i smacznie. kiełbasa 2 cebule 1/4 szl.wody 1/2 szkl.ketchupu sos cygański Kielecki sól, pieprz koperek olej Cebulę pokroić w piórka i zeszklić
Moje domowe kucharzenieTo danie ratuje mi życie od lat. Zresztą nie pierwszą jego wersję, jak widać po tytule, już publikuję. Ekspresowe w wykonaniu, supersmaczne i możliwe do
Życie zamknięte w smakuW tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś
Smaki EwyW swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak
Kuchcik gotujeTym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować
Kuchcik gotuje„Pomysł na ten szybki i smaczny obiad wypatrzyłam w gazecie z programem TV. Troszkę go zmieniłam, bo nie przepadam za sosem śmietanowym. Użyłam więc zamiast śmietany
Wiem co jem