szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:272/2080)

Kremówki à la papieskie 446

mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 150 g masła Dodatkowo cukier puder Pokroić masło w kostkę i dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli i śmietaną. Wyrobić szybko gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Tuż przed przygotowaniem kremu wyjąć masło z lodówki. W 250 ml roztrzepać żółtka (bez nadmiernego napowietrzania). Dodać mąki i cukier puder oraz nasionka

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z kremem malinowym 115

następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcami, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym

365 dni dookoła kuchni
Kajmakowy miodownik z orzechami 247

orzechów włoskich zmielonych POLEWA: 3 łyżki masy kajmakowej 50 g orzechów włoskich posiekanych Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać zimne masło, jajka i miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować

https:KKuchniaMniam
Snikers -moja ulepszona wersja 200

czekolady około 3 długich wagoników grubych herbatników blaszka o wymiarach : 25/40 cm Wykonanie : Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy miód,olejek, cukier, margarynę, jajka i sodę wymieszaną ze śmietaną, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Blaszki jednakowej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce lekko nakłuwając widelcem.  W garnku roztapiamy masło z miodem

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z serem i szpinakiem. 176

świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej konsystencji plasteliny. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Teraz przygotowujemy nadzienie.Najpierw smażymy cebulkę pokrojoną

Ladylaura.
szarlotka z lodami 121

łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut.  Drugą część ciasta wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bursztynowa rabarbarotka 149

białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki. Łodyżki rabarbaru obrać, pokroić w ok 2cm kawałki, wymieszać z galaretkowym proszkiem. Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć

6niebo
Ciasto rabarbarowe z bezą 132

kokosowych Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Dodatkowo: 600-700 g rabarbaru 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rabarbar kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Białka wkładamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową 115

mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.  Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną mąka i wyłożyć ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Jabłecznik z pianką 172

rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia        PRZYGOTOWANIE CIASTA 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 białka + szklanka cukru (na pianę) 2 łyżki(...)cukrem (100g) i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto i uformuj je w kulę. Odbierz jedną trzecią, owiń ją w folię i schowaj na chwilę do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż równomiernie blaszkę (20x30cm

w mojej kuchni
Tarta z truskawkami 233

wanilii  1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 łyżki cukru Mąkę przesiać, wsypać cukier, dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta

Świat Ciasta
Ciasto z Malinami i Bezą 343

choć za kilka dni będziemy się urlopować to nie przeszkodziło nam to, by latem zapachniało i w naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie

Made By Mom And Son
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 120

zimnego masła 75 g cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut

Gotujemy i jemy
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 167

zimnego masła 75 g cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut

Korniszonki
Nasza 7 rocznica ślubu + przepis na ciasteczka ze wzorkiem 125

jajko mała szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę (warto ją wcześniej przesiać), dodajemy masło (siekamy je szybko). Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru i odrobinę soli. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (najlepiej rozwałkowywać porcie ciasta, reszta niech zostanie w lodówce). Uwaga! Najpierw(...)ciasta). Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy je jeszcze przez 15 minut. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół). Czas pieczenia może być różny, u mnie 15-20minut (ciasteczka powinny się lekko zarumienić). Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. U mnie znikły bardzo szybko Smacznego Szukając wyjątkowych produktów

Słodkie okruszki
Sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie 633

jajek 1 szklank cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z jagodami i serkiem mascarpone 288

cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce

Ewusiowe Smaki
Kokosowe ciasto z dżemem porzeczkowym 275

dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 217

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki rozwałkowujemy

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z ajerkoniakiem 168

ziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodajemy jajka i szybko zarabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy około 2 godziny w lodówce. Składniki na nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek; 750 ml soku jabłkowego; 250 ml białego wytrawnego wina

In my kitchen
Szarlotka z bezą 159

jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek?  Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Beza : łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 160 g cukru pudru 3 białka(...)łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki goździków łyżeczka ekstraktu z goździków/cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Letnie mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką 146

wielowymiarowość smaków zachwyci niejednego, a może nawet przekona do siebie tych, którzy z bobem nie koniecznie są za pan brat ;) Szybko! Siadajcie do stołu, bo stygną! Mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką na 4 porcje Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki 50g masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego(...)garść czerwonej porzeczki 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj kulę i podziel na 4 równe ćwiartki. 3. Każdą ćwiartkę rozwałkuj i wyłóż foremki, w których będziesz przygotowywać quiche. 4. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierogi z truskawkami 61

Dodatkowo śmietana cukier cynamon Instructions Odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajo, porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciastoCiasto po wyrobieniu będzie elastyczne i miękkie, nie powinno kleić się do rąk w razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki. Ciasto powinno "odpocząć" około 15 - 20 minut przykryte

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta cytrynowa z bezą 77

100ml jogurtu naturalnego 100ml śmietanki beza: 4 białka 120g drobnego cukru Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm

Obiad gotowy
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 135

ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. Smacznego! Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Wskazówki. Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw

mecooks
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 170

mleka 100g koziego sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika

wysmienity
Tarta dyniowa (pumpkin pie) 143

cynamonu 2 jajka 25g roztopionego i przestudzonego masła 175 ml mleka Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier i schłodzone masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Włożyć ciasto do foremki dociskając

kuchnia doski
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 139

proszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy, pokruszonej w rękach. Wyrobić szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. W tym czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę bez grudek(...)ciasta pozostawić w lodówce,  drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec na średnim poziomie piekarnika przez 12-15 minut (trzeba pilnować, gdyż marcepan szybko

Kuchnia Prezydentowej