dużej laski wanilii 100 g cukru 4 żółtka cukier puder do posypania babeczek Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka – mieszamy. W rondelku gotujemy pozostałą ilość mleka, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościBIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około
kolorowotorcikowopieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem
mojewypiekiinietylkopieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem
mojewypiekiinietylkonarobić", więc padło na rystykalną tartę z jabłkami z Moje Wypieki . Pierwszą upiekłam późnym wieczorem, która zniknęła w niecałą godzinę. Drugą upiekłam następnego dnia i ta zniknęła bardzo szybko, bo ciasto jest niewielkie, takie dla dwóch osób, albo dla czterech, ale wtedy dla każdego po kawałku. Jeśli chodzi o stopień trudności to bajka, nawet nie trzeba się starać, bo styl
Blondynka Gotujełyżki kwaśnej śmietany Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek oraz Inkę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa: 440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka
Słodka Kraina Wypiekówmąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą
Marder&Marder Manufacturegruszka 3 jajka 200 ml śmietany 80 g cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku A jak to zrobić: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować masłem. Foremki wyłożyć ciastem, spody
Kuchnia w opałachziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki. Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody. Jajka
Przysmaki KarolkiSzybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami.Do ciasta można dodać także inne owoce sezonowe i np.rabarbar.Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. SKŁADNIKI szklanka cukru 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej szklanka kefiru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 oleju np.rzepakowego lub słonecznikowego 350g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego WYKONANIE Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ucieramy dokładnie.Następnie dodajemy
Mała w garnku mieszapięć minut w wodzie i przecedzam, przelewam zimną wodą Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę, przyprawy. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę
wesoła kuchniapełnoziarnistej 100 g. mielonych migdałów kostka masła (200 g.) 2 łyżki cukru kokosowego 3 żółtka PRZYGOTOWANIE: na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier szybko zagniatam ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny po tym czasie dziele ciasto na części ( u mnie 6 ) rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, formuje
Upiecz sobie babeczkę